< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Nagyobb verést kapnának a szocik, mint 2010-ben

| Mobile | RSS

Nagyobb verést kapnának a szocik, mint 2010-ben

2013. április 8. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Már 80 hónapja vezeti a közvélemény-kutatásokat a Fidesz–KDNP a riválisaival szemben, a márciusi összesített adatok alapján a kormánypárt jelenleg megszerezné a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát, így a szocik nagyobb verést kapnának, mint 2010-ben. Egyébként a korábbi kormányok hasonló időszakában a kormánypártok egyszer sem álltak ilyen jól, és mindannyiszor súlyos vereséget szenvedtek volna.

Márciusban is megőrizte, és bizonyos intézeteknél növelte előnyét a Fidesz–KDNP az ellenzéki pártokkal szemben, így a kormánypártok a Tárki mérése alapján 2006 júliusa állnak az élen, ami 80 hónapos, a magyar rendszerváltozás óta példátlan rekordnak számít. A Medián felmérése szerint a biztos szavazók körében a Fidesz támogatottsága 41-ről 45 százalékra emelkedett, a szocialistáké pedig 17-ről 24 százalékra. A Jobbik tábora 19 százalékról 17-re csökkent, az Együtt 2014 – PM szövetség biztos szavazóinak aránya pedig 15-ről 8 százalékra esett.

A Fidesz stabilan őrzi vezető pozícióját mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében – derül ki a Századvég március 29-én felméréséből is. Az Együtt 2014 és az MSZP együtt sem éri el a kormánypárt támogatottságát. A Tárki március 27-én arra jutott, nincs jelentős változás a kormánypártok népszerűségében, a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 50, az MSZP 19 százalékon áll.

Az Ipsos március 18-ai felmérése szerint a biztos szavazók között a Fidesz–KDNP 45 százalékkal vezeti a rangsort, második a 27 százalékos MSZP, harmadik a Jobbik 14 százalékkal. Az Együtt 2014 támogatottsága az aktív és elkötelezett szavazók között 9 százalék. A Nézőpont Intézet által végzett felmérés szerint egy most vasárnapi választáson a felnőtt magyar lakosság 32 százaléka, a választásra jogosultak pedig 41 százaléka támogatná a Fidesz–KDNP-t.

Több mint kétharmad, nagy verést kapnának a szocik

Az összesített biztos szavazói pártreferenciák alapján a Fidesz–KDNP 44,6, az MSZP 22,4, a Jobbik 14,8, az Együtt 2014 pedig 8,6 százalékon állt. A többi politikai alakulat nem jutna be az Országgyűlésbe. Az LMP-ből kilépő, majd a Bajnai-csapatban landoló Karácsony Gergely által készített mandátumbecslő eredménye szerint a mostani kormánypártok a parlamenti helyek 72,86, a szocialisták 13,57, a Jobbik 8,54, míg az E14 5,03 százalékát szereznék meg.

A közvélemény-kutatók számai alapján összesített eredmény szerint súlyos vereséget szenvednének a szocik

A mostani eredmények értékeléshez érdemes megnézni, hogy a korábbi kormányok hasonló időszakában hogyan álltak a pártok erőviszonyai. 1993 márciusában a Szonda Ipsos mérése szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 40,5, az MSZP 15,1, az MDF 10,8, az SZDSZ 9,6, az FKGP 7,8, a KDNP pedig 5,1 százalékra számíthatott. Ennek alapján ha akkor tartották volna a választásokat, az ellenzéki Fidesz minden bizonnyal abszolút többséget szerzett volna, és a választási rendszert ismerve a kétharmados többsége sem lett volna kizárható.

Ezt nagyon nehéz elképzelni

1997 márciusában a Szonda Ipsos adatai szerint a teljes népesség körében az MSZP és az SZDSZ együttesen 18 százalékon állt, míg az ellenzéki Fidesz–FKGP–MDF–KDNP összesen 40 százalékon, így egy akkori választás is minden bizonnyal kormányváltást eredményezett volna. 2011 márciusában a Szonda Ipsos mérése szerint a biztos szavazók körében az MSZP 42, a Fidesz 38, az SZDSZ 6, a MIÉP és az MDF 4-4 százalékon állt. Egy akkori választás roppant kiélezett küzdelmet hozott volna, amit vélhetően az ellenzéki baloldal nyert volna.

Nyolc évvel ezelőtt a Szonda Ipsos adatai szerint a biztos szavazók körében az ellenzéki Fidesz 49, az MSZP 40, az SZDSZ 6 százalékon állt, így akkor a választás vélhetően kormányváltást hozott volna. 2009 márciusában a Fidesz 62, az MSZP 25 százalékon állt a biztos szavazók körében, így már nagy biztonsággal ki lehetett jelenteni, hogy 2010-ben ellenzéki győzelem születik majd.

A fenti adatokból egyértelműen látszik, hogy a kormányzás hasonló időszakaihoz képest a kormánypártok egyszer sem álltak olyan jól, mint most. Nem szabad elfelejteni azt, hogy a biztos szavazók körében most is többségében vannak az ellenzéki szavazók, de egyelőre nehéz azt elképzelni, hogy létrejön egy MSZP–Jobbik–E14–LMP–DK együttműködés a kormányváltás érdekében. A kormánypártoknak az eredmények láttán természetesen nem szabad hátradőlniük, mivel még viszonylag messze vannak a választások, és az erőviszonyok gyorsan változhatnak.
Az idei mérleg

A februári közvélemény-kutatásokat összefoglaló cikkünkben arról írtunk, hogy növelte előnyét a Fidesz–KDNP a pártok versenyében a riválisokkal szemben, így a kormányerők már 2006 júliusa óta vezetnek, ami 79 hónapos egyedülálló rekordnak számít a rendszerváltozás óta. A biztos szavazókat tekintve az ellenzék fölényben van, de teljes összefogás egyelőre nem várható a parlamenti patkónak azon az oldalán.

Továbbra is magabiztosan vezet a Fidesz–KDNP szövetség az összes, januárban publikált közlemény-kutatás szerint, az MSZP nem erősödik jelentős mértékben, míg a Jobbik és az LMP folyamatosan veszít támogatóiból. Gyurcsányék egyelőre nagyon távol vannak a parlamenttől, s Bajnaiéknak sincsen okuk az örömre.

szerző:Kovács András

forrás:mno.hu

Leave a Reply 155 megnézve, 1 alkalommal mai nap |