< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbánnak fogalma sincs a választási törvényről

| Mobile | RSS

Orbánnak fogalma sincs a választási törvényről

2013. április 6. | hozzászólás | Közélet

A külhoni magyar állampolgárokat hazájukban fenyegető veszélyek csökkentésére még javaslatokat vár a miniszterelnök a képviselőktől, de úgy tűnik, Orbán Viktornak fogalma sincs arról, hogy a zárószavazásra bocsátott törvényjavaslaton már nem módosíthatnak.

Orbán a Kossuth Rádióban árulta el tájékoztalanságát, amikor arról kérdezték: miként oldják fel azt az ellentmondást, hogy a választói névjegyzék nyilvános, viszont emiatt kellemetlen helyzetbe kerülhetnek bizonyos szomszédos országokban élő, magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló személyek. Orbán azt válaszolta: “ez egy nehéz kérdés, és ezt kell megoldani majd a parlamenti vita során a képviselőknek”. Hozzátette: azt nem tudja, miként oldják majd meg ezt a helyzetet, mert a megoldás “a vitától függ majd” és várja a képviselők javaslatait.
Az Országgyűlés hétfőn tárgyalja a választási eljárásról szóló törvényt.

A napirend szerint záróvitát és zárószavazást tartanak az Áder János államfő előzetes normakontrollja nyomán az Alkotmánybíróság által részben alaptörvény-ellenesnek nyilvánított jogszabályról. Csakhogy a zárószavazást közvetlenül megelőző záróvitában elhangzó bármilyen javaslat beépítésére – Orbán értelmezésével ellentétben – már nincs mód, hiszen újabb módosító indítványt nem lehet benyújtani. Ugyanakkor némiképp okafogyottnak mondható a problémafelvetés, miután ismert, a tervezethez már benyújtottak egy olyan módosítót, amely megengedné, hogy a határon túliak töröltethessék magukat a névjegyzékből. Éppen azért, mert a magyar állampolgárságot Ukrajnában például pénzbírsággal, Szlovákiában viszont az állampolgárság megvonásával büntetik. Ráadásul éppen ez alapján a “titkos” magyar állampolgároknak a választások tisztaságára jelentette veszélyére többen is figyelmeztettek. Bauer Tamás az Élet és Irodalomban arra hívta fel a figyelmet, hogy egy másik módosító szerint a határon túliakat is tartalmazó központi névjegyzékbe csak a Nemzeti Választási Bizottság tagjai tekinthetnek be, de még ők sem készíthetnek róla másolatot. Ha pedig nincs nyilvános választói névjegyzék, akkor az sem ellenőrizhető, hogy csak azok adtak-e le szavazatot, akik a névjegyzékben szerepelnek.

A kettős állampolgárok számából egyébként még nem lehet pontosan következtetni a 2014-ben szavazóképes külhoni magyarok számára. Hivatalos adatok szerint április elejéig 422 ezren adtak be honosítási kérelmet, közülük 340 ezren már esküt is tettek, de ők nem mind szavazókorúak. Az inkább segíthet eligazodni, hogy hány külhoni magyarnak írt levelet Orbán. Kiderült, csaknem 164 ezernek. Ezt a Magyar Posta közölte a tenytar.blog.hu közérdekű adatkérésére.

NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 178 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: