< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Varga Mihály: Ez az adó elhibázott döntés

| Mobile | RSS

Varga Mihály: Ez az adó elhibázott döntés

2013. március 21. | hozzászólás | Közélet

A magyar miniszter szerint a ciprusi bankbetétek megadóztatása hibás döntés. A magyar kormány nem készül ilyesmire – mondta Varha Mihály a Ma Reggel című műsorban.

Elhibázott lépésnek tartja az eurózóna pénzügyminisztereinek Ciprussal kapcsolatos döntését Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt, hogy a ciprusi helyzet hogyan hathat a magyar gazdaságra.

A nemzetgazdasági tárca vezetője szerint előbb-utóbb megnyugszik a magyar piac, hiszen Magyarországon nem történt olyan gazdasági esemény, amely indokolná a forint gyengülését. Ha Cipruson lecsillapodnak a kedélyek, a forint árfolyama is stabilizálódni fog, visszaáll arra a szintre, ahova a kormány a múlt év végére várta – mondta Varga Mihály. Hozzátette: kormányzati beavatkozásra nincs szükség.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP szerint belefulladunk az államadósságba, a miniszter elmondta, véleménye szerint az ellenzéki pártnak igen nagy a szerepe az államadósság megnövekedésében, hiszen annak a mértéke a 2002-es 53 százalékról 2010-re felment 80 százalék fölé. Varga kifejtette: 2010 óta nagy változás van az adósságpolitikában, a mostani kormány tudatosan csökkenti az államadósság mértékét. Nemcsak az állam adósságáról van szó, hanem a vállalati, önkormányzati és lakossági szektor adósságáról is – mondta. Kétségtelenül vannak olyan időszakok is, amikor az adósság átmenetileg nő, de a kormány célja az, hogy tartósan tovább csökkenjen – húzta alá a miniszter.

Varga Mihály elmondta: a kormány komoly eredményeket ért el, hiszen most már nem 6-7 százalékos államháztartási hiányról van szó, hanem a legnagyobb kérdés az, hogy 3 százalék alatt, vagy picivel fölötte lesz-e a hiány. Emellett az adósságállomány növekedése is megállt – tette hozzá. A miniszter szerint mindez azonban csak átmeneti siker, ha a gazdasági növekedést az idén nem tudják beindítani. “A legfontosabb célunk, hogy a növekedés megteremtse annak a forrását, hogy az elért eredményeket meg tudjuk őrizni, és a jövőben is csökkenni tudjon az adósságállomány” – szögezte le hozzáfűzve, hogy a gazdaságilag gyenge országok sokkal nehezebben tudnak megbirkózni a válság következményeivel.

A miniszter a ciprusi mentő csomaggal kapcsolatban elmondta, hogy mivel nem vagyunk tagjai az eurózónának, így nincs beleszólásunk a tagországok Ciprussal kapcsolatos döntéseibe és abba, hogyan döntenek a válságkezelés lépéseiről. Hangsúlyozta: a magyar kormány azt a célt tűzte ki, hogy a magyar emberek itthon adózzanak, ne vigyék külföldre a pénzüket. A ciprusi események is ezt a törekvést igazolják, hiszen hasonló “balesetek” bárhol történhetnek, így Varga Mihály azt tanácsolta mindenkinek: hozzák haza pénzüket.

Varga Mihály azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a magyar kormány nem készül megadóztatni a bankbetéteket. “Bankadó az van, a bankok adóznak, de a betétek megadóztatását én egy elhibázott lépésnek tartom” – fogalmazta meg a tárcavezető. Hozzátette: megtakarításokra szükség van, hiszen ebből lesznek a hitelek, a beruházások, ez teremthet munkahelyeket. A miniszter elmondta, épp ezért gondolja úgy, hogy ezúttal elhibázott döntést hoztak az eurózóna pénzügyminiszterei.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben lesz-e irányváltás a gazdasági tárcánál, Varga Mihály azt felelte: legfeljebb az eszközökön változtatnak, de a célok ugyanazok maradtak.
forrás:legfrissebb hírek

Leave a Reply 280 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: