< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Kálmán Kata Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a magyar szociofotózás kiemelkedő alakja 35 éve halt meg

| Mobile | RSS

Kálmán Kata Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a magyar szociofotózás kiemelkedő alakja 35 éve halt meg

2013. március 25. | hozzászólás | Kultúra

Kálmán Kata Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész a Sajtó- és fotóarchívum 2013. 13. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel_fejlec_600

Kálmán Kata Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész.
Budapest, 1976. március 29.
MTI Fotó: Horváth Éva
Kálmán Kata Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a magyar szociofotózás kiemelkedő alakja 35 éve, 1978. március 31-én halt meg.

Kálmán Kata a felvidéki Korponán született 1909. április 25-én. A várost a trianoni béke Csehszlovákiához csatolta, ezért családja Magyarországra költözött. A fiatal lány középiskolai tanulmányait a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban végezte. Az érettségi után Jászi Oszkár testvére, Madzsar Alice tánc- és mozdulatművészi stúdiójába járt, a testkultúrát és a mozgást egész életében fontosnak tartotta.
A modern szellemű alkotóműhelyben ismerkedett meg a kultúrtörténetet oktató Hevesy Ivánnal, akivel házasságot kötött. Bár szépírói tervei voltak, férje hatására fényképezni kezdett. (Hevesy maga is fotós, a magyar fotótörténet-írás egyik legjelentősebb alakja volt.) Hamarosan kiderült, hogy Kálmán Katának különös érzéke van a pillanatok megragadásához. Pályája elején, 1931-ben készítette máig legismertebb képét, a Kenyérevő gyermeket. Ebben az időszakban főleg parasztokat, munkásokat, munkanélkülieket örökített meg, de koldusokat és gyerekeket is lencsevégre kapott.
1935-ben elnyerte a milánói fotóművészeti triennále aranyérmét, két évvel később megjelent Tiborc című fényképalbuma. A parasztokat és városi proletárokat megrázó erővel ábrázoló fényképeihez Móricz Zsigmond írt előszót, a képekhez Boldizsár Iván készített kommentárokat. 1940-ben Szemtől szemben címmel újabb könyvet jelentetett meg az albumból kimaradt képekből, néhány újabb felvétellel kiegészítve.
Kálmán Kata szociofotói mellett néprajzi és tájképeket, falusi életképeket, csendéleteket, valamint budapesti fotókat is készített, sajátos stílusban, emellett híresek Bartók Bélát és Móricz Zsigmondot ábrázoló portréi. A megváltozott társadalmi helyzethez igazodva a háború után újra felkereste az albumában szereplő embereket, és 1955-ben Tiborc új arca címmel ismét bemutatta őket.

kalman2

Fiatalasszonyok a vízben állva csavarják ki a Tiszában kimosott ruhát.
Magyarország, 1954. augusztus
MTI Fotó/Magyar Fotó: Kálmán Kata
Ezeken a képeken azonban a politika diktálta optimizmus, s nem a művész egyéni látásmódja tükröződött.
1951 és 1955 között a Magyar Fotó Állami Vállalatnál, majd a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnál dolgozott. (Az 51-55 között készült képei döntő részben megtalálhatók az MTVA Sajtó és fotóarchívumában.)
Részt vett a Magyar Fotóművészek Szövetségének megalapításában (1958), s tagja lett az elnökségnek is. Szerkesztőként is dolgozott – 1960-tól a Képzőművészeti, 1965 elejétől a Corvina Kiadóban. Ő indította útjára a magyar fotózást és fotóművészeket megismertető Fotóművészeti Kiskönyvtár sorozatot. Az utolsó, őt bemutató kötet megjelenését már nem érhette meg, 1978. március 31.-én Budapesten elhunyt.
Kálmán Kata 1960-ban elnyerte a Nemzetközi Fotóművész Szövetség kitüntetését, 1969-ben megkapta a Balázs Béla-díjat, 1976-ban az érdemes művész címet.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 360 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: