< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Ettől más az olasz tészta

| Mobile | RSS

Ettől más az olasz tészta

2013. március 16. | hozzászólás | Konyhaművészet

Mintegy háromszázötven-fajta itáliai száraztésztát különböztethetünk meg, amelyek eltérő méretűek, formájúak, és más-más ételek elkészítésére alkalmasak.

A levesbe általában capellini vagy fedellini kerül. A spagettit leggyakrabban krémes, darabos mártásokhoz tálalják, vagy kevés olívaolajjal meglocsolva. Ha spagetti helyett szeretnénk más, de hasonló formájú tésztát használni, akkor próbáljuk ki a vermicellit. A magyarok nagyon kedvelik a makarónit, a metéltünkre emlékeztet a tagliatelle. Nála szélesebb a fodros szegélyű lasagnette.
A masninak is nevezhető farfalle azok közé a kisebb méretű tészták közé tartozik, amelyek ideálisak a darabosabb, sűrű szószokhoz. Ugyancsak jó szósztartó a spirálisan csavart, redős fusilli vagy orsótészta, a bordázott felületű penne vagy tollhegy, illetve a malloreddus – avagy a szárd gnocchi. A nagyobb méretű tészták közül a pipe rigate és a penne nagyon jól alkalmazható köretként. A tepsis tésztának valók közé tartozik a lasagne és a cannelloni, ezeket csak rétegezni, tölteni kell.

A mi tojásos tésztáinkkal ellentétben az olasz tésztákat alapvetően durumlisztből és vízből készítik. A durumbúzából őrölt liszt magas fehérjetartalmú, ezért tojás nélkül is könnyedén készíthető belőle tészta. Mostanában egyre divatosabbak a teljes kiőrlésű lisztből készített tészták is. Olasz tésztákat al dente, azaz foghegy-keményre főzzük. Ez azt jelenti, hogy annyira főzzük csak meg, hogy a tészta még képes legyen magába szívni a rá kerülő ragu szaftjából is, ne puha, hanem harapható legyen. Érdemes a tészta főzővizébe kevés olajat tenni, hogy ne ragadjon össze.

Nem kell előfőzni a lasagne-lapokat vagy a cannellonit: ha bőséges szafttal készítjük, lesz mitől megfőnie a tepsiben.

Sonkás-spenótos fusilli

Hozzávalók: 50 dkg fusilli, olívaolaj, 45 dkg parajpüré, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg sonka, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 5 dl tejszín, 1 ek liszt

A kockára vágott sonkát olajon megpirítjuk. Rátesszük a parajpürét, a reszelt sajtot, ráreszeljük a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tejszínt kikeverjük a liszttel, a spenóthoz adjuk, összeforraljuk. A tésztával tálaljuk.

Májas lasagne

Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, egy vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, egy nagy pohár tejföl, 30 dkg lasagne 20 dkg sajt, só, bors, bazsalikom, olaj

A csirkemájat a hagymás alapon megpirítjuk, fűszerezzük, és belekeverjük a tejföl felét. Egy jénai tálat kivajazunk, majd rétegezzük a tésztát, májat, zöldséget. A tetejére tészta kerül, rá a maradék tejföl, sajt. Mehet a sütőbe.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 1352 megnézve, 1 alkalommal mai nap |