< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: 9 tonna burgonyát foglaltak le egy közúti ellenőrzés során

| Mobile | RSS

9 tonna burgonyát foglaltak le egy közúti ellenőrzés során

2013. április 8. | hozzászólás | nébih

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai (KH NTI) 2013-ban is folytatják a hazánkba érkező burgonya szállítmányok kiemelt ellenőrzését. A vizsgálatok eredményeként legutóbb 9 tonna ismeretlen eredetű terméket foglaltak le az ellenőrök.

2013. március 25-én Komárom területén tartott közúti ellenőrzés során a megyei NAV pénzügyőrei és a KH NTI zöldség-gyümölcs ellenőre 9000 kg ismeretlen eredetű burgonyára bukkantak.

A tétel csomagolásán semmilyen, az áru származására utaló jelölés sem szerepelt, valamint a növényegészségügyi regisztrációs szám sem volt feltüntetve. Hiányoztak a fuvarozáshoz szükséges dokumentumok is, amelyeken szintén szerepelnie kell a származást igazoló adatoknak.

A burgonyát a zöldség-gyümölcs minőségellenőr felügyeletével az NTI telephelyére szállították, ahol elzárt tárolóban helyezték el a hatósági eljárás idejére. A származást a szállítmányozó által utólag bemutatott számla alapján sem lehetett egyértelműen megállapítani. A fokozott élelmiszer-biztonsági és növényegészségügyi kockázat miatt a tételt a hatóság zárolta és megsemmisítteti.

Az esetről készült fotók megtekinthetők és letölthetők a NÉBIH weboldaláról:
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/04_08_burgonya_komarom.html
2013. április 8.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság
forrás:nébi

Leave a Reply 344 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: