< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A derékfájás komolyabb bajra is utalhat

| Mobile | RSS

A derékfájás komolyabb bajra is utalhat

2013. március 16. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A derékfájás általában viszonylag hamar elmúlik, de sajnos a legtöbb esetben bármikor kiújulhat – olvasható egy vizsgálat jelentésében.

A derékfájás általában elhúzódó, gyakran kiújuló betegség, a legtöbb ember számára nem létezik gyors javulás. A három hónapig vagy annál hosszabb ideig tartó derékfájás krónikusnak számít.

A vizsgálatban, melyet a kanadai orvosszövetség folyóiratában közöltek, több mint tizenegyezer beteg vett részt. Egyeseknek akut derékfájása volt (három hónapnál rövidebb ideig), míg a többieknek krónikus volt a betegsége, de mindkét csoport orvoshoz fordult.
Az akut betegek a 100-as fájdalomskálán átlagosan 52-t jeleztek az orvos felkeresésének időpontjában. Hat héttel később fájdalom-pontszámuk 23 volt, egy évvel később pedig 6.

Kevésbé jó eredményeket értek el a makacs, krónikus derékfájásban szenvedők. Kezdetben 51 volt a pontszámuk, 6 hét után 33, ám egy évvel később még mindig 23.

A kutató szerint eredményeik arra utalnak, hogy a makacs derékfájással küszködőknek tudniuk kell, hogy hosszú távú kezelésre van szükségük. Az embereknek úgy kell tekinteniük a derékfájást, mint az asztmát vagy a diabéteszt. Ezekben az esetekben is fontos a folyamatos odafigyelés, az egészséges életmód.

Az említett vizsgálat nem foglalkozott a gyógymódokkal, a résztvevők különféle kezelésben részesültek. Eredményesnek bizonyultak vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, a meleg, valamint az aktív életmód. Van bizonyíték a masszázs és a viselkedésterápia hasznosságára is.

A derékfájást a legtöbben egyedül is tudják kezelni, heves fájdalommal azonban orvoshoz kell fordulni. Szintén szakember segítségére van szüksége annak az idős betegnek, akinek korábban még nem fájt a dereka, mert néha a derékfájás súlyos betegség, például rák vagy csigolyatörés meglétét is jelezheti.

Régebben ágynyugalmat javasoltak a derékfájásra, ez azonban ma már elavultnak számít. A lehetőségekhez képest mozogjon a beteg minél többet.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 277 megnézve, 1 alkalommal mai nap |