< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Ellopták Erdei Zsolt győzelmét

| Mobile | RSS

Ellopták Erdei Zsolt győzelmét

2013. március 31. | 1 Hozzászólás | Sport

Erdei Zsolt hiába bokszolt jobban ellenfelénél, megosztott pontozással vereséget szenvedett az orosz Gyenyisz Gracsovtól Monte-Carlóban. A korábbi kétszeres profi világbajnoknak 33 győztes meccs után ez volt ez első veresége. A közönség pfujolt a döntés hallatán, még Albert herceg is méltatlankodott.

Erdei Zsolt hosszú kihagyás után tért vissza a ringbe, a korábbi kétszeres világbajnok utoljára 2011 júniusában bokszolt (akkor technikai KO-val verte Byron Mitchellt), azóta két meccsét is le kellett mondania sérülés miatt.

A 39. születésnapját májusban ünneplő Erdei azonban nem adta fel, és továbbra is azt tervezte, hogy újra világbajnok lesz, ehhez azonban először le kellett volna győznie az orosz Gyenyisz Gracsovot egy meghívásos, félnehézsúlyú négyes torna keretében, Monte-Carlóban. Gracsov meccs előtti mérlege 12 győzelem (ebből 8 KO), 1 döntetlen és egy vereség volt, míg Erdei mind a 33 profi meccsét megnyerte (18-at KO-val). Meg kellett volna nyernie a 34.-et is, a tíz menet alatt ugyanis sokkal több találatot vitt be, mint a meglehetősen pontatlanul ütő ellenfele, két pontozó azonban másként látta ezt.

Tapogatózással indult a meccs, de az rögtön látszott, hogy Erdei annak ellenére is gyorsabb Gracsovnál, hogy kilenc évvel idősebb nála, jól ismert balegyeneseit már az első menetben hatékonyan alkalmazta. A második menetben már Gracsovnak is voltak találatai, a jó felépítésű, magasabb orosz ráadásul keményen ütött, így Erdeinek vigyáznia kellett, de a menet vége már ismét az övé volt.

A magyar bunyós a későbbiekben is a tőle megszokott taktikát alkalmazta, megelőző balegyeneseivel feltartóztatta Gracsovot, akinek így nem igazán sikerült közel kerülnie hozzá. A negyedik menetben még egyértelműbb volt Erdei fölénye, már néhány virtuózabb megoldást is bemutatott.

A képlet később se változott, Gracsov hiába ment egyre határozottabban előre, nem tudott mit kezdeni a sokkal képzettebb Erdeivel, akinek egyedül azt lehetett felróni, hogy elég takarékosan használta jobb kezét. Azért hatodik menetben is megeresztett egy szép sorozatot, utána ugyan kapott egy testütést, ám erre aztán egy balhoroggal válaszolt.

Gracsov nem adta fel, igyekezett feljebb kapcsolni, Erdeinek ráadásul a hetedik menetben felszakadt a bőr az orrán, így továbbra is kerülte kockázatos akciókat, de a gyorsaságával és a védekezésével ekkor sem volt gond. Sőt, még arra is ügyelt, hogy a menetek végén nyomatékosítsa, hogy kinek kellene beírni a pontot, a nyolcadikat például egy remek jobbhoroggal zárta. Gracsov a kilencedikben is hiába próbált ritmust váltani, leginkább csak a levegőt csépelte, miközben beszedett pár pofont.

A zárómenet első percében kialakult közelharcot is inkább Gracsov sínylette meg, így aztán a meccs összképét tekintve elég nevetségesnek tűnt, amikor az utolsó gongszó után az orosz az edzője nyakába ülve ünnepelt. A mosoly azonban gyorsan lefagyott az arcunkról, a pontozók ugyanis 2:1 arányban (96-94, 96-94, 94-96) Gracsovot hozták ki győztesnek, vagyis ketten közülük csak négy menetben látták jobbnak Erdeit. Az íteletet a közönség heves pfujolással fogadta.

Forrás: AFP/Al Bello

Erdei az eredményhirdetés előtt kiugrott a szorítóból, és odaajándékozta a kesztyűjét Albert monacói hercegnek. Az esemény díszvendége is nemtetszésének adott hangot az eredmény hallatán. Erdei mindenesetre sportszerűen gratulált a győztesnek.

Gracsov az Ezequiel Osvaldo Madernát pontozással legyőző Edwin Rodríguezzel bokszol majd júliusban az egymillió dolláros gála 400 ezer dolláros fődíjáért.

A gálán ringbe lépett egy másik magyar bokszoló, Lődi Tamás is, aki a cirkálósúlyú mérkőzés harmadik menetében kiütéses vereséget szenvedett a kongói Ilunga Makabutól.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 2042 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: