< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Botka: lyuk a szociális védőháló helyén

| Mobile | RSS

Botka: lyuk a szociális védőháló helyén

2013. április 8. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Elkészült az MSZP egészségügyi és szociálpolitikai programja, amelyet ellenzéki egyeztetésre bocsát a párt. Erről a szocialisták országos választmánya döntött szombaton. A testület ülése után Botka László, a választmány elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy az egészségügyben soha nem látott mértékű a forráskivonás, az “eszetlen és ésszerűtlen” intézményátszervezések pedig már az ellátást veszélyeztetik. Úgy vélte, a szociális védőhálóból mára “csak a lyuk maradt”.

Botka megerősítette, hogy az MSZP a programalkotási folyamattal alternatívát akar állítani a kormány népnyúzó nemzetpolitikájával szemben, amely immár 3 éve kétharmados többségi felhatalmazással rombolja a nemzet polgárainak életfeltételeit.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésével kapcsolatban egyebek közt arról beszélt, hogy az aktivisták az aláírásgyűjtésnél szabad kezet kapnak, hogy az áfa csökkentése mellett más, helyben fontos kérdéseket is feltehessenek a különböző települések lakóinak. A szocialisták 1,5 millió aláírást akarnak összegyűjteni. Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az MSZP egészségügyi programja szakmai és civil szervezetek bevonásával készült és formálódik tovább. A politikus arról beszélt, hogy a korábban elutasított 300 forintos vizitdíj helyett a betegeknek ma már ennek a többszörösét kell fizetniük a szolgáltatásokért.

Három évnyi kétharmados Fidesz kormányzás alatt a szociális biztonság a második világháború időszakának szintjére zuhant vissza – jelentette ki Korózs Lajos, a párt elnökségi tagja. A politikus szerint fontos feladat a szegénység és az egyenlőtlenségek visszaszorítása, és kiemelt cél a 3,5 milliónyi tartós leszakadó számának drasztikus csökkentése. Az MSZP kormányra kerülve javítani kívánja a gyermekes családok életfeltételeit, ennek érdekében indexálnák a családi pótlékot. Folytatnák a Gyermekesély Programot és rugalmasabbá tennék a gyermekek napközbeni ellátását. Az adókedvezményeket pedig úgy alakítanák, hogy azokat az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok teljes egészében igénybe tudják venni. Vissza akarják állítani a nyugdíjrendszer és a korengedményes nyugdíj iránti bizalmat, és ellátást biztosítanának a véglegesen rokkantak számára.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva elmondta, mégsem vágják újra az MSZP kampányfilmjét. Hangsúlyozta, több jogász szakvéleményét is kikérték az ügyben, és arra jutottak, hogy a kampányfilm, illetve az abban látható felvételek felhasználása semmilyen jogszabályt nem sért, a filmet viszont sokan megnézték. A választmányi ülés után a Fidesz közleményben jelezte, véleményük szerint az emberek nem kérnek a baloldal egészségügyi és szociálpolitikai ötleteiből.

szerző:F. Á. /

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 255 megnézve, 1 alkalommal mai nap |