< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: 50 éve mutatkozott be a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Kamarazenekar

| Mobile | RSS

50 éve mutatkozott be a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2013. március 18. | hozzászólás | Kultúra

lisztkamara2


A Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai a fertődi Eszterházy kastély lépcsőjén a Haydn emlékünnepség alkalmából adott koncert előtt.
Fertőd, 1982. június 25.
MTI Fotó: Fényes Tamás
50 éve, 1963. március 18-án mutatkozott be a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

1963. március 18-án mutatkozott be a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A jubileumra a világhírű kamaraegyüttes több különleges kulturális eseménnyel, koncerttel és kiállítással emlékezik.
1963-ban a kamarazenekar a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből jött létre. Az alapító tagok diplomájukat kézhez véve különböző zenekarokhoz szerződtek, de ezzel párhuzamosan játszottak együtt is., 1974 óta azonban csak a közös zenekarnak élnek. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után 1979-ben Rolla János hegedűművész vette át a zenekar irányítását, aki jelenleg is az együttes művészeti vezetője.
A ma már méltán világhírű együttes szinte minden kontinensen fellépett, több mint ötven országban adott koncertet, egyebek mellett a New York-i Carnegie Hallban, a sydneyi Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, az amszterdami Concertgebouw-ban. A világ számos jelentős fesztiválján léptek fel olyan világhírű művészek társaságában, mint Maurice André francia trombitaművész, Msztyiszlav Rosztropovics orosz gordonkaművész, Isaac Stern hegedűművész, vagy Szvjatoszlav Richter orosz zongoraművész.

lisztkamara1

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémián lép fel, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, előtérben Rolla János koncertmester (2.j).
Budapest, 2003. március 18.
MTI Fotó: Sándor Katalin

Az együttes repertoárja a zeneirodalom széles skáláját fogja át a barokktól a klasszikus és romantikus darabokon át a kortárs művekig. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített. Legtöbb felvételüket a Hungaroton hanglemezkiadónál vették fel, s Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Itthon több felvételük kiérdemelte az Év hanglemeze címet.
A zenekar nem csak a komolyzene műfajában remekel, emlékezetesek koncertjeik a Budapest Klezmer Banddel, vagy Snétberger Ferenc gitárművésszel közös estjeik. Rendszeresen szerepelnek fiatal magyar zeneszerzők műveivel, és különleges figyelmet fordítanak a fiatal tehetségek támogatására is. A 2011-es Liszt-év keretében számos hazai fellépésük mellett több külföldi vendégszereplésre is meghívást kaptak.
A kamarazenekar próbaterme évtizedek óta az Óbudai Társaskör, ahol rendszeresen adnak koncertet is. A zenekar alapításának idei jubileumáról több hangversenyen is megemlékeznek itthon és külföldön. Az események egyik hazai helyszíne az A38 hajó, amely eddig leginkább könnyűzenei programjairól volt közismert, s ahol ezúttal kortárs komolyzenei sorozatot tartanak. A zenekar, illetve Rolla János művészeti vezető kezdeményezte a Zempléni Művészeti Napok (mai nevén Zempléni Fesztivál) életre hívását, amelynek megszervezésében több mint tíz évig vettek részt, s amelynek kezdetektől visszatérő fellépői.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: