< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma / Blog article: Kényszernyugdíj: magának is ellentmond a tárca

| Mobile | RSS

Kényszernyugdíj: magának is ellentmond a tárca

2013. március 6. | hozzászólás | EE Minisztériuma

A köznevelés területén 860-an, az egészségügyben dolgozók közül pedig több mint 1500-an jelezték, hogy a nyugdíjkorhatár után is meg kívánják őrizni munkájukat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. A tárca tájékoztatása szerint 2013-ban a köznevelésben 3769, az egészségügyben pedig 2073 nyugdíjas korú közalkalmazottat érint az Országgyűlés azon rendelkezése, amely körükben kizárja a nyugdíj és a munkabér egyidejű felvételét.

Ez azonban nem igaz, a csúcsminisztérium ellentmond a saját, Szócska Miklós által vezetett egészségügyi államtitkárságának, hiszen utóbbi korábban közölte: az ágazatban idén összesen 6500 egészségügyi dolgozónak kell eldöntenie, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is megtartja-e állását, vagy nyugdíjba vonul. Ráadásul a minisztérium által említett február végi határidőig minden érintettnek nyilatkoznia is kellett arról, hogy melyik lehetőséget választja. Így semmiképpen sem lehet örömhírként értékelni, hogy az Emmi összesítése alapján az állami fenntartásban álló járó- és fekvőbeteg ellátó intézmények, valamint országos gyógyító intézmények körében mindössze 1555 dolgozó kérte továbbfoglalkoztatását, 518-an pedig a nyugdíjba vonulás mellett döntöttek. Valójában ugyanis – ezek szerint – sokkal többen döntöttek a nyugdíjba vonulás mellett, az 518 pedig csak azt a számot jelöli, hogy hány munkáltató kérte a kiesők státuszának fenntartását, azaz hogy új embereket felvehessenek a nyugdíjba vonulók pótlására.

A többi között épp ezért értékelte álságosnak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az új nyugdíjszabályok indoklását, miszerint a fiatal munkavállalókat hozná helyzetbe a kormány. A kamara az alapvető jogok biztosához benyújtott beadványában külön kitért arra, hogy a vonatkozó jogszabályok alapján automatikusan megszűnik azoknak a dolgozóknak az álláshelye, akik a nyugdíjukat választották, így – a vonatkozó kormányhatározat alapján – az elbocsátott munkavállalók helyére egyáltalán nem lehet felvenni másik munkavállalót. A MOK a szabályozással létrejött rendszert összességében is diszkriminatívnak, jogsértőnek, az alaptörvénybe ütközőnek, társadalmi hasznosságát pedig megkérdőjelezhetőnek tartja.

Joggal, hiszen a tárca közlése alapján 4427-en kiesnek a betegellátásból, ami katasztrófát idézhet elő. Sőt, további 518 egészségügyi pozíció is bizonytalanná válhat, amennyiben a kórházvezetők nem tudják azt betölteni, vagy épp a kabinet megtagadja számukra a nyugdíjba vonulók pótlását. Ugyanígy az sem biztos, hogy “csak” 2909 tanár esik ki a közoktatásból, hiszen az Emmi közleménye külön kiköti: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ csak abban az esetben támogatja a 860 továbbfoglalkoztatási kérelmet, “ha a pedagógus szakértelmét nem lehet pótolni, és hiányuk fennakadást okozna a feladatellátásban”.

B.I.M. /

Leave a Reply 313 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: