< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bulgária: Folytatódtak a tüntetések

| Mobile | RSS

Bulgária: Folytatódtak a tüntetések

Bár már lemondott a kormány, az emberek szerda este is az utcára vonultak
Bulgáriában országszerte erőszakhoz vezettek a magas áramdíjak miatti tüntetések, ezért lemondott a kormány, tovább gyarapítva a 2009-es európai hitelválság utáni megszorításokba belebukó kabinetek sorát. A tüntetések a lemondás után is folytatódtak.

Benyújtotta lemondását Bojko Boriszov bolgár kormányfő, miután erőszakhoz vezettek az elmúlt napok tömegtüntetései. Rengeteg bolgár elégedetlen a magas energiaárakkal az energiaszolgáltatói monopóliumokkal, az alacsony életszínvonallal és a korrupcióval az Európai Unió legszegényebb országában. Több tízezren vonultak az utcákra országszerte, a kormányt maffiának nevezték és lemondásra szólították fel, sokan a rendőrökkel is összecsaptak. A Szófia központjában található Orlov-hídnál a mai és tegnapi tüntetéseken 28-an sérültek meg, Várnában reggel egy férfi felgyújtotta magát, és súlyos állapotban került kóházba, ugyanebbe egy veliko tarnovói tüntető hétfőn belehalt.

Bojko Boriszov kormányfő megpróbálta lecsitítani a tüntetőket azzal, hogy kirúgta pénzügyminiszterét, Szimeon Gyankovot és megígérte, hogy csökkenti az energiaárakat és megbüntetni a külföldi cégeket, de ez kevésnek bizonyult. “Nem veszek részt olyan kormányban, amelynek regnálása alatt a rendőrség veri az embereket” – mondta Boriszov, amikor ma benyújtotta a lemondását. “A hatalmat a nép adta nekem, most visszaadom neki”, mondta Boriszov, hozzátéve: “nem nézhetem a parlamentet, amint kordonnal van körbezárva, nem ez a célom, hogy így védjem magunkat a néptől”.

Folytatódtak a tüntetések

Hírügynökségi jelentések szerint a fővárosban és más városokban tüntetők ezrei árasztották el az utcákat a kormány lemondása után is. Szófiában a késő esti órákban a tiltakozók megbénították a közlekedést a város központjában. Tüntetők egy csoportja a parlament épületéhez vonult, ahol a hivatalából távozó Boriszov miniszterelnök híveivel találták magukat szemben. A két tábor közötti összecsapást a kivezényelt rendőrök akadályozták meg. Tiltakozó megmozdulások voltak a többi között Várnában és Burgaszban is.
A kormányfő lemondásáról szóló levelet hivatalosan Cecka Cacseva, a parlament elnöke olvasta fel, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy a törvényhozás holnap szavaz a lemondásról. Boriszov levelében megerősítette, hogy az új kabinet megalakulásáig ügyvezetőként tevékenykedik a folyamatosság érdekében. Az ellenzék átmeneti kormányt akar, és mielőbbi választásokat, de kérdéses hogy a júliusi voksolást mennyire lehet előrehozni, ugyanis 80 napot igényel az előkészítése. Cvetan Cvetanov belügyminiszter szerint kizárt dolog, hogy a GERB részt vegyen a következő kormányról folytatott tárgyalásokon, kommentátorok ezt úgy értelmezik, hogy nyitva az út az előrehozott választások előtt.

A bejelentéskor egyébként kevés ellenzéki volt a parlamentben, ugyanis a szocialisták és a bulgáriai törökök is bojkottálták az ülést, amelyen eredetileg Gyankov távozását kellett volna elfogadniuk és kinevezni az utódját. A pénzügyminiszter ráadásul visszavonta lemondási kérelmét, helyén akar maradni az ügyvezető kormányban. Közölte: Boriszovval együtt fognak munkálkodni a GERB következő választási győzelmén.

Boriszov új kormány alakításával próbálkozhat kihasználva a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt – csökkenő támogatottsága mellett is – erős parlamenti pozícióját. “A lemondás az egyetlen felelős lépés” – kommentálta a kormányfő döntését Kantcso Sztojcsev, a Gallup International elemzője, aki szerint ezzel a lépéssel Boriszov biztosított magának bizonyos szintű felhatalmazást arra, hogy a jövőben is a politikai élet részese lehessen.

A GERB népszerűségének jót tett, hogy a megszorítások viszonylag enyhék voltak több más európai országgal szemben, a fizetések és nyugdíjak összegét inkább befagyasztották, mintsem csökkentették volna. Növeli azonban a feszültséget, hogy tízhónapos csúcson van a munkanélküliség a maga 11,9 százalékával, az átlagkereset pedig 800 leva, azaz 118 ezer forint. Az energiaárak politikailag érzékeny témát jelentenek, ugyanis a rezsiköltségek egy átlagos kereset nagy részét felemésztik. Tavaly nyáron 13 százalékkal emelték az áram árát, ennek azonban csak most érezhető igazán a hatása, hiszen a télen fűtésre is használták az áramot a háztartásokban.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |