< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb támaszpontot foglaltak el a felkelők Szíriában

| Mobile | RSS

Újabb támaszpontot foglaltak el a felkelők Szíriában

Több mint két hét harc után a lázadók hatalmukba kerítettek egy légvédelmi bázist a Damaszkuszt Ammánnal összekötő főút mentén, veszélyeztetve ezzel a főváros ellátását.

Az angliai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Csoportja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet szerint a 38. hadosztály légvédelmi támaszpontjáért 16 napon át folyt a heves harc a kormánykatonák és az an-Nuszra Front nevű felkelő alakulat között.

Az erősség elfoglalásáról az interneten közzétett felvételek szerint elesett a Szaida település mellett lévő támaszpont tábornoki rangú parancsnoka is. Az an-Nuszra egyre nagyobb szerepet játszik a szíriai polgárháborúban. A harcosait a legfanatikusabb iszlamisták közül toborozza, és kapcsolatban van az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is, amiért az Egyesült Államok terrorcsoportként tartja nyilván. Sok embere külföldről – Afganisztánból, a Csecsenföldről, Líbiából, Irakból és más konfliktusövezetből – érkezett Szíriába.

Ugyancsak heves harcok folynak a Szíriát Izraeltől elválasztó tűzszüneti vonal közelében, ahol a felkelők a hét első felében három települést is lerohantak, de utána egy rendszerpárti milícia visszaverte őket. Az OSDH igazgatója az egyik legsúlyosabb napi veszteségről adott számot: 35 név szerint ismert harcos esett el és még legalább húsz másik eltűnt egyetlen ütközetben. Ez mutatja, milyen keményen harcolnak a térségben a rendszer erői – mondta.

Rámi Abder-Rahmán szerint a drúz milícia kapcsolódott be a harcokba, amely korábban semleges volt, de az utóbbi időben Bassár el-Aszad oldalára állt.

Damaszkuszban szombaton eltemették Mohamed Szaid al-Buti sejket, akit csütörtökön ölt meg 48 másik emberrel együtt egy öngyilkos merénylő, miközben hittant oktatott diákoknak az al-Imán mecsetben. A merényletben meghalt az unokája is. A spanyol hírügynökség szerint ez volt az első ilyen merénylet egy mecsetben a felkelés két éve alatt. Felelősséget senki sem vállalt eddig érte.

A holttestet több ezren kísérték utolsó útjára, és az útvonal mentén is tömegek sorakoztak fel szíriai zászlókkal és az elnök képével. A sejket az Omajjádok damaszkuszi nagymecsetében búcsúztatták el, és egy közel lévő temetőben, az arab és az iszlám történelem egyik legnagyobb hőse, Szaladin sírja közelében temették el. Al-Buti sejk a Palesztinát, Szíriát, Libanont és Jordániát magába foglaló terület sejkjeinek tanácsa élén állt, de tagja volt az oxfordi egyetem tanácsának is.

forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 341 megnézve, 2 alkalommal mai nap |