< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Továbbra is küzdeni kell a rasszizmus ellen

| Mobile | RSS

Továbbra is küzdeni kell a rasszizmus ellen

2013. március 22. | hozzászólás | Közélet

Körülöttünk terjed és erősödik a rasszizmus – hívta fel a figyelmet a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napján Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem elég csupán emlékezni azokra, akik a gyűlölködő eszméknek és embertelen tetteknek estek áldozatul, hanem a rasszizmust meg kell állítani.

A veszély ugyanis nagy és tovább növekszik. “Nap mint nap sérül a joga több százezer honfitársunknak a származása miatt” – fogalmazott a pártelnök, aki szerint a rasszizmus az egyetemeken, főiskolákon, a színházban, a szélsőjobboldali újságok lapjain, a “diákokra uszított szélsőjobbos futballdrukkerek ökölrázásában”, a nyilas parlament tagjának, a fasiszta kormány feltétlen hívének rehabilitálásában és a parlamentben is jelen van.

A rasszizmus elleni világnapon állandó klubot nyitott az Élet Menete Alapítvány a XIII. kerületben. Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a társadalom minden felelősségteljes tagjának el kell ítélnie a gyűlöletbeszédet. Akár a parlamentben, akár az utcán, akár a médiában hangzanak el “a borzalmas megnyilvánulások”. Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet szerint mindenkit emlékeztetni kell arra, hogy mi történt a zsidókkal 1933 és 1945 között. A rendezvényen Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója azt mondta, a 11 éve létrejött alapítvány mára megkerülhetetlen, nélkülözhetetlen szereplőjévé vált az antiszemitizmus elleni harcnak.
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, ahogy 2000 óta ezen a napon teszi, idén is átadta a Radnóti Miklós Antirasszista Díjjakat. Az elismerést Drucker Tibor holokauszt túlélőnek, Farkasházy Tivadar újságírónak, Horváth János fideszes képviselőnek, Kerecsényi Zoltán szerkesztőnek, Kiss Péter szocialista politikusnak, Lebovits Imre holokauszt túlélőnek, Németh Péternek, a Népszava főszerkesztőkének, Sas József színész, rendezőnek, a MÚOSZ-nak illetve a Tolerancia Facebook csoportnak ítélték oda.

Tegnap az Amnesty International, az Európai Roma Jogok Központja, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért a kormányhoz fordult, hogy a kabinet tegyen érdemi lépéseket a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítása érdekében. Hozzátették: ha a kormány tényleg fontosnak tartja az ezek elleni fellépést, akkor ne részesítsen állami kitüntetésben olyan embereket, akik a nagy nyilvánosság előtt rendszeresen rasszista kijelentéseket tesznek.

F.Á. / népszava online

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: