< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Országszerte megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól

| Mobile | RSS

Országszerte megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól

2013. február 25. | 1 Hozzászólás | Nincs kategorizálva

A kommunizmus áldozatainak hétfői emléknapja alkalmából országszerte tartottak, illetve tartanak állami önkormányzati, párt- és civil megemlékezéseket.

Varga Gábor plébános megáldja a koszorút, amit Bús Balázs III. kerületi polgármester és Sáringer Kálmán önkormányzati képviselő helyez el a békásmegyeri Szent József plébániatemplom falán, a sváb kitelepítettek emléktáblájánál – Fotó: MTI

Esztergomban a Fidelitas szervezésében tartottak megemlékezést, melyen Hende Csaba honvédelmi miniszter és Ágh Péter, a Fidelitas elnöke beszélt. A rendezvényen részt vett a Recski Szövetség, és Politikai Elítéltek Közössége képviselői is.

Hétfőre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Terror Háza Múzeum több közös programot is szervez: reggel mécsesgyújtásra várnak mindenkit az Andrássy úton, az áldozatok falához. Délután Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója és Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára rendhagyó tárlatvezetést tart a diplomáciai testület képviselőinek és a Magyarországon tanuló külföldi diákoknak.

Az emléknapon egész nap ingyenes belépést biztosítanak a múzeumba.

Hétfő délelőtt a Rákoskeresztúri Újköztemetőben Tarlós István főpolgármester részt vesz a nemzeti emlékhelyet jelölő sztélé avatásán.

Hétfő este a központi állami megemlékezés részeként a Lánchíd budai hídfőjénél mécsesgyújtással egybekötött csendes megemlékezést tartanak. Délután Veszprémben, a megyeház téren Rácz Sándor, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke emlékezik meg az áldozatokról.

Az emléknap alkalmából több megyei és települési önkormányzat is rendezvényt tart.

Az Országgyűlés 2000. júniusi döntése alapján tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát.
A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire, valamint a tanulságok levonására.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 135 megnézve, 1 alkalommal mai nap |