< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Csaknem 200 jelöltje van a 2013-as irodalmi Nobel-díjnak

| Mobile | RSS

Csaknem 200 jelöltje van a 2013-as irodalmi Nobel-díjnak

2013. február 28. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Összesen 198 jelöltje van a 2013-as irodalmi Nobel-díjnak a Svéd Akadémia tájékoztatása szerint, amelyből kiderült, hogy közülük 48 írót még egyszer sem terjesztettek fel az elismerésre.

A jelöltek száma alatta marad a tavalyinak, amikor 210 írót és költőt terjesztettek fel. Közülük végül Mo Jent választotta a svéd királyi akadémiához tartozó Svéd Akadémia, amely szerint a kínai író egy olyan világot teremtett fantázia és valóság, a történelmi és társadalmi síkok keverékéből, amely komplexitásában Márquez és Faulkner munkáira emlékeztet.

Terebélyesedett azoknak az afrikai egyetemeknek a köre, amelyeket a Svéd Akadémia felkért, hogy tegyenek javaslatot a 2013-as irodalmi Nobel-díjas személyére – mondta el a testület titkára, Peter Englund szerdán. Emlékeztetett, tavaly az amerikai intézmények száma nőtt.

Az akadémia Nobel-bizottsága minden év szeptemberében 600-700 levelet küld ki személyeknek vagy intézményeknek, hogy tegyenek javaslatot. Köztük vannak a Svéd Akadémia tagjai, más hasonló testületek, irodalom és nyelvész professzorok, korábbi díjazottak, valamint írószövetségek elnökei.

A bizottságnak most két hónapja van arra, hogy szűkítse a 195 fős listát, amely több lépésben végül ötfős lesz. Közülük választanak az akadémia tagjai. A díjazott kilétét hagyományosan október elején hirdetik ki Stockholmban.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 814 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: