< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: „Nem adunk ki közleményt” A vihar előtt üzent a katasztrófavédelem))))) “Wir bemerken nicht,” den Krieg der Katastrophe vor dem Sturm

| Mobile | RSS

„Nem adunk ki közleményt” A vihar előtt üzent a katasztrófavédelem))))) “Wir bemerken nicht,” den Krieg der Katastrophe vor dem Sturm

„Nem adunk ki közleményt” A vihar előtt üzent a katasztrófavédelem

„A kialakult helyzettel kapcsolatban tájékoztatom, hogy a katasztrófavédelem közérdekű közleményt nem fog kiadni, csak MTI közleményt, amit kérem, hogy kövessenek figyelemmel és tájékoztassák a lakosságot” – ezt az e-mailt kapta az ATV az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól (OKF) március 14-én délután fél négykor. A kifejezetten vészhelyzetekre kifejlesztett és korábban már bevált kommunikációs rendszert ezúttal nem alkalmazták.

Az elmúlt napok havazása miatt kialakult káosz ellenére az OKF, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság és a kormányzati koordinációs szervet sem alkalmazta a kifejezetten katasztrófahelyzetekre létrehozott lakossági tájékoztató rendszert, amelyet korábban gyakran teszteltek és alkalmaztak.

A hatóságok többször kiemelték, hogy előre lehetett számítani a rendkívüli időjárásra, és intették a lakosságot, ne induljanak útnak, ám ennek ellenére több ezren rekedtek a hóban, az utakon. Petróczi Tímea, az OKF szóvivője is megerősítette, hogy „a március 14-i hóvihar nem érkezett váratlanul, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), valamint több más meteorológiai előrejelző cég mintegy egy hete rendszeresen megerősítette az erre vonatkozó előrejelzését, és az OMSZ munkatársai 24/48 órával előre kiadták a figyelmeztető előrejelzéseiket.”

Ennek fényében feltehető, hogy az OKF is tisztában volt azzal, hogy mire lehet számítani, mégis előre szóltak március 14-én délután, hogy a néhány éve kialakított, ám mára már jól beüzemelt tájékoztató rendszert nem fogják alkalmazni a hosszú hétvégén.

Korábban működött

A Marathon Terrának nevezett elektronikus rendszer – amelyen keresztül például a médiaszolgáltatók megkapták a legsürgősebb közleményeket vészhelyzet esetén – a korábbi gyakorlatok során jól működött. Példaként említhetjük a január 18-ai esetet, amikor az ATV számára is eljuttattak egy katasztrófavédelmi közleményt, amely szerint „az Országos Meteorológiai Szolgálat piros riasztást adott ki hófúvás miatt” az ország több pontján. Akkor azt javasolták, hogy „aki teheti ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt.” A meghatározás szerint a közleményt a tévéképernyőkön szalagsávon írásban kellett ismételni 10-10 percen keresztül, 10 perces szünetekkel, rádiók esetében pedig 30 percenként kellett ismételni, illetve minden hírműsorban el kellett mondani a felhívástól számított két óráig.

Szimulációkor is alkalmazták

Korábban a katasztrófavédelmi szimulációk esetén is remekül működtek ezek a lakossági tájékoztató rendszerek. 2011 novemberében például a katasztrófa-szituáció szerint lezuhant az Oberon mesterséges hold a Középső Peremvidéken, és súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban. A közleményt minden televíziónak és rádiónak sugároznia kellett, és minden kiválóan működött is.

Oly mértékben felügyelték és ellenőrizték ezt a rendszert a hatóságok, hogy egy kivételes helyzetben, amikor az ATV szerkesztőségében megszakadt a kapcsolat a rendszerrel, egyszerre figyelmeztettek a hibára. Most azonban, egy valós szituációban mégsem alkalmazták a kommunikációs rendszert.

Nincs közérdekű közlemény

Március 14-én délután fél négykor ugyanis az ATV-nek időjárással kapcsolatos tájékoztatás címmel küldött az OKF Központi Főügyelete egy e-mailt a Marathon Terra rendszeren. Az üzenet tartalma pedig az volt, hogy a hosszú hétvégén – amikor az ország nyugati felébe már megérkezett a jósolt, havazással, hófúvással és erős széllökésekkel járó kritikus időjárás – a kialakult helyzettel kapcsolatban nem adnak ki további közérdekű közleményt.

Tárgy: Időjárással kapcsolatos tájékoztatás
Időpont: március 14. 15:33
Tisztelt Médiaszolgáltatók!
Az Országos Meteorológiai szolgálat hófúvás miatt piros riasztást adott ki 5 megye 33 kistérségére.
A kialakult helyzettel kapcsolatban tájékoztatom, hogy a katasztrófavédelem közérdekű közleményt nem fog kiadni, csak MTI közleményt, amit kérem, hogy kövessenek figyelemmel és tájékoztassák a lakosságot.
Tisztelettel:
BM OKF Központi Főügyelet

Az OKF indoklása

Petróczi Tímea kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy „a Marathon Terra kommunikációs rendszeren kiadott közlemény elegendő információt tartalmazott, hiszen annak küldésekor a médiában már megjelent a magatartási szabályt tartalmazó közlemény.” Továbbá „figyelemmel arra, hogy a riasztásokat általában a veszélyes időjárási helyzet kialakulása előtt egy-három órával adják ki, a fenti lakossági tájékoztatás ennek teljes mértékben megfelelt. Különös tekintettel arra, hogy a több napos figyelmeztetésen túl 2013. március 14-én hajnali 4 óra 23 perckor első fokozatú (citrom), 11 óra 49 perckor második fokozatú (narancs) riasztást adott ki az OMSZ.”

Korábbi események

Hófúvás veszélye miatt 2013. március 14-én 14 óra 54 perckor adta ki a piros riasztást a meteorológiai szolgálat – tette hozzá válaszában Petróczi Tímea, megjegyezve, hogy „az első riasztást és az ahhoz kapcsolódó óvintézkedési szabályokat a katasztrófavédelem 15 óra 11 perckor kiadott felhívására a médiaszolgáltatók rendszeresen közétették.” Mindezeken túl pedig „a Belügyminisztérium SMS közleményben is tájékoztatást nyújtott az állampolgároknak” – emelte ki a szóvivő.

A válaszból nem derül ki, miért éppen a kritikus időszakban függesztették fel kommunikációs rendszer működését.

Ha a katasztrófavédelem szükségesnek látja

Az NMHH weboldalán olvasható cikk szerint egyébként 2011 áprilisában azért kötött egyezményt az NMHH és az OKF, hogy szabályozza, kiegészítse az új médiatörvény lakossági tájékoztatásra vonatkozó részét. Akkor Szalai Annamária azt hangsúlyozta, hogy „katasztrófa, illetve veszélyhelyzet esetén a négy közszolgálati, valamint a közösségi műsorszolgáltatóknak meg kell szakítaniuk adásukat, és azonnal be kell számolniuk az eseményről, ha a katasztrófavédelem ezt szükségesnek látja. Ezt kell tenniük azoknak a helyi műsorszolgáltatóknak is, amelyek vételkörzetében történt az tragédia.” Nemcsak az OKF, de az NMHH is kiemelte, hogy rendkívül fontosnak tartják a lakosság gyors tájékoztatását vészhelyzet esetén, ezért „a közlemények küldésében, illetve fogadásában a Marathon Terra nevű elektronikus levelező rendszer nyújt segítséget. Ehhez kapnak hozzáférést a közszolgálati és a közösségi médiaszolgáltatók.”

A március 14-én kialakult rendkívüli időjárás és a vele járó katasztrófahelyzet ellenére a katasztrófavédelem nem látta szükségesnek a műsorszolgáltatók további informálását, és a lakossági tájékoztató rendszer aktiválását.

A folyamatot egyébként nemcsak ez az egyezmény és a médiatörvény, hanem a 2011. évi CXXVIII. törvény és a 234/2011. (XI. 10.) kormányrendelet is szabályozza.

Az adást is megszakíthatták volna

A katasztrófavédelmi törvény szerint a vészhelyzet kezelése a kormány, illetve a koordinációs szerv feladata. Joguk és kötelességük lett volna gondoskodni a lakosság tájékoztatásáról, hiszen nemcsak a közmédiumokat, hanem a kereskedelmi rádiókat és tévéket is kötelezhették volna a katasztrófa-elhárítás érdekében akár adásmegszakításra is – ahogy ezt az említett egyezmény is lehetővé teszi.

A koordinációs szerv „irányítja az állampolgárok és a gazdálkodó szervek katasztrófavédelmi felkészítését, tájékoztatását, valamint a lakosság riasztását” – áll a kormányrendeletben. Katasztrófariasztást pedig „országos vagy több megyét érintő veszélyeztetettség esetében a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter – a Kormány utólagos tájékoztatásával – a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi szerve útján” adhat ki.

Közlemények

A katasztrófavédelmi szerv központi szerve pedig elvileg „előkészíti a közszolgálati műsorszolgáltatók által végzett, a lakosság riasztásához szükséges okmányokat, a veszély jellegére utaló tájékoztatót és a követendő magatartási szabályokat tartalmazó közleményeket.” Ez a mostani katasztrófahelyzetben mégis elmaradt, ráadásul úgy, hogy előre jelezte a médiaszolgáltatók felé az OKF, hogy nem fognak újabb közérdekű közleményeket küldeni, amelyeket akár adásmegszakítással is azonnal kell közölni a lakosság felé.

Hogyan működik máskor?

A közérdekű közleményt a katasztrófavédelmi szerv a zártrendszerű kommunikációs csatornán adja át – a már említett Marathon Terra rendszeren -, és a szövegnek tartalmaznia kell az esemény helyét, idejét, várható hatásait, kiterjedését, várható időtartamát, a követendő magatartási szabályokat, illetve a további tájékoztatási lehetőségeket is. Összességében tehát érdemi információkat kell közölnie a lakossággal, melyből kiderülnek a vészhelyzet leglényegesebb elemei.

Kész a jelentés

Bár nemrég Pintér Sándor, belügyminiszter, Bakondi György, az OKF vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában, Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium jelentés készített a tapasztalatokról. A dokumentum nyilvánosságra hozataláról a kormányfő dönt majd.

atv.hu / Süle Tamara

forrás:atv.hu

“Wir bemerken nicht,” den Krieg der Katastrophe vor dem Sturm

“Ein gut in Relation positioniert, um Ihnen mitzuteilen, dass das Katastrophenmanagement öffentliche Bekanntmachung wird nicht ausgestellt, aber MTI Kommunikation, bitten wir Sie, um ein Thema zu verfolgen und die Öffentlichkeit zu informieren” – diese E-Mail an das ATV der Nationalen Alarmzentrale DG (OCF) 14. März erhalten – Am Nachmittag um halb vier. Die speziell für den Notfall entwickelt und bisher verwendeten diese Zeit ist nicht gut Kommunikationssystem.

In den letzten Tagen trotz Schneechaos als Folge der Revision des OCF hat die National Media and Communications Authority und die Regierung nicht mit einem Koordinierungsstelle speziell für Disaster öffentliches Informationssystem, das getestet wurde und wird häufig verwendet erstellt.

Die Behörden haben wiederholt betont, dass Fortschritte bei extremen Wetterbedingungen zu erwarten war, und warnte die Öffentlichkeit nicht auf ihre Reise zu beginnen, aber dennoch Tausende von Menschen wurden in den Schnee auf den Straßen gefangen. Petróczi Timea, die OCF-Sprecher bestätigte, dass “14. März Schneesturm keine Überraschung, als die National Meteorological Service (HMS), sowie andere meteorologische Prognostiker etwa einer Woche regelmäßig bestätigt seine Prognose hat, und HMS Mitarbeiter 24/48 Stunden vor der Warnung ihre Prognosen. ”

In diesem Licht, was darauf hindeutet, dass die OCF auch der Tatsache bewusst, dass das, was zu erwarten ist, sagte aber, die Fortschritte am 14. März am Nachmittag, ein paar Jahre her, dass entwickelt, ist aber nun-up Informationen werden nicht für ein langes Wochenende genutzt werden.

Zuvor arbeitete

Die elektronische System namens terrae Marathon – zum Beispiel, durch die die Medien-Dienstleister hat die dringendsten Kommunikation in einem Notfall erhalten – wie in früheren Übungen gut funktioniert. Beispiele hierfür sind die 18. Januar Zwischenfall, als das ATV auch für eine Katastrophe vorgesehen, wonach “der National Weather Service gab eine Alarmbereitschaft wegen Schneetreiben” im ganzen Land. Dann wurde vorgeschlagen, dass “jeder, der nicht verlassen kann nach Hause, oder einfach nur winterlichen Bedingungen das Fahrzeug, um es machen konnte.” Ist als die Kommunikation von tévéképernyőkön Flachbandleiter schriftlich festgelegt hatten wiederholt von 10 bis 10 Minuten in 10-Minuten-Takt werden, Radios für 30 musste wiederholt jede Minute und jede Nachrichtensendung musste über die Einladung innerhalb von zwei Stunden zu sagen.

Simulation werden auch verwendet,

In der Vergangenheit Katastrophe Simulationen, auch wenn sie sehr gut in die Information der Öffentlichkeit Systemen gearbeitet. Im November 2011 als Katastrophenszenarien, die in der Mitte des künstlichen Satelliten Oberon Rim abgestürzt, und schwere Schäden in Otoh Gunga. Die Kommunikation aller Fernseh-und Radiosendung hatte, und alle arbeiteten sehr gut.

In dem Maße dieses System gesteuert und überwacht durch die Behörden, ist es eine Ausnahmesituation bei dem der ATV redaktionellen vom System getrennt wird, gleichzeitig das Problem gewarnt. Nun wurde jedoch nicht in einer realen Situation, die Kommunikation angewendet.

Keine im Dienst der Öffentlichkeit

Am 14. März wird um halb drei Uhr nachmittags, weil der ATV-Wetter-Informationen zu den OCF Central High-Hotlines für eine E-Mail an Marathon Terra-System gesendet. Der Inhalt der Nachricht und es war das lange Wochenende – gut positioniert, um erzeugt keine zusätzliche öffentliche Bekanntmachung – wenn die westliche Hälfte des Landes an der vorhergesagten Schnee und starken hófúvással széllökésekkel mit kritischen Wettersituationen verbunden angekommen war.

Re: Wetter-Informationen
Datum: 14. März 15.33
Sehr geehrte Medienschaffende Lieferanten!
Der National Weather Service gab eine Flut von Alarmstufe Rot 5 mit 33 Landkreis Region.
Die Situation entwickelt, um Ihnen mitzuteilen, dass die Katastrophe nicht für die öffentliche Kommunikation ausgegeben werden, aber die Kommunikation MTI, bitten wir Sie, mit Aufmerksamkeit verfolgen und die Öffentlichkeit zu informieren.
Ihre
Nach Stunden NDGDM Central High

Die OCF Begründung

Petróczi Timea unsere Frage uns mitgeteilt, dass “die Marathon Terra Communications System sind ausreichende Informationen enthalten freizugeben, da das Senden der Medien hat der Verhaltenskodex mit der Ankündigung veröffentlicht worden.” Darüber hinaus “, wobei zu berücksichtigen ist, dass die Alarme sind in der Regel die gefährlichen Witterungsbedingungen vor der Entwicklung einer Drei Stunden später, die oben genannten Informationen ist diese Bevölkerungsgruppe uneingeschränkt erfüllt. Insbesondere warnen die Anzahl der Tage von zu 2013th 14. März bei 4 Stunden 23 Minuten in der ersten Phase (Zitrone), 11 Stunden und 49 Minuten in der zweiten Stufe (orange) ausschreibenden HMS. ”

Past Events

Gefahr von Schneeverwehungen 2013th 14. März, 14 Stunden und 54 Minuten, wenn eine rote Benachrichtigung an den meteorologischen Diensten setzen – hinzugefügt, antwortete Petróczi Timea stellte fest, dass “der erste Alarm und verwandte Vorschriften der Katastrophe zu schützen 15 Stunden 11 Minuten when issued die Einladung an die Medien Diensteanbieter regelmäßig veröffentlicht.” Darüber hinaus “das Innenministerium auch Informationen über SMS-Kommunikation für die Bürger” – sagte der Sprecher.

Die Antwort wird Ihnen nicht sagen, warum es eine kritische Periode der Vollzug des Kommunikationssystems ist.

