< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ádernek eszében sincs ujjat húzni Orbánnal))))))Ader do not mind mess Orbánnal

| Mobile | RSS

Ádernek eszében sincs ujjat húzni Orbánnal))))))Ader do not mind mess Orbánnal

Ádernek eszében sincs ujjat húzni Orbánnal

Nincs esélye annak, hogy Áder János ne írja alá az alaptörvény módosítását – értesült az [origo]. A köztársasági elnök és szakértői úgy értelmezik, erre lehetősége sem lenne, és információink szerint Áder már Orbán Viktorral is megbeszélte, hogy nyilvánosan is kiáll a módosítások mellett.

Minimális esélye sincs, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá az alaptörvény belföldi és nemzetközi vihart kavart, hétfőn megszavazott negyedik módosítását. Az államfő és alkotmányjogász szakértői az [origo] információi szerint egyértelműen azzal a jogértelmezéssel értenek egyet, miszerint az alaptörvénnyel és annak módosításaival kapcsolatban a köztársasági elnöknek nincs mérlegelési lehetősége, hanem mindenképpen alá kell írnia azt.

Az alaptörvény azt mondja ki, hogy “az Alaptörvényt vagy az Alaptörvény módosítását az Országgyűlés elnöke aláírja, és megküldi a köztársasági elnöknek. A köztársasági elnök az Alaptörvényt vagy az Alaptörvény módosítását a kézhezvételétől számított öt napon belül aláírja, és elrendeli a hivatalos lapban való kihirdetését.” Jogértelmezési kérdés, hogy ezek alapján az államfő kérheti-e az alaptörvény előzetes normakonrollját.

Világos szabályok és határidők

Egyes alkotmányjogászok – köztük a módosítással kapcsolatos kritikáit hétfői írásában megfogalmazó Sólyom László – szerint ugyanakkor lenne mozgástere az államfőnek: az alaptörvény egy másik passzusára hivatkozó vélemények szerint ugyanis a köztársasági elnök “őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”. Ebből pedig szerintük levezethető, hogy nem kell aláírnia a jogszabályt, ha azt a demokratikus működést veszélyeztetőnek érzi, hanem visszaküldheti az országgyűlésnek vagy elküldheti normakontrollra az alkotmánybíróságnak.

Áder János korábban – még a módosítás tárgyalási szakaszában – információink szerint ugyanakkor nemcsak saját szakértői, hanem két nagy szakmai tekintélyű korábbi alkotmánybíró, Kukorelli István és Zlinszky János tanácsát is kikérte, de mindketten a szigorúbb, első álláspontot képviselték.

Maga Áder János hivatalosan egyelőre nem fejtette ki álláspontját az ügyben, de hétfői berlini nyilatkozata, miszerint “világos szabályok és határidők határozzák meg, hogy az Országgyűlés döntése után mit kell tennie a házelnöknek és a köztársasági elnöknek” szintén arra utal, hogy ezt az értelmezést tekinti irányadónak.

A köztársasági elnök információink szerint egyébként informálisan már a múlt hét végén egyeztetett a kérdésről a miniszterelnökkel, és abban maradtak, hogy Áder küszöbön álló külföldi tárgyalásain – az államfő hétfőn a német szövetségi elnökkel folytatott megbeszéléseket – is megvédi majd a módosítást, és egyértelművé teszi, hogy a nyomás ellenére sem fogja visszaküldeni vagy alkotmánybírósági kontrollra küldeni a szöveget.

Sólyomnak rossz lesz, Orbánnak jó

Az [origo]-nak nyilatkozó kormányzati források szerint a miniszterelnök környezetében egy pillanatra sem vetődött fel, hogy a kül- és belföldi nyomás hatására elhalasztanák vagy levennék a napirendről a módosítások végszavazását. Sőt, ellenkezőleg, a miniszterelnök a kormánypártok hétfő reggeli frakcióülésén mondott alig öt perces beszédében is utalt rá, hogy mindenképp el kell fogadni azt, mert csak ezekkel a pontosításokkal áll be végre az a szerinte helyes rendszer, amelyben az alkotmányozás legvégső szerve az országgyűlés, nem pedig az alkotmánybíróság. (A módosítás egyértelműen kimondja, hogy az Ab a jövőben nem vizsgálhatja az alaptörvény módosításait).

