< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hanoi szerint kínai hajó támadt meg egy vietnami halászhajót))))) Hanoi chinois navire attaqué par un bateau de pêche vietnamien

| Mobile | RSS

Hanoi szerint kínai hajó támadt meg egy vietnami halászhajót))))) Hanoi chinois navire attaqué par un bateau de pêche vietnamien

Hanoi szerint kínai hajó támadt meg egy vietnami halászhajót

Vietnam azzal vádol egy kínai hajót, hogy üldözőbe vett egy vietnami halászhajót dél-kínai-tengeri vizeken, a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek közelében, majd tüzet nyitott rá. Peking visszautasította a vádat.

A múlt szerdai incidens “a vietnami szuverenitás megsértésének igen súlyos esete volt, emberéleteket veszélyeztetett, és megrongálta vietnami halászok tulajdonát” – hangoztatta hétfő éjjeli közleményében a hanoi kormány, és hivatalos panaszt tett Kína hanoi nagykövetségénél.

A dokumentum azt követeli, hogy büntessék meg a felelősöket, és fizessenek kártérítést a halászoknak.

Peking kedden visszautasította a vádat, miszerint a kínai eljáró hatóság kárt tett a halászhajóban. Egyúttal arra sürgette szomszédját, halászainak oktatásával vegye elejét annak, hogy kínai területekre tévedjenek. Az illegálisan tevékenykedő vietnami halászhajó elleni fellépés “megfelelő volt és ésszerű” állapította meg Hung Lej külügyminisztériumi szóvivő.

Számos incidens történt már a szóban forgó vizeken, amelyek mélyén jelentős földgázkészletek rejlenek. Vietnam és Kína egyaránt magáénak vallja a Dél-kínai-tenger nagy területeit, ezen kívül a Fülöp-szigetek, Malajzia, Tajvan és Brunei is jogot formál annak egyes részeire.

forrás:híradó.hu

Hanoi chinois navire attaqué par un bateau de pêche vietnamien

Vietnam a accusé un bateau chinois pour chasser les quelques bateaux de pêche vietnamiens en mer de Chine du Sud, dans les eaux près des îles Paracel contestées, puis ont ouvert le feu sur lui. Pékin a refusé de porter plainte.

Dernier incident de mercredi “un cas très grave de violation de la souveraineté vietnamienne a été menacé les vies humaines et les pêcheurs vietnamiens de propriété endommagés”, – a déclaré lundi soir à la Communication du gouvernement de Hanoi et la Chine a fait une plainte officielle nagykövetségénél Hanoi.

Le document exige que nous punir les responsables et d’indemniser les pêcheurs.

Pékin a rejeté mardi l’accusation selon laquelle les autorités chinoises agissent en dommages au bateau de pêche. Il a également exhorté son voisin, l’éducation des pêcheurs prendre pour éviter quelques erreurs chinois territoires. Les bateaux de pêche vietnamiens opérant illégalement au combat »était appropriée et raisonnable», porte-parole du ministère des Affaires étrangères a déclaré Lei Hung.

Un certain nombre d’incidents ont eu lieu dans ces eaux qui se trouvent au fond de considérables réserves de gaz naturel. Vietnam et la Chine sont les deux embrasse la mer de Chine méridionale, de vastes zones en dehors des Philippines, Malaisie, Brunei et Taïwan ont également le droit de former des parties.
Source: híradó.hu

Leave a Reply 294 megnézve, 1 alkalommal mai nap |