< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: A híres Esterházy-torta

| Mobile | RSS

A híres Esterházy-torta

2013. április 5. | 96 hozzászólás | Konyhaművészet

Az Esterházy-torta nem rendelkezik teljesen jól beazonosítható eredettörténettel, talán éppen ennek köszönhető, hogy mind a mai napig számos változata él a magyarok szívéhez és ízléséhez igen közel álló süteménynek.

A tortát feltételezhetően a Galántai herceg, Esterházy Pál Antal számára készítették a XIX. században. Esterházy Pálra pedig annál az oknál fogva esett a legendagyárosok választása, mert igen nagy ínyenc hírében állt, például az ő nevéhez fűződik az Esterházy-rostélyos is. Ugyancsak kérdéses, hogy ki készítette el először az Esterházy-tortát, s arról is megoszlanak a vélemények, hogy kinek köszönhetően terjedt el viszonylag hamar az Esterházy mintával ékes sütemény.

Semmihez nem fogható az Esterházy torta selymes, lágy, mégis karakteres ízvilága Semmihez nem fogható az Esterházy torta selymes, lágy, mégis karakteres ízvilága

Mivel az osztrákoknál, sőt a németeknél is igen gyorsan megjelent a torta, ezért feltételezhető, a kor osztrák fenegyerekének, Franz Sachernek is köze lehetett hozzá, ugyanis Sacher – néhány évvel a Sacher torta elkészítése után – az Esterházy családhoz szegődött cukrásznak, bár a Fertő-tónál regnáló Esterházy családtól könnyedén eljuthatott a remekmű a Monarchia szinte minden szegletébe.

A birodalom nagyobb városaiba tartó út során a recept fejlődött, változott, alakult, így ma többféle Esterházy-torta recepttel is találkozhatunk. A torta alapvetően négy vagy öt – no igen, itt jelentkezik az első különbség – diós piskótalap, amelyet vajas krémmel töltenek, s tetejét fondant-nal és csokoládéval bevonják, majd a dermedés előtt a jól ismert mintára igazítják.

Sok-sok réteg vékony tésztalapokkal, a diós piskóta és a vaníliás krém biztos pont Sok-sok réteg vékony tésztalapokkal, a diós piskóta és a vaníliás krém biztos pont

A piskóta alapesetben darált dióval készül, de gyakori a mogyorós vagy mandulás liszttel készített változat is. Ezek között lehet olyan, amelyik simán csak a ledarált csonthéjast adja a tésztához, bizonyos változatokban azonban a tésztába a már megpirított mag kerül darálva.

A sütemény lényege a diós piskótalap

A tészta töltelékéül szolgáló krémnek is megannyi változata ismert. Leggyakrabban vajas krémmel készítik, amelyhez sokszor adnak brandyt vagy másféle alkoholt, például rumot, amarettót, diólikőrt, esetleg valamilyen ízben harmonizáló krémlikőrt vagy kávét. Bizonyos receptek szerint a krémbe semmilyen alkohol nem kerül, hanem a torta összeállításánál az egyes piskótalapokat kell megspriccelni alkohollal. A vajas krémet készíthetjük csokoládés változatban is, illetve a modern kor ízlésének engedve tejszínes, könnyebb krémmel, esetleg mascarpone-krémmel is tölthetjük az Esterházy- tortát.

A krém sokféle módon készülhet, de az igazi krém vaníliás

A tetejére készített minta alapanyaga is sokat változott az idők folyamán. Manapság gyakorta készítik kétféle csokoládé felhasználásával, sőt elterjedt a minta inverz formája is, ahol az utolsó piskótalapra olvasztott étcsokoládé kerül, és ezt mintázzák meg némi fehér csokoládé felhasználásával.

A jellegzetes díszítést sok más torta és sütemény átvette

A mintán kívül szokás a tortát aszalt gyümölcsökkel is dekorálni, s a torta krémmel bevont oldalát – a tésztában lévő csonthéjast alapul véve – vékonyra szelt mandulával, dióval vagy gorombára tört mogyoróval díszíteni. Sok esetben a torta tésztáját meghatározó magtól függetlenül valamilyen más csonthéjas kerül a díszítésbe, így nem ritka a diós tésztájú, mandulával és dióval dekorált Esterházy sem, sőt bizonyos helyeken amerikai mogyoróval is készítik a süteményt, aminek az íze azonban már nagyon messze esik az eredeti alapanyagok adta harmóniától.

A fondant borítást egyre inkább a csokimáz váltja ki, fehér és ét csokoládéból rajzolják a mintát A fondant borítást egyre inkább a csokimáz váltja ki, fehér és ét csokoládéból rajzolják a mintát

Esterházy-torta

Hozzávalók:
A tésztához:
10 tojásfehérje
30 dkg cukor
35 dkg dió
csipet só
A krémhez:
2 teáskanál brandy
3 evőkanál finomliszt
2,5 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
5 tojássárgája
5 dkg cukor
30 dkg vaj
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg fehér csokoládé

Elkészítés: A diót sütőpapíros tepsire fektetem, majd 160 fokos sütőben megpirítom, ezt követően finomra darálom.
A sütőt 200 fokra előmelegítem. Két gáztepsire sütőpapírt fektetek, majd 20 centiméter átmérőjű köröket rajzolok a lapokra. Egy-egy tepsire két kört rajzolok.
Ezután a tojások fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már habos, apránként hozzáadom a cukrot. A kész habhoz óvatosan hozzákeverem a diót és egy csipet sót. A hab összetörése nélkül homogén krémmé keverem. A megrajzolt formákba simítom a krémet úgy, hogy összesen öt lapra elegendő legyen. Ha légkeveréses a sütő, akkor rögvest 4 lapot meg tudok egyszerre sütni, amelyeket nagyjából 10 percet sütök.
Miután megsültek a lapok, elkészítem a krémet. A tejet a brandyvel egy forralóba öntöm, hozzáadom a cukrot, majd közepes lángon melegítem. A tojások sárgáját a liszttel csomómentesen elhabarom, óvatosan a tejhez adom, majd addig keverem, amíg jól be nem sűrűsödik. Arra vigyázok, hogy fel ne forrjon. Amikor sűrű, félrehúzom.
A vajat 20 percig szobahőmérsékleten hagyom, majd egy tálban felhabosítom, és hozzáadom a kihűlt tojásos krémet, gépi habverővel alaposan kidolgozom.
Ezután összeállítom a tortát, az oldalát is bekenem a maradék krémmel. A végén az utolsó lapot finoman bevonom olvasztott fehér csokoládéval, és étcsokoládé csíkokat futtatok át rajta. Ezt egy kés élével óvatosan megmintázom, majd a tortát néhány órára a hűtőbe teszem.

Ma már csokis krémmel is készül, de ha nem, a díszítésnél a csokikrém akkor is szerepet kap Ma már csokis krémmel is készül, de ha nem, a díszítésnél a csokikrém akkor is szerepet kap

forrás:mindmegette .hu

Leave a Reply 1780 megnézve, 1 alkalommal mai nap |