, wenn sie es für notwendig für das Katastrophenmanagement hält

Der Artikel enthält auch der Auffassung, dass NMHH Website im April 2011, um das Übereinkommen NMHH und OCF, die Ergänzung des neuen Mediengesetzes, die Information der Öffentlichkeit Teil dieser reguliert präsentieren. Dann Annamaria Szalai, betonte, dass “Katastrophe oder Ausnahmezustand in vier öffentlichen und kommunalen Sender müssen ihre Sendungen zu unterbrechen, und muss den Vorfall sofort zu melden, wenn sie es für notwendig in der Katastrophe hält. Dies sollte für die lokale Rundfunkanbieter, die Versorgungsgebiet der Tragödie. “Nicht nur die OCF machen, aber NMHH auch darauf hingewiesen, dass es äußerst wichtig ist, die Öffentlichkeit zeitnah über in einem Notfall zu halten, so dass” die Ankündigung, oder erhalten die Marathon Terra elektronischen genannt Mail-System unterstützt. Dazu erhalten Zugang zu öffentlichen Dienstleistungen und sozialen Medien. ”

Der 14. März, in der außergewöhnlichen klimatischen Bedingungen und die Höhe der Katastrophe, trotz der Katastrophenmanagement sah keine Notwendigkeit für weitere Information Rundfunkanstalten und die Information der Öffentlichkeit System aktiviert ist.

Dieser Prozess würde nicht nur das Übereinkommen und das Medienrecht, sondern auch von 2011. CXXVIII Jahr. und das Gesetz 234/2011. (XI 10) durch Verordnung der Regierung geregelt.

konnte unterbrach die Sendung kann haben

The Civil Protection Act, der Regierung Notfall-Management und die Koordination des Körpers. Sie haben das Recht und die Pflicht, Versorgung der Bevölkerung nehmen informiert wurde, nicht nur wegen der öffentlichen Medien, sondern auch die kommerziellen Radios und TVs sind gezwungen, ein Disaster Recovery oder adásmegszakításra auch – wie in diesem Übereinkommen genannte ermöglicht.

Die Koordinierungsstelle “von Bürgern und wirtschaftlichen Organisationen des Katastrophenschutzes Ausbildung, Information und Alarmierung der Bevölkerung gerichtet” – mit staatlicher Regulierung. Notruf und “National Vulnerability, die mehrere Bezirke oder für den Schutz vor Katastrophen Minister – Die Regierung des nachfolgenden Informationen – der Berufsverband für Katastrophenmanagement durch die zentrale Stelle”-Ausgabe.

Releases

Der Disaster Management Authority Zentralstelle ist im Prinzip “für öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten durch die öffentliche Alarm erforderlichen Unterlagen, die Gefahrenhinweise Konferenz und der Verhaltensregeln der Kommunikation vorzubereiten.” Dieser Strom Katastrophenfall, scheiterte aber in einer Weise, die den Mediendienst vorausgesagt Gegen OCF das wird nicht ein neuer Dienst der Öffentlichkeit wird entweder durch adásmegszakítással gesendet werden kann sofort der Öffentlichkeit mitgeteilt werden.

Wie funktioniert es manchmal funktionieren?

Die öffentliche Bekanntmachung der Katastrophe Verwaltungsbehörde für geschlossene Kommunikationskanäle passieren – die genannten Marathon Terra Systems – und der Text sollte die Veranstaltung Ort, Zeit und erwarteten Auswirkungen, Umfang und voraussichtliche Dauer, die operativen Verhaltensregeln und andere Kommunikationsmittel gehören sowie. Zusammenfassend sollten die relevanten Informationen für die breite Öffentlichkeit, die in den wichtigsten Elementen eines Notfalls gesehen werden kann kommuniziert werden.

Bereit report

Sandor Pinter obwohl vor kurzem das Innenministerium, Bakondi George Papp Charles und Leiter der OCF National Police auch erfolgreich die Arbeit der Organe der Beseitigung Katastrophe ausgewertet, Ministerpräsident Viktor Orbán Wunsch bereitete das Innenministerium einen Bericht über die Erfahrung. Verbreitung des Dokuments wird durch den Ministerpräsidenten beschlossen werden.

atv.hu / Sule Tamara
Quelle: atv.hu

Leave a Reply 301 megnézve, 1 alkalommal mai nap |