A miniszterelnök a képviselők utólagos elmondása szerint úriember stílusban ugyan, de azért odamondott Sólyom Lászlónak is. A volt köztársasági elnök hétfői cikkében ebben egyebek mellett azzal érvel az államfői vétó mellett, hogy amennyiben Áder János ezt nem teszi meg, akkor “szentesíti azt az állapotot, amikor az Alkotmánybíróság alkotmányvédő tevékenységét az országgyűlés felülbírálja”. A frakcióülésen a résztvevők szerint Orbán Viktor erre visszafogott iróniával úgy reagált, hogy ez “Sólyom Lászlónak valóban rossz lesz, nekünk viszont jó, sőt kívánatos, hogy így legyen”.

Rövid beszéde után Orbán kötelező szavazást rendelt el az alaptörvény-módosításról, de egyetlen nem szavazat vagy tartózkodás sem volt, még a decemberi, földügyekkel kapcsolatos alaptörvény-módosításkor a frakcióval ellentétesen szavazó Ángyán József is igennel voksolt.

A regisztráció necces volt, ebben semmi sincs

Az [origo] által megkérdezett kormánypárti képviselők a frakcióülés után egybehangzóan 0 illetve 1 százalék közé tették annak esélyét, hogy a köztársasági elnök ne írná alá a módosítást. A legtöbben nem is az alaptörvény köztársasági elnöknek mérlegelési lehetőségét kizáró értelmezésére hivatkozva állították ezt, hanem mert szerintük tartalmilag is “teljesen rendben lévő” a módosítás. “A regisztráció, na az alkotmányosan is necces volt, eben viszont semmi olyan nincsen, ami veszélyeztetné az állampolgári jogokat vagy a demokráciát” – mondta egy kormányzati tisztséget is betöltő fideszes. A megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint nemzetközi szintéren szándékos, itthonról és a rezsicsökkentésben fájdalmasan érintett multinacionális vállalatoktól szított hangulatkeltő kampány zajlik a kormány, illetve a módosítás ellen.

Egy a módosítás körüli harcokra rálátó befolyásos fideszes szerint katasztrofális következményekkel, adott esetben pártszakadással járna, ha Áder nem írná a módosítást. Ebben az esetben ugyanis mindenkinek állást kellene foglalnia, hogy hogyan viszonyul a kérdéshez, és “senkinek nem lenne egyszerű megtagadni vagy leárulózni” az ősfideszes, a pártépítésben alapítása óta résztvevő Ádert.

Sokan kérték

Áder János államfőt többen is kérték, hogy vétózza, pontosabban “fontolja meg” a módosítás aláírását. Február végén Szabó Máté ombudsman fordult a köztársasági elnökhöz. Szerinte, ha elfogadják a módosítást, akkor egymással ellentétes következtetések is levonhatók lennének az alaptörvény szövegéből, és ez az állapot az államszervezet demokratikus működésének egyensúlyát is veszélyeztetheti.

Hasonló álláspontot fejtett ki hétfőn közzétett írásában Sólyom László volt köztársasági elnök, volt alkotmánybírósági elnök. Véleménye szerint mielőtt a kapu bezárulna, és gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti Alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt, a köztársasági elnök vétója. Áder János szerinte olyan döntés előtt áll, amelyben értelmeznie kell a hivatalát és a hivatását: az államszervezet demokratikus működése feletti őrködést.

Áder vétóját kérik azok a tüntetők is, akik múlt hét végén kezdték tiltakozásukat az alkotmánymódosítás ellen, azt skandálva, hogy “ne írd alá, Áder János!”. Hérfőn este a Sándor-palota közelében, a Dísz téren is ezért tüntettek.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség nyílt levélben kérte a köztársasági elnöktől a beavatkozást. “Elnök Úr az Alkotmánybíróságtól kérje a módosítás alaptörvény-szerűségének előzetes vizsgálatát, vagy terjesszen elő olyan alaptörvénymódosító javaslatot, amely az Alkotmánybíróság korábbi döntéseit felülbíráló – a jelen módosítással az Alaptörvénybe iktatott – rendelkezéseket hatályon kívül helyezi” – írták.

