< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sötét gyanú: lopja az orosz gázt Ukrajna – Magyarországról?

| Mobile | RSS

Sötét gyanú: lopja az orosz gázt Ukrajna – Magyarországról?

A Gazprom elnöke csalást sejt a mögött, ahogyan Ukrajna a földgázhoz jutását szervezi Európából – Alekszej Miller erről szóló nyilatkozatát a Rosszija 1 televízió szombati magazinműsora sugározta.

“Gyanúnk szerint semmilyen reverz (ellentétes irányú) szállítás az Európai Unió területéről de facto, fizikailag nem feltételezhető. Azt feltételezzük, hogy a Gazpromtól származó gázt használják” – nyilatkozott az orosz állami gázcég vezetője a Vesztyi v Szubbotu című heti hírösszefoglaló magazinműsornak
Infinety network
Alekszej Miller szerint “ahogy beérkezik Európába az orosz gáz, azonnal Ukrajna felé irányítják. A határon úgynevezett visszacsatolás történik, és a gázmérő állomás műszerei azt mutatják, mintha meghatározott mennyiségű orosz gáz (…) az európai piacra menne”.

“Ezek (…) valamiféle csalási rendszerekre emlékeztetnek, és ezeket tisztázni kell” – mondta a Gazprom vezére.

Miller emlékeztetett arra is, hogy jelenleg az európai gáztőzsdéken az ügynevezett azonnali (spot) árak magasabbak, mint a Gazprom hosszú távú szerződéseiben kikötöttek. A brit gázpiacon a múlt héten több mint 800 dollárba került ezer köbméter földgáz – mondta, és úgy vélte, hogy Ukrajna nem bírja kifizetni a spot árakat.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője a Vedomosztyi című orosz lap pénteki közlése szerint kijelentette: “meg vagyunk győződve arról, hogy a magyar fél teljesen biztosan nem fog homályos sémákat használni a gazpromos földgáz Magyarországról Ukrajnába való virtuális visszafordításakor”.

Az újságnak Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis nevű cég orosz igazgatója kifejtette, hogy szerinte az ukrán Naftogaz a Gazprom Európába menő tranzitgázából csapolja le a neki szükséges földgázt. Így az ukrán állami gázcégnek kevesebbe kerül az energiahordozó. Németország 2013 első negyedében ezer köbméterenként 410 dollárt fizetett a földgázért.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök csütörtökön Budapesten jelentette be, hogy Magyarországról megindult a reverz gázszállítás Ukrajnába. Kijev tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal arról, hogy a cég ötmilliárd köbméter földgázt szállít neki 2013 májusáig.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 1481 megnézve, 1 alkalommal mai nap |