< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Naponta 38 gyerek tűnik el – segítsen, de okosan!

| Mobile | RSS

Naponta 38 gyerek tűnik el – segítsen, de okosan!

2013. április 13. | hozzászólás | Életképek/bulvár

2009-ben 11 876, rá egy évre 12 051, tavalyelőtt pedig 14 405 eljárás indult 18 éven aluliak eltűnése miatt. Ez napi bontásban 32-38-at jelent. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint 10-ből 8 esetben intézetis gyereket keresnek, volt olyan kamasz, akinek a szökése miatt egy évben 61 alkalommal indult eljárás. A gyermekotthonok lakóit leszámítva is napi 6-8 gyerek tűnik el Magyarországon.

A Facebookon futótűzként terjednek az eltűnt gyerekekről szóló segélykérések, csakhogy ezek többsége vagy hamis, vagy már nem aktuális. Legutóbb egy kilencéves püspökladányi kislány eltűnését 30 ezren osztották meg, míg kiderült: hamis a hír. Ez is csak egy hoax a sok közül.

Mire jók az átverő lánclevelek?

Hoaxnak nevezzük az e-mailben terjedő álhíreket. Ezek egy része csak a terjesztők szórakozását szolgálja, élvezik, hogy átverhetnek tömegeket egy hamis információval. Sok esetben azonban adatgyűjtésre is használják a hoaxokat, a levél fejlécében rövid idő alatt rengeteg e-mail cím gyűlik össze, ezek a többszörös továbbítás után visszajutnak a feladóhoz, és az új címlistát már továbbíthatják is a spