< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Fokhagymás csirkecomb zsemlegombóccal

| Mobile | RSS

Fokhagymás csirkecomb zsemlegombóccal

2013. március 1. | hozzászólás | Konyhaművészet

Hozzávalók 4 főre: 4 csirkecomb, só, 4-5 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, egy kiskanál paradicsompüré, 2 evőkanál finomliszt, 4-5 dl csontleves (leveskockából is készülhet), 0,5-1 dl tejszín

A zsemlegombóchoz: 6 zsemle, 2-3 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 2 tojás, 10 dkg finomliszt, só, reszelt szerecsendió, fél csokor metélőhagyma

A csirkecombok bőrét lefejtjük, a húst megsózzuk, és az olajon, nagy lángon, körös-körül megpirítjuk.

A tűzről levéve félretesszük, visszamaradó zsírjába pedig belekeverjük az áttört fokhagymát meg a paradicsompürét. Ha az olaj túl forró, mindkettő megéghet, ezért várjunk a művelettel fél percet. A liszttel meghintjük, a tűzre visszatéve két-három perc alatt kissé megpirítjuk, majd kevergetve a levessel fölöntjük, és egy-két percig forraljuk. Akkor jó, ha híg mártáshoz hasonlóan kissé besűrűsödik.
Utána leszűrjük, az elősütött combokat belerakjuk, és lefödve, kis lángon kb. negyven perc alatt puhára pároljuk. Közben egyszer-kétszer óvatosan megkeverjük, végül a tejszínnel dúsítjuk.

A zsemlegombócokhoz négy zsemlét hideg vízbe áztatunk, majd kifacsarjuk, a maradék kettőt pedig egy centis kockákra vágjuk. A szalonnát kis kockákra aprítjuk, kevergetve kiolvasztjuk. Az így kapott töpörtyűt szűrőlapáttal kiemeljük, visszamaradó zsírjában megpirítjuk a szemlekockákat. A kifacsart zsemlére öntjük, a kiolvasztott szalonnát hozzáadjuk, majd a tejfölt, a tojások sárgáját meg a lisztet is beledolgozzuk. Megsózzuk, reszelt szerecsendióval meg fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszából húsz kisebb gombócot formálunk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. tíz perc alatt kifőzzük, lecsöpögtetjük. Tálaláskor a húst a tányéron a mártással leöntjük, és a zsemlegombócokkal kínáljuk.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 1311 megnézve, 1 alkalommal mai nap |