Zlinszky János volt alkotmánybíró szerint ugyanakkor ezek az álláspontok tévesek. A jogász ezt a köztelevízóban fejtette ki. “A köztársasági elnöknek ebben a vonatkozásban nincsen semmiféle döntési vagy észrevételezési joga.” – vélekedett. Szabó Máté álláspontjáról azt mondta (Sólyom László írása az interjú készültekor még nem jelent meg), hogy “az egész levélben egyetlen olyan konkrétum nincs felsorolva, amely akár az ország demokratikus működését veszélyeztetné, akár más hasonlót. Általánosságok vannak benne. A köztársasági elnöknek viszont (…) egyáltalán nincsen más lehetősége, mint, hogy a parlament elnöke által aláírt alkotmánymódosítást öt napon belül tovább küldje kihirdetésre” – mondta az interjú leirata szerint.

Hasonlóképp vélekedett Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa is. Szerinte az Alkotmánybíróság hatáskörét a jelenlegi módosítás nem érinti, az ítélkezési szabadságát pedig szélesíti, tehát semmilyen formában nem von el hatáskört az Ab-től. Véleménye szerint alkotmánymódosítás esetén előzetes normakontrollra nincs lehetőség, ez sem a régi alkotmány, sem az új alaptörvény alapján nem lehetséges. “De természetesen a köztársasági elnök úr tudja a saját hatáskörét értelmezni” – fogalmazott hétfő délelőtt.

forrás:origo.hu

Ader do not mind mess Orbánnal

There is no chance that Janos Ader not to sign the amendment to the Basic Law – is aware of the [origo]. The President of the Republic and experts understood this would not be possible, and according to our information Ader Viktor Orban has also been discussed that publicly advocates for changes.

Minimum no chance to Janos Ader president not to sign the Basic Law, both domestic and international storm on Monday voted the fourth amendment. The head of state and constitutional law expert [origo] According to information available with the legal interpretation clearly agree that the Basic Law and its amendments, the President of the Republic has no discretion but in any event it must be signed.

The Constitution says that “the Basic Law or the Basic Law amendments, the Speaker shall sign and send to the President of the Republic. President of the Republic of the Basic Law and the Basic Law amendment of the date of receipt within five days of signing, and orders in the Official Gazette for publication. ‘ Question of legal interpretation, that these people, the State may request an advance normakonrollját the Basic Law.

clear rules and deadlines

Some constitutional – including criticism of the amendment Monday’s essay captures Laszlo Solyom – latitude, however, would be the head of state: the fundamental law of another passage referring to argue that the President of the Republic, “the guardian of the democratic functioning of the state.” It is inferred think that it is not required to sign the legislation if they feel a threat to the democratic functioning, you may return it or send it to the National normakontrollra the Constitutional Court.

Janos Ader before – even in the negotiation phase change – according to our information, however, not only their own expertise, but two large professional respected former Constitutional Court judge, Stephen and Kukorelli Zlinszky also sought advice from John, but both are more stringent, represented the initial position.

You Janos Ader officially not yet made their views on the matter, but on Monday the Berlin Declaration, that “clear rules and deadlines determined by the National Assembly after the decision of what to do in the House of Commons and the President of the Republic,” also suggests that such an interpretation as prevail.

The President of the Republic according to our information otherwise informally in the past weekend agreed on the issue with the prime minister, and ceased to Ader forthcoming international negotiations – the head of state on Monday, the German Federal President discussions – also will protect the change and makes it clear that Despite the pressure will not return or send a text control in the Constitutional Court.

