< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Még süllyed a gazdaság

| Mobile | RSS

Még süllyed a gazdaság

2013. április 6. | hozzászólás | Közélet

Láthatóan nem képes a gazdaság kiheverni az elektronikai ágazat bezuhanását. Mérési módszerektől függően az ipari termelésről az utóbbi hónapokban nullához közelítő, illetve visszaesést mutató adatok látnak napvilágot a KSH jelentéseiből.

A legfrissebb adatok alapján februárban az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest és 0,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző hónapban. Ennél jobb eredményeket vártak az elemzők, különösen, hogy növelték termelésüket a Magyarországra települt autógyárak. A munkanaphatástól megtisztított adat a termelés 1,1 százalékos csökkenését mutatta az egy évvel korábbihoz képest. (Tavaly a szökőévnek köszönhetően egy nappal hosszabb volt a február.)

Éves összehasonlításban a munkanaphatással kiigazított ipari termelés ötödik hónapja csökkent februárban, a kiigazítatlan mutató pedig hatodik hónapja mutat visszaesést. Az év első két hónapját együttesen nézve az ipari kibocsátás 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, januárban pedig 1,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az eredeti és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A februári munkanappal korrigált adat az ipari kibocsátás csökkenésének lassulását mutatja, de a kiigazítatlan mutató gyorsulásra utal a januári mérsékelt visszaesés után.

Az elemzők szerint az ipar teljesítményének jelentős és folyamatos visszaesése lassan mérséklődik. Az előző hónaphoz hasonlított adatokból már alig érzékelhető javulás olvasható ki, ugyanakkor a második félév előtt nem várható átörés az ipari termelésben. Kérdés, hogy mennyire ellensúlyozza az autóipar más ágazatok gyengélkedését, illetve az európai piacon milyen lesz a kereslet a Magyarországon gyártott termékek iránt.

NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 171 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: