< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Visszakozott a kormány közmunka-ügyben

| Mobile | RSS

Visszakozott a kormány közmunka-ügyben

Visszavonulót fújt a közmunkaprogrammal kapcsolatban a kormány, mégis nyolc órában dolgozhatnak a tartósan munka nélkül élők, ám a kezdés időpontja még homályos. Az ügy előzménye, hogy Czomba Sándor foglalkozatáspolitikáért felelős államtitkár decemberben arról beszélt, hogy míg 2012-ben 314 ezren, az idén 300 ezren vehetnek részt a közfoglalkoztatásban.

Ekkor már javában folyt a tervezés, hiszen a polgármesterek és a munkaügyi központok között november óta folytak a tárgyalások. Több helyi kormányhivatal végül rábólintott, a munkanélküliek egész évben, napi nyolc órában dolgozhatnak.
Majd év elején leveleket küldtek szét a munkaügyi központok, ebben arról tájékoztatták a polgármestereket, hogy legfeljebb öt hónapig, hat órában, és maximum havi nettó 36 ezer 750 forintért dolgozhatnak a jövőben a közmunkások a “szociális jellegű” programokban. Vagyis a belvízelvezetéssel, a közutak-, mezőgazdasági utak karbantartásában részt vevők ennél több pénzt nem kaphatnak. A munka indulásának legkorábbi időpontját március 1-jére jelölték.

A kormány által favorizált mezőgazdasági, úgynevezett kiemelt mintaprogramokra ez a megszorítás nem vonatkozott volna. A polgármesterek ezen felháborodtak, és többen jelezték is, nem ebben állapodtak meg. Először úgy tűnt, hiába az ellenkezés, a kormányt nem lehet jobb belátásra bírni. Ekkor a településvezetők úgy döntöttek, ők is megmásítják az eredeti koncepciót, és csak azok dolgozhatnak a mezőgazdasági programban akik családfenntartók, ha kell, ezeket az embereket átvezénylik a szociális területről. Ez pedig a kormánynak nem tetszett, hiszen szerződésük volt a mezőgazdasági programban résztvevőkkel, ők kiemelt képzésben vehetnek részt, és garantáltan napi nyolc órában, két évig dolgozhatnak. A személycserével meghiúsultak volna a szerződések.

Hatásos volt tehát a polgármesteri bojkott, jött is az újabb levél a kormányhivataltól: március 1-től, nyolc órában dolgozhatnak a közmunkások, és arra kérték a polgármestereket, hogy tervezzék újra a programokat úgy, hogy a beruházási és dologi költségek nem emelkedhetnek, a tervezett létszám sem módosítható, kizárólag a bérköltség növelhető az új közfoglalkoztatási bérekkel számolva. Ám volt, ahová más tartalmú levél érkezett, ez arról szóltak, hogy csak áprilisban kezdődhet a program. Majd jött az újabb értesítés, mégis márciusban indul a foglalkoztatás. Ennek ellenére lapunk úgy tudja, a településeken legkorábban március közepén indul a munka.

Nyakó István szocialista politikus mindezt szóvá is tette hétfőn a parlamentben, és azt kérdezte, ki a felelős azért, hogy a legrászorultabb családok még egy hónapot kénytelenek 22 ezer 800 forintból “tengődni”. Tállai András önkormányzati államtitkár azt mondta, örül neki, hogy most már a képviselő is beismeri, hogy a közfoglalkoztatottak nem napi hat, hanem napi nyolc órában dolgoznak majd. Hangsúlyozta, hogy a költségvetésben 154 milliárd forint van erre a célra elkülönítve, és nem tudja, hogy a képviselő honnan veszi, hogy csak áprilisban indul a program.

Muhari Judit / Népszava

Leave a Reply 288 megnézve, 1 alkalommal mai nap |