< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Narancsos füstöltrizs-saláta

| Mobile | RSS

Narancsos füstöltrizs-saláta

2013. február 23. | 1 Hozzászólás | Konyhaművészet

A rizs a világ népessége nagy részének alapvető tápláléka, nem véletlen, hogy rendkívüli alapanyag. Számos fajtája létezik, egyike a legősibb táplálékoknak, és bár a kereskedelmi forgalomban alapvetően hosszú és kerek szemű fajtákat különböztetnek meg, ennél lényegesen árnyaltabb a rizspaletta.

Jó ideje nálunk is sokféle kapható, elegendő egy ázsiai fűszereket és élelmiszereket kínáló kereskedésbe vagy nagy élelmiszer-áruházba betévedni, hogy az ember beleszédüljön a rizskavalkádba!

Más fajtákból készül a jó párolt rizsköret, megint másból rizottó, de van olyan, ami kifejezetten töltött zöldségekhez, rakott ételekhez ideális, és akad, amely desszertekhez (pl. gyümölcsrizshez, rizsfelfújthoz) tökéletes.

A hosszúszemű basmati rizs egyik különleges ízvilágú típusa enyhén füstölt aromájú A hosszúszemű basmati rizs egyik különleges ízvilágú típusa enyhén füstölt aromájú

Nyilván mindenkinek megvannak a kedvelt rizzsel készült fogásai, sőt talán kedvenc rizsfajtái is. Bevallom, nálam a Himalája lábainál termő, különleges aromájú basmati rizs nagy kedvenc. A basmati hindi szó, annyit jelent: illat. Ez a hosszúszemű, valóban illatos és szinte légiesen könnyű rizs nemcsak köretként csodás, és az ázsiai fogások gyakori összetevője, de igazi főhőse is lehet egy-egy jól végiggondolt fogásnak. Nemrég fedeztem fel, hogy létezik egy enyhén füstölt típusa is, ami további ínycsiklandó aromával gazdagítja ezt a tapadásra főzés után sem hajlamos fajtát. Olyannyira nagy kedvenc lett a konyhában, hogy ezúttal valóban főszereplővé lépett elő, és egy színes, nagyon ízletes saláta készült belőle.

A színes, vitamindús rizssaláta legfontosabb összetevői feldolgozásra várnak A színes, vitamindús rizssaláta legfontosabb összetevői feldolgozásra várnak

Télen nem egyszerű szezonális hozzávalókból friss salátát készíteni, annyi engedményt tettem ezúttal, hogy a piacon rám mosolygó ragyogó piros kaliforniai paprikát is belecsempésztem. A légiesen könnyű rizshez olyan összetevőket komponáltam, amelyek íze, állaga egyaránt jól kiegészíti egymást. Amolyan fúziós saláta kerekedett az ázsiai rizsből, a zamatos mediterrán vérnarancsból és citromból, valamint fekete olívából.

Lelkes híve vagyok a jól fűszerezett fogásoknak, de igyekszem tartózkodni a túlzásoktól. Ez esetben pedig olyan nagyszerű és aromás alapanyagok álltak rendelkezésre, hogy a són és borson kívül másra nem is volt szükség. Mégis fantasztikus lett a végeredmény!

Egy jó fogásról az első ingereket a látvány váltja ki az emberből – egy színes és ínycsiklandó, gazdag salátának lehet-e ellenállni? A kellemesen füstölt ízt, amely kiegészül az olíva sós aromáival, kompenzálja a vérnarancs enyhén citrusos ízvilága és a paprika édessége, a köztük lévő harmóniát pedig a frissen facsart citrom leve teremti meg.

Ilyenkor sajnálom igazán, hogy sem illatokat, sem kóstolót nem lehet csatolni a bejegyzéshez, hisz a látvány mellett az illatok és ízek árulnak el mindent.

Illatos füstöltrizs-saláta vérnaranccsal

Igazi fúziós saláta enyhén füstölt ízzel Igazi fúziós saláta enyhén füstölt ízzel

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg füstölt basmati rizs (hagyományos basmati rizsből is készülhet, mindkettő beszerezhető ázsiai fűszerüzletekben, nagyáruházakban)
3 db közepes méretű vérnarancs kifilézve
1 db kisebb méretű piros kaliforniai paprika
10 dkg magozott fekete olívabogyó
1 db nagyobb citrom frissen préselt leve
1 teáskanál olívaolaj
tengeri só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés: A rizst alaposan megmosom, szűrőkanálban megszárítom. Az olívaolajat felmelegítem, a rizst átforgatom rajta, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöm, sózom, borsozom, alacsony lángon, fedő alatt 10-12 perc alatt megpárolom. Közben a narancsokat meghámozom, kifilézem. Ez annyit jelent, hogy éles késsel minden hártyát eltávolítok a gerezdekről, azokat nagyjából 3 részre vágom, az értékes levet felfogom.
Az olívabogyókat hosszában megfelezem, a paprikát nagyjából 1 cm-esre kockázom.
Ha a rizs elkészült, néhány percet hűlni hagyom, majd nagy keverőtálba halmozom. Ráfacsarom a citrom levét, valamint a narancsét is hozzáadom. Az előkészített narancsfiléket, olívát, paprikát is a tálba teszem, óvatosan, de határozott mozdulatokkal összekeverem. Ha szükséges, kevés sóval, borssal tovább ízesítem.

Könnyű és nagyon ízletes fogás – bármikor jöhet!

Ez a saláta akár langyosan is fogyasztható, de 1 órát a hűtőszekrényben érlelve bontakoznak ki igazán az ízek.

Előételként, könnyű ebéd- vagy vacsorafogásként is ideális.

forrás:mindmegette.hu

Leave a Reply 1345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |