< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az utolsó nap a Vatikánban: este távozik XVI. Benedek

| Mobile | RSS

Az utolsó nap a Vatikánban: este távozik XVI. Benedek

“Elintézi az utolsó teendőket és összecsomagolja bőröndjét, ahogyan bárki más tenné” – mondták a szentszéki sajtóközpontban.

Csütörtök este, pontban nyolc órakor mond le XVI. Benedek, aki pápasága utolsó napján a bíborosoktól búcsúzik el, majd helikopterrel elhagyja a Vatikánt és Castel Gandolfóba vonul vissza. Lemondásával az apostoli szék megüresedik az új egyházfő megválasztására várva.

“Összecsomagolja bőröndjét”

Majdnem nyolcéves pápasága legutolsó napján XVI. Benedek munkahelyétől és eddigi otthonától, a Vatikántól köszön el. Bíborosként, majd pápaként 1981 óta dolgozott a Vatikánban. “Elintézi az utolsó teendőket és összecsomagolja bőröndjét, ahogyan bárki más tenné” – magyarázták a pápaság utolsó vatikáni óráit a tudósítóknak a szentszéki sajtóközpontban.

XVI. Benedek valójában lemondásának február 11-i bejelentése óta készül a Vatikán elhagyására. Az utóbbi több mint két hétben két általános audiencián és két Úrangyala-imádságon, valamint a hamvazószerdán a Szent Péter-bazilikában általa pontifikált utolsó szentmisén találkozott a tőle búcsúzni akaró egyházi személyekkel és a hívőkkel. Ezeken az eseményeken a Vatikán becslése szerint csaknem félmillióan vettek részt.

Egy hívő sír XVI. Benedek pápa utolsó általános kihallgatásán a vatikáni Szent Péter téren 2013. február 27-én, az egyházfő lemondása előtti napon. (MTI/AP/Gregorio Borgia)

Csütörtök délelőtt az eddig Rómába érkezett bíborosok búcsúznak a 265. egyházfőtől. Közöttük lesz Erdő Péter esztergom-budapesti érsek. A pápa a VIII. Kelemenről elnevezett, reneszánsz freskókkal díszített Sala Clementina fogadóteremben találkozik a bíborosokkal, akiknek február 11-én elsőként jelentette be távozási szándékát – latinul -, hangsúlyozva, hogy előrehaladott kora miatt (ingravescente aetate) nem képes tovább ellátni szolgálatát.

A távozó pápát búcsúztató és az új pápát megválasztó bíborosokkal való találkozó lesz XVI. Benedek utolsó hivatalos programja.

Háromnegyed ötkor a pápa elhagyja az apostoli palotát, amelynek San Damaso nevű belső udvarán Tarcisio Bertone, szentszéki államtitkár, egykori titkára búcsúzik tőle. Öt órakor XVI. Benedek a pápai állam helikopter-leszállójáról hagyja el a Vatikánt, itt Angelo Sodano, a bíborosi kollégium vezetője, volt szentszéki államtitkár búcsúzik el tőle. Az olasz légvédelem fehér színű helikoptere negyedóra alatt teszi meg az utat a Rómától 25 kilométerre délre levő Castel Gandolfo rezidenciájáig.

Castel Gandolfóba érkezve a pápát Giuseppe Bertello, Vatikánváros kormányzóságának elnöke és Giuseppe Sciacca, a kormányzóság titkára, valamint a helyi plébános és a polgármester fogadja. XVI. Benedek a palota belső udvarára nyíló ablakából köszönti a város lakosait, mintegy tízezer embert várnak. Ez lesz a pápa utolsó találkozása a hívőkkel; az utolsó alkalom, hogy pápaként beszél és a fehér pápai reverendában jelenik meg.
Castel Gandolfo, a Vatikán felségterületéhez tartozó pápai nyaraló és a hozzá tartozó területek, ahová visszavonul majd XVI. Benedek Pápa, miután február 28-ával elhagyja az apostoli széket és lemond tisztségéről. (Fotó: MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Öt órakor megszólalnak a harangok

Pontosan öt órakor Róma harangjai megszólalnak: a város így köszön el a pápától. Tömeg várható a Szent Péter tér és a Vatikán körül is, ahonnan sokan fogják követni a távozó helikoptert. XVI. Benedek “kisebb személyes tárgyait és feljegyzéseit” viszi el magával a Vatikánból – nyilatkozta Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A pápa bútorai, zongorája, könyvei és a hivatalos levelezése, valamint más vatikáni dokumentumok mind a lakosztályban maradnak, amelyet – ahogy azt XVI. Benedek elhagyja – lepecsételnek. A lakosztályt az új pápa megválasztása után nyitják meg, és XVI. Benedek utódja láthatja csak, milyen iratokat hagyott neki az akkor már nyugalmazott egyházfő.

