< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Változik a parkolás Budapesten

| Mobile | RSS

Változik a parkolás Budapesten

2013. február 23. | hozzászólás | Közélet

A Fővárosi Közgyűlés pénteken módosította a Budapest közigazgatási területén érvényben lévő, a járművek várakozási rendjéről szóló rendeletét. Az eddigi szabályozás az I. kerületben és az V. kerületben módosul.

Várakozási övezet lesz a Gellérthegy I. kerületi oldala – közölte a BKK pénteken. A rendelet módosítását alapvetően két kerületi önkormányzatnak a várakozási övezet bővítésével kapcsolatos kérelme indokolta. A Budavári Önkormányzat javaslata alapján a Gellérthegy I. kerületi oldala 3 órás maximális várakozási idejű és 3. díjtételű (350 forint/óra) várakozási övezet lesz, annak érdekében, hogy a Gellérthegy parkolási célú egész napos használata mérséklődjön.

Belváros-Lipótváros

Az autósok számára kedvező módon változik a szabályozás Belváros-Lipótváros területén a kerületi önkormányzat javaslata alapján. A Ferenciek tere átépítésének idejére a Városház utca teljes hossza, valamint a Párizsi utca Városház utca és Petőfi Sándor utca közötti szakasza kikerül a korlátozott behajtást lehetővé tevő védett övezetből és a jövőben mindenki számára hozzáférhető, fizetős várakozási övezetté válik. Így mind a behajtás, mind a várakozás megoldott lesz az említett útszakaszokon. A várakozási övezetekben legkorábban 2013. április közepén kezdődhet meg a díjfizetés.

A fentieken túl, szintén Belváros-Lipótváros Önkormányzatának kezdeményezése alapján, az V. kerület védett övezetét határoló útvonalak (amelyek nem tartoznak a védett övezethez) melletti ingatlanok állandó lakosai – amennyiben az ingatlan előtt nincs kijelölt várakozóhely – a védett övezetben érvényes lakossági behajtási-várakozási hozzájárulást kaphatnak. Így például a József Attila utcában, a Károly körúton és a Kossuth Lajos utcában lakók a védett övezet területén állandó lakóhellyel rendelkezőkkel azonos feltételekkel tudnak majd a védett övezetben várakozni.

Csökken a díjmentes időszak a Margitszigeten

A Margitsziget északi részén van olyan várakozási övezet, ahol 30 percig díjmentes a várakozás, azonban a 30 perc lejártát követően annak időtartama is beleszámít a díjköteles várakozási időtartamba. A BKK mint parkolás-üzemeltető azt tapasztalta, hogy sok gépjárművezető a 30 percet – a rendeletalkotó eredeti céljától eltérően – nem áruszállításra, valamint nem az utasok be- és kiszállítására használja fel, hanem a 30 perc leteltét megelőzően a parkolóból kihajt, majd ezt követően újra behajt és ezzel kívánják elkerülni a díjfizetési kötelezettséget.

Ezért, a most elfogadott közgyűlési döntés értelmében a 30 perces díjmentes időszak a Margitsziget északi parkolójában 10 percre csökken, amivel a várakozási övezet eredetileg megszabott funkcióját kívánják erősíteni.

Átmenetileg díjmentesen használható az 56-osok terén lévő autóbuszparkoló

A BKK szerint nem érte el a kívánt célt az 56-osok terén lévő autóbusz várakozóhelyek díjfizetés ellenében történő használata. Ugyanis az autóbuszok inkább a környező, jelenleg díjfizetés bevezetése előtt álló területen várakoznak. Azonban a jövőben az 56-osok terén (Hősök tere és Benczúr utca közötti szakaszon) a tér többi részén érvényben lévő várakozási feltételekhez hasonlóan lehet majd várakozni.

A buszparkoló díjmentessé válik, de a városligeti díjfizetés bevezetése után mindennap 8 órától 18 óráig, személygépkocsi esetében 350 Ft/óra, autóbusz esetében 1050 Ft/óra díj ellenében lehet majd használni a parkolót.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 269 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: