< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Ma 45 éve mutatták be az első színes magyar tévéfilmet

| Mobile | RSS

Ma 45 éve mutatták be az első színes magyar tévéfilmet

2013. április 4. | hozzászólás | Kultúra

A Fekete István ifjúsági regényéből készült A koppányi aga testamentumát Zsurzs Éva rendezte.

1968. április 4-én mutatta be a Magyar Televízió az első színes magyar tévéfilmet, A koppányi aga testamentumát – írja a DTV News. A film főszerepeit Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári, Szirtes Ádám, Benkő Gyula, Bodrogi Gyula és Benkő Péter játszották. A történelmi mű a török hódoltság idején, 1586-ban játszódik.

A Magyar Televízió 1957 februárjában indult fekete-fehér kísérleti adása után egy évtizedet kellett várni arra, hogy Magyarországon is elkezdődjenek a színes tévés próbálkozások. 1966-ban így készült el Bartók: A csodálatos mandarin című balettjének felvétele, s az Orion gyár is ekkor mutatta be a színes adás vételére alkalmas készülékét, a Coloriont.

A színes technika alkalmazása a tévénél próbajelleggel 1967-ben indult, s miután 1968. április 4-én bemutatták a Koppányi agát, 1969 márciusától a televízió 2. programja keretében megkezdődött a színes kísérleti adás is, eleinte szerdánként 18 és 21 óra között.

Az 1970-es évek közepétől (ahogy egyre nőtt a színes tévék elterjedtsége is) mind több műsor váltott át fekete-fehérről színesre: 1980-tól pl. már így jelentkezett a Híradó és A Hét valamennyi adása, és a színes műsorok aránya 57 százalékra nőtt. E tendencia a 90-es években tovább erősödött, s az 1997-ben indult kereskedelmi tévék a közszolgálati adókkal együtt már szinte kizárólag színes technikával dolgoztak.

Forrás: DTV News

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: