< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Kopár István, az első magyar vitorlázó, aki körbehajózta a Földet, hatvan éve született

| Mobile | RSS

Kopár István, az első magyar vitorlázó, aki körbehajózta a Földet, hatvan éve született

2013. március 4. | hozzászólás | Kultúra

Kopár István, az első magyar vitorlázó, aki körbehajózta a Földet a
Kopár István, az első magyar vitorlázó, aki körbehajózta a Földet, hatvan éve, 1953. március 8-án született.

1978-ban végzett a Testnevelési Főiskola edző szakán, majd beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karának hajózási szakára. Gyakorlata volt bőven, hiszen a gimnáziumból kikerülve 1971-től 1984-ig a Mahart Tengerhajózási Üzemigazgatóságnál dolgozott mint matróz és rádiós-gazdasági tiszt. Ezután a csaknem egy évtizedig a Mahart Balatoni Hajózási Leányvállalatnál töltötte be a siófoki állomásvezetői tisztséget.

1990. június 29-én indult el Salammbo nevű Balaton 31-es típusú hajójával Föld körüli útjára. Őrült terve az volt, hogy egyszeri kikötéssel megkerüli a Földet kelet-nyugati irányban. A Gibraltárból Ausztráliáig vezető, 153 napig tartó első útszakasz a vártnál is küzdelmesebbnek bizonyult. Az Atlanti-, majd az Indiai-óceán átszelése során a hajó navigációs műszerei működésképtelenné váltak, és a Salammbo gyakran került viharba. November 18-án a több mint 100 km/órás szélben a hajó felborult, sok felszerelés tönkrement, s Kopár István a megrongálódott hajóval csak nagy nehézségek árán érte el az ausztráliai Fremantle kikötőjét. Harmincnapos pihenő után a Salammbo december 29-én folytatta útját a Csendes-óceánon, immár hazafelé. A Föld körüli út második szakaszának egyik legemlékezetesebb élménye volt, amikor Kopár István és a BOC Challenge Föld körüli vitorlásversenyen résztvevő Fa Nándor találkozott a déli félteke viharos vizein. A Salammbo március 6-án érte el Dél-Amerika legdélibb pontját, a Horn-fokot. Az egyetlen, 30 napig tartó kikötés alkalmával vásárolt élelmiszerek nagy része tönkrement, így az utolsó hetekben Kopár István valósággal éhezett: csak kevés csokoládén és mazsolán tartotta fenn magát. De célját elérte és nem egész egy év után 1991. május 14-én épségben érkezett vissza Gibraltár kikötőjébe. Kalandos útjáról könyvet is írt Kihívás címmel. A bátor hajós nem nyugodott és a következő évben ugyancsak Salammbo nevű hajójával indult az Amerika 500 éve elnevezésű versenyen. Résztvevői Kolombusz hajóinak útvonalát követve szelték át az Atlanti-óceánt és ott értek célba, ahol egykoron Kolombusz megpillantotta az Indiának vélt amerikai kontinenst. A 146 hajóból a maga kategóriájában második helyen végzett. Kopár István versenyzőtársa ezúttal egyik jó barátja, földije és edzőtársa Cittel Lajos volt. A magyar hajó, mintegy ráadásként dr. Török Zsolt térképész remekművét, egy Kolombusz-kori, amerikai kontinenst ábrázoló térkép hasonmását is elvitte az újvilágba,az USA akkori elnökének, George Bush-nak. 1993 és 1995 között több versenyen állított fel rekorderedményeket. 1996 és 1997 között a Honkong Challenge Föld-kerülő vitorlásversenyen elnyerte a Sir Edward Heath Kupát mint a leggyorsabb Föld-kerülő hajó kapitánya. Kopár számos díja között szerepel a Haza Szolgálatáért Érdemérem bronz és az 1997-ben neki ítélt Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje.

A magyar hajózás hőse jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban él.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 263 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: