< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fordulat Pistorius-ügyben: gyilkossággal vádolják a nyomozót

| Mobile | RSS

Fordulat Pistorius-ügyben: gyilkossággal vádolják a nyomozót

Csütörtökön folytatódik Oscar Pistorius pere, akit azzal vádol az ügyészség, hogy meggyilkolta barátnőjét, az egykori modell Reeva Steenkampet. A vád szerint, bár a 26 éves Pistorius nem tervezgette hónapokig a gyilkosságot, mégis előre kitervelt emberölésről van szó, mert azt igenis kitervelte, hogy lelövi, majd betörőnek tünteti fel barátnőjét. Fordulat az ügyben, hogy kiszivárgott: a nyomozást vezető detektívvel szemben állítólag emberölés kísérlete miatt folyik nyomozás.

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Oscar Pistorius paralimpiai bajnok tagadja, hogy szándékosan meggyilkolta volna barátnőjét, majd szerdán megismételte, amit korábban állított: betörőnek vélte Reeva Steenkampet. A sportoló azt mondta: szerette a modellt, és nem akarta megölni 29 esztendős barátnőjét.

Pere csütörtökön folytatódik, azonban az ügy nem várt fordulatot vett: kiderült, hogy hét rendbeli gyilkossági kísérlet miatt folyik nyomozás az ügyében nyomozó detektív ellen. Hilton Botha nyomozó állítólag két évvel ezelőtt részt vett egy lövöldözésben. Neville Malila rendőrségi szóvivő, Hilton Botha ügyével kapcsolatban elmondta: a nyomozó és két másik rendőrtiszt májusban fog megjelenni a bíróság előtt. Malila elmondta: a rendőrtisztekkel szembeni vád az, hogy egy hatósági járműből tüzet nyitottak egy furgonra, amelyben több személy
tartózkodott.

A rendőrtiszteket még 2011-ben letartóztatták, de a vádat ejtették. Később azonban ismét elővették az ügyet, ezért kérdéses, hogy a nyomozó folytathatja-e a munkáját a Pistorius-ügyben.

Medupe Simasiku, a Pistorius gyilkossági ügyében eljáró ügyészség szóvivője az Associated Press hírügynökségnek elmondta: nem tudtak a Botha elleni vádról, így most megvizsgálják, hogy indokolt-e a detektív leváltása.

Pistorius ügyében jelenleg arról folyik a tárgyalás, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezhető-e a sportoló, aki azt állítja, hogy betörőnek nézte a fürdőszobába bezárkózó barátnőjét. Amennyiben a bíróság nem ad helyt a védelem indítványának, Pistorius hónapokig, a büntetőper kezdetéig börtönben marad.

“Nem igazán lehet elfogadni (Pistorius) magyarázatát, hogy betörőnek nézte (barátnőjét)” – mondta el szerdán a bíróságon Gerrie Nel ügyész. Hozzátette: “mindez az előre eltervezésnek a része. Miért zárkózott volna be egy betörő a fürdőszobába?” Gerrie Nel hozzátette: a tény,
hogy Pistorius a gyilkosság előtt fel kellett, hogy vegye műlábait, majd legalább hét métert meg kellett, hogy tegyen, mielőtt a zárt fürdőszobaajtón keresztül megölte volna barátnőjét, arra mutat rá: a gyilkosságot előre megfontolt szándékkal követte el.

A védelem erre azzal vágott vissza, hogy aggodalomra ad okot az a körülmény, hogy a nyomozók egyik tanúja, aki állítólag veszekedés hangját hallotta Pistorius házából az eredetileg közölt 600 méteres távolság helyett, egy új verzió szerint 300 méterre volt. Azt is kifogásolták, hogy Botha nem viselt “speciális öltözéket” a helyszíneléskor.

Az ügyet világszerte nagy érdeklődés kíséri. Pistoriust ugyanis Dél-Afrikában és a világ minden táján hősnek tartják, miután művégtagokkal nyert többször is paralimpiát, és azt is kiharcolta, hogy az olimpián is indulhasson.

atv.hu / BBC
forrás:atv.hu

Leave a Reply 227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |