< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Rejtélyes videó 1938-ból: hogy került mobil egy nő kezébe?

| Mobile | RSS

Rejtélyes videó 1938-ból: hogy került mobil egy nő kezébe?

2013. április 2. | hozzászólás | Életképek/bulvár


Egy a YouTube-on megjelent felvétel szerint már 1938-ban is létezett vezeték nélküli telefon. A videón szereplő nő dédunokája szerint ez valóban így volt, a legtöbb kommentelő azonban áprilisi tréfaként tekint a felvételre.

Két nap alatt több mint 300 ezren nézték meg azt a felvételt a YouTube-on, amelyen egy fiatal nő egy mobiltelefonhoz hasonló készüléken beszél, 1938-ban – írja a Daily Mail.

A rövid filmet nézve azonnal elindultak a találgatások és az időutazós összeesküvés elméletek. A legtöbb felhasználó pedig április tréfaként tekint a felvételre.

A videón szereplő fiatal lány dédunokája azonban kommentelőként oldotta fel a rejtélyt, Planetcheck néven. A felvételen eszerint a 17 éves Gertrude Jones látható, aki állítólag azt mondta: az amerikai Dupont tudományos kutatóvállalat kísérletezett vezeték nélküli telefonokkal a 30-as években.

Gertrude és öt másik nő pedig egy hétig tesztelhette a készülékeket. A felvételen a fiatal lány éppen az egyik fejlesztő tudóssal beszél.
Rejtélyes videó 1938-ból: hogy került mobil egy nő kezébe?
További videók

A YouTube videó alatt megjelent bejegyzést még nem erősítették meg, de egy másik felhasználó szintén azt állította: ismer valakit, aki akkoriban a vállalatnál dolgozott.

A hivatalos verzió szerint negyven éve, 1973. április 3-án Martin Cooper, a Motorola cég mérnöke a New York-i 56. utca és a 6. sugárút sarkán állva a kezében tartott mobiltelefonról felhívta Joel S. Engelt, a konkurens AT&T Bell Labs társaság kutatórészlegének vezetőjét – ezzel a hívásával vette kezdetét a mobilkommunikáció forradalma.

A vezeték nélküli kommunikáció ötlete negyedszázaddal korábban, 1947-ben a Bell Labs társaságnál vetődött fel. Ők az Egyesült Államok nagyvárosaiban korlátozott számban már az 1930-as évektől használt, autóba szerelt hordozható telefonok továbbfejlesztésében gondolkodtak, így a technológiai áttörés versenytársuknak, a Motorolának és fejlesztőmérnökének, Martin Coopernek sikerült.

Cooper álma ugyanis sokkal merészebb volt: a személyes használatra kifejlesztett, kézben hordozható mobiltelefon, amelynek száma nem egy helyhez, egy íróasztalhoz vagy egy otthonhoz, hanem egy személyhez kötődik, és amellyel tulajdonosa bárhonnan telefonálhat és bárhol elérhető.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 288 megnézve, 1 alkalommal mai nap |