< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Valójában törékeny a rezsim

| Mobile | RSS

Valójában törékeny a rezsim

2013. március 31. | 2 hozzászólás | Közélet

Valójában törékeny a rezsim Orbán Viktor rendszere vagy a demokrácia teljes leépítése árán konszolidálható, vagy sehogy – állítja Kis János a ma megjelenő Magyar Narancsnak adott interjújában. Mint a filozófus fogalmazott: a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER) kétféleképp lehet konszolidálni.

“Az egyik út: teljes gazdasági bezárkózás, a piacgazdaság felszámolása, kilépés az EU-ból, a politikai ellenzék totális kiszorítása. Ez az út Belaruszba vezet. A másik út: kompatibilissé tenni a rendszert a kapitalista piacgazdasággal, a többpártrendszerű demokráciával, az Európai Unióval. Ez a NER vége lenne.”
A mai helyzet szerinte “leginkább a két világháború közötti parlamentáris autoritarizmusra hasonlít, amikor volt Országgyűlés és abban több párt volt, de volt egy leválthatatlan kormányzó párt, amelynek nem nagyon kellett az ellenzékével törődnie. A két világháború közti rezsimre emlékeztet az állam túltengése és a gazdasági nacionalizmus is. A Horthy-kultusz mindehhez igen jól illeszkedik” – tette hozzá.

Kis úgy vélte, noha az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása a rezsicsökkentés hatására jelentős Fidesz-erősödést mutatott, korántsem biztos, hogy tendenciózus emelkedés lesz. Ráadásul “nem tudhatjuk, mikor következik be egy olyan krízis, amelyen már nem képes úrrá lenni” a kormány. Még nincs vége a forint megingásának, amit az alaptörvény negyedik módosítása okozott. “Ki látta előre a módosítást? Ki látta előre, hogy a pénzpiac közvetlenül reagálni fog egy politikai aktusra? A NER valójában igencsak törékeny rezsim”. Ha pedig előáll egy komolyabb krízis, azon rezsicsökkentéssel vagy hasonló trükkökkel már nem lehetne segíteni, nem lenne megoldás a kormánypárt által oly kedvesen használt szociális demagógia és nacionalizmus sem. Sőt, amikor a “nyakunkon lesz a baj, erre nemcsak az ország fog ráfizetni, hanem Orbán is. Az általa éveken át módszeresen táplált indulatok ellene fognak fordulni” – fogalmazott.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 1978 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: