< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma / Blog article: Társadalmi felzárkózásért felelős Államtitkárság SAJTÓKÖZLEMÉNY

| Mobile | RSS

Társadalmi felzárkózásért felelős Államtitkárság SAJTÓKÖZLEMÉNY

2013. április 9. | hozzászólás | EE Minisztériuma

Célegyenesbe érkezett az esélyterveket lehetővé tevő támogatási program

Az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának háttérintézményében, a Türr István Képző és Kutató Intézetben (TKKI) több mint fél évvel az esélytervek kötelezővé válása előtt indult el az ingyenes szakmai felkészítés. A februárban vizsgázott mentorok által vezetett képzéssel párhuzamosan a héten startol az az 1,6 milliárdos ÁROP program is, amely pénzügyi hátteret biztosít a független szakértők alkalmazásához, és a kész tervek végrehajtásához.

2012. decemberében, tehát hét hónappal a helyi esélyegyenlőségi tervek júliusi határideje előtt kezdődött el a felkészítői program a TKKI-ban, amelynek keretein belül ingyenes oktatásban részesítik az önkormányzatok jelöltjeit annak érdekében, hogy minden jelentkező közigazgatási szervnél legyen ehhez a feladathoz megfelelő tudással rendelkező szakember. Fontos leszögezni, hogy – a korábbi két ciklus gyakorlatával ellentétben – a képzést és a megvalósítást nem engedjük kiszervezni különböző cégekhez. Ezen kívül az is pozitív változást jelent az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény tavaly nyári módosítása óta, hogy a határidő fél évvel történt meghosszabbítása mellett ingyenesen igénybe vehető mentori segítséggel kapnak valódi szakmai tartalmat a programok.

Ehhez nyújt alapot az a 2011. decemberében elfogadott kormányrendelet (321/2011.), illetve az a 2012. júniusában született EMMI miniszteri rendelet (2/2012.), amely pontosan szabályozza az esélytervek vizsgálatának szempontrendszereit. A helyi szinten tapasztalható problémák országos nyomon követhetőségének érdekében az önkormányzatok egységes elvek alapján készítik el programjaikat, amelyek helyzetelemzést és komplex intézkedési tervet foglalnak magukban. A programok a helyileg kijelölt, független szakértők által történő felülvizsgálat után válnak mindenki számára elérhetővé a TKKI internetes honlapján.

Az esélytervek megvalósításával kapcsolatban komoly eredmény, hogy célegyenesbe érkezett annak az 1,6 milliárd forintos ÁROP programnak az előkészítése is, amely az elkészített tervek gyakorlatba való ültetését teszi lehetővé. A támogatásra a járási központok pályázhatnak. Az esélytervek megvalósításához, és azok tartós működtetéséhez saját választásuk szerinti szakembereket alkalmazhatnak, illetve rendelkeznek majd az ehhez szükséges anyagi háttérrel.

Budapest, 2013. április 9.

Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

H-1054 Budapest, Báthory u. 10.

E-mail: sajto@emmi.gov.hu

Leave a Reply 184 megnézve, 1 alkalommal mai nap |