< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Inflációt gerjeszt a magas élelmiszerár

| Mobile | RSS

Inflációt gerjeszt a magas élelmiszerár

2013. március 14. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Duplájára drágult a krumpli, emelkedett a kenyér alapanyagának ára. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint az élelmiszeripari ágazat termelői árai januárban 18,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az élő állatok és állati termékek árának növekedése valamivel kisebb mértékű volt (7,4 százalék), mint a növényi termékek áremelkedése (24,2 százalék).

A termelői árak alakulását alapvetően a burgonya árának kétszeresére emelkedése és a legkeresettebb gabonafélék árának növekedése befolyásolta.

Az elemzők szerint a rezsi csökkentés mesterséges infláció mérséklő hatását jócskán ellensúlyozhatja az élelmiszer árak drámai emelkedése, illetve a forint gyengülése miatt a gázolaj és az élelmiszeriparban szintén fontos földgáz drágulása.

Idén januárban a gabonafélék ára 32,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A búza átlagosan 67 500 forintba került, de a malmi minőségű a 68 000 forintot is elérte. A kukoricáért pedig 61 500-63 900 forintot adtak tonnánként, ami csak kismértékben tér el a tavaly decemberi ártól. A vágóállatok termelői árai 9,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Leginkább a vágómarha drágult, 17,5 százalékkal, a baromfié 14,5 százalékkal emelkedett. Ez az árindex 2012 áprilisától folyamatosan növekedett. A vágósertés áremelkedése tavaly novemberben megállt, így 2012 első hónapjához képest 3,4 százalékos a növekedés.

A tej felvásárlási ára a 2011. decemberi csúcs után 2012. augusztusig csökkent, majd újra emelkedett. Jelenleg újra elérte a 2011. decemberi csúcsot, ami 2012 januárjához viszonyítva 1,1 százalékos árnövekedést jelent. Eközben a termelők közvetlen piaci értékesítésénél 7,2 százalékos áremelkedés tapasztalható, így összességében a tej termelői árnövekedése 1,6 százalékos.

A tojás felvásárlási ára 2,9 százalékkal maradt el a tavaly januári szinttől, miközben a termelői piacokon 17 százalékos árnövekedés volt, az étkezési tyúktojás termelői árszintje 14,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat felmérése szerint a magyarok túlnyomó része leginkább szupermarketben vásárol csemegeárut, tejet és tejterméket, míg szaküzletben húst és baromfit, kenyeret vagy péksüteményt, zöldséget-gyümölcsöt, A fogyasztók leggyakrabban kenyeret, péksüteményt vesznek, a megkérdezettek 68 százaléka hetenként legalább négyszer vagy többször. Tejet vagy tejterméket legalább négyszer vagy többször vásárol a válaszadók mintegy fele, a többiek egyszer-háromszor. Zöldséget vagy gyümölcsöt a magyarok 27 százaléka minden héten legalább négyszer vagy többször vesz, míg 56 százalékuk csak egyszer-háromszor. Csemegeárunál, amibe beletartozik a húskészítmény és a sajt is, hasonló az arány.

Tíz megkérdezettből egy ember van aki heti legalább négyszer vagy többször vásárol húst. Hatan hetenként egy-három alkalommal keresik fel hentest.

Áfacsökkentésért gyűjtenek aláírást a szocialisták

Az MSZP aláírásgyűjtést indít az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentéséért – jelentette be Mesterházy Attila az MSZP országos elnökségének szerdai ülése után. Indoklása szerint a Fidesz az Országgyűlésben nem támogatta a szocialisták áfacsökkentő javaslatát.

A párt aktivistái nemcsak az utcán gyűjtik majd az aláírásokat, hanem “ajtótól ajtóig” mennek az ívekkel, amelyen az a kérdést szerepel: “egyetért-e ön azzal, hogy a kormánynak a rezsicsökkentés keretei között az alapvető élelmiszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra kell csökkenteni?”.

Mesterházy az áfacsökkentés költségvetési hatásairól azt mondta: az első évben több tízmilliárdos hatással lehet számolni, de ezt “nagyon egyszerűen lehet orvosolni”, nem stadionokat kell építeni, hanem erre kell költeni a költségvetési forrásokat.

NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 264 megnézve, 1 alkalommal mai nap |