Az elmúlt 600 évben nem mondott le pápa

Mivel az utóbbi közel hatszáz évben pápa nem mondott le, XVI. Benedek távozásának “forgatókönyvét” kánonjogászok, teológusok és ceremóniamesterek az utóbbi két hétben állították össze. Eddig az elhunyt pápák után nemcsak a lakosztályt, hanem a Castel Gandolfó-i palota termeit is lezárták, most azonban azokat a távozó pápa foglalja el. A lemondó pápa pásztori gyűrűjét XVI. Benedek a Vatikánban hagyja, de “még nem tudjuk, pontosan mikor zúzzák össze” – mondta Lombardi.

Castel Gandolfóba érkezve a pápát Giuseppe Bertello, Vatikánváros kormányzóságának elnöke és Giuseppe Sciacca, a kormányzóság titkára, valamint a helyi plébános és a polgármester fogadja. XVI. Benedek a palota belső udvarára nyíló ablakából köszönti a város lakosait, mintegy tízezer embert várnak. Ez lesz a pápa utolsó találkozása a hívőkkel; az utolsó alkalom, hogy pápaként beszél és a fehér pápai reverendában jelenik meg. Castel Gandolfóban nem írott szöveget olvas fel, hanem rögtönözve szól.

A pápának a Vatikánból történő távozását és Castel Gandolfóba való megérkezését az olasz és külföldi televíziók élőben közvetítik. Négyezer újságíró követi Rómából a távozását. A kameráktól és a nyilvánosságtól távol XVI. Benedek este nyolc órakor lemond. Az időpontot a pápa jelölte ki magyarázat nélkül.
XVI. Benedek pápa utolsó általános kihallgatása a vatikáni Szent Péter téren 2013. február 27-én, a lemondása előtti napon. (MTI/AP/Andrew Medichini)

Égő gyertyákkal búcsúznak

Az olasz hívők nyolckor égő gyertyát helyeznek otthonaik ablakába. A vatikáni pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablaka (ahol XVI. Benedek minden este fényt gyújtott) sötét marad az utód megérkezéséig. A nyugalmazott pápa biztonságát a svájci gárdisták helyett a vatikáni csendőrség biztosítja.

Este nyolc órakor az apostoli szék megüresedik, az egyházat a camerlengo Bertone és Sodano vezeti. Március negyedikétől kezdődnek a pápaválasztó és a nem pápaválasztó bíborosok tanácskozásai, fő feladatuk a konklávé időpontjának a kitűzése. XVI. Benedek nyugalmazott pápa nem vesz részt a konklávén, távol tartja magát a világtól, és április végén-májusban tér vissza a Vatikánba az általa kiválasztott kolostorba.

Visszautasította a lemondással kapcsolatos találgatásokat a német katolikusok vezetője

Közben a leghatározottabban visszautasította a pápa lemondásával kapcsolatos sajtótalálgatásokat a német katolikusok vezetője.

Szerda késő esti televíziós nyilatkozatában Robert Zollitsch érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke utalt arra, hogy a Vatikánban mindig voltak összeesküvési teóriák. Azokhoz – mint mondta – szinte hozzá kell szokni. Valójában azonban XVI. Benedek fizikai ereje fogyott el – jelentette ki Zollitsch, aki szerint ez volt a tényleges oka az előre bejelentett lemondásnak. Az olasz és a nemzetközi sajtóban az elmúlt napokban több cikk is megjelent arról, hogy a pápa távozását a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása nyomán keletkezett, úgynevezett Vatileaks-botrány idézte elő.

A La Repubblica című olasz napilap arról írt, hogy a pápát a dosszié botrányos tartalma kényszerítette lemondásra. Az újság a dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy a Vatikánt egy “meleglobbi” uralja, egyes bíborosok ugyanakkor “szexuális orientációjuk” miatt zsarolhatóvá váltak. Federico Lombardi szentszéki szóvivő már rögtön rágalmazásnak nevezte a szóban forgó sajtóállításokat, és azokat most határozottan cáfolta a német katolikusok vezetője is.

A Phoenix televíziónak nyilatkozva Zollitsch úgy fogalmazott, hogy XVI. Benedek utódául olyan pápát kell választani, aki az egyházat a jövőbe vezeti. Olyan egyházfő kell, aki előre tekint – fogalmazott a katolikus püspöki konferencia elnöke, hozzátéve, hogy több olyan bíborost ismer, akikkel szemben nagy tiszteletet érez. Egy nappal korábban Zollitsch Rómában azt nyilatkozta: lehetségesnek tartja, hogy az utód nem európai lesz.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 764 megnézve, 1 alkalommal mai nap |