Falcon is bad, good Orbán

The [origo] declaring government sources said the Prime Minister around for a moment arose that the foreign and domestic pressure, delayed or taking off the final vote on the agenda changes. On the contrary, the prime minister of the government parties Monday morning faction meeting did little five-minute speech also hinted that we should definitely accept it, because only these clarifications are set out in the he thinks good system where constitutional ultimate organ of the National Assembly, not and the Constitutional Court. (The amendment clearly states that AB will not interfere with the Basic Law amendments).

The Prime Minister said that the representatives post gentleman style, but also because odamondott Laszlo Solyom. The former President of the Republic in Monday’s article, among others, argues the head of state veto addition to Janos Ader if you do so, you can “justify the state in which the Constitutional Court of the protective activity of parliament overrides”. The fraction of the meeting participants that this subdued irony Viktor Orban has reacted to it, “Laszlo Solyom will be really bad for us but good, even desirable, to be so.”

After a short speech by Orban ordered a mandatory referendum to amend the Basic Law, but not a single vote or abstention was not even in the December issues of land, the Basic Law Amending opposite faction Ángyán voters voted in favor of Joseph.

necces registration was nothing more

[Origo] interviewed by representatives of the pro-government faction meeting, unanimously between 0 and 1 percent have the chance to do the President signed the amendment. Most people do not even President of the Republic of the Basic Law discretionary possibility of an interpretation that was referring to, but because they think the content is “absolutely fine in” the change. “Registration, well, that was constitutionally necces, ebony, however there is nothing that could compromise the rights of citizens and democracy” – said in a government office is holding the Fidesz. The interviewees all agree that the international scene is intentional, from home and rezsicsökkentésben painful for multinationals sentiment fueled generating campaign between the Government and against the amendment.

A change in the battles around rálátó influential Fidesz as disastrous, if appropriate parties would tear if Ader is not written to the amendment. In this case, everyone should take a how to relate to the question, and “no one would be denied or simply leárulózni” ősfideszes of the party since its foundation in building participants Ader.

Many people asked

Janos Ader president also asked people to vétózza, more precisely, “consider” the signing of the amendment. In late February ombudsman Máté Szabó turned to the President of the Republic. According to him, if they accept the amendment, it is the opposite conclusions could be drawn from the text of the Basic Law, and the situation of the democratic functioning of the state can threaten the balance.

A similar position had on Monday published his writings was President Laszlo Solyom, former President of the Constitutional Court. Bezárulna opinion, before the gate, and virtually irrevocable rögzülne the original Basic Law contradictory state one option left, the president’s veto. Janos Ader in his opinion before a decision is which to interpret the mission of the Office of the State to guard over the democratic operation.

Ader veto requests to the protesters, who began their protest last weekend against the constitutional amendment, it chanting, “Do not sign it, Janos Ader”. Hérfőn night at the Alexander Palace, the Assembly Hall is therefore indicated.

The Together 2014 – Dialogue Hungary electoral alliance called an open letter to the President of the Republic of the intervention. “President of the Constitutional Court to ask for the change basic law of simplicity of the preliminary examination, or present a Basic Law amendment, which the Constitutional Court’s previous decisions override – this amendment of the Basic Law filed under – provision repeals” – written.

John was Zlinszky Constitutional Court, however, these positions are incorrect. The lawyer explained that köztelevízóban. “The President of the Republic in this respect do not have any decision-making or commenting rights.” – He said. Máté Szabó position of said (Laszlo Solyom provisions of the interview I was at the time not yet published), that “the whole letter only concrete is not listed, which is up to the country’s democratic functioning of compromise or the like. Generalities are included. Presidential terms ( …) There is absolutely no other alternative than to the parliament constitutional amendments signed by the Chairman within five days of publication Forward “- he said in the interview transcript that.

Similarly, Gregory argued Gulyas, Fidesz policy makers as well. According to him, the Constitutional Court’s jurisdiction in the current amendment does not affect the case law and freedom expands, so does not in any way take away from the power of the Ab. Believes that the Constitution can not be modified prior normakontrollra, this is not the old constitution and the new Basic Law is not possible. “But of course, the President’s own powers you can read” – said Monday morning.

Source: origo.hu

Leave a Reply 304 megnézve, 1 alkalommal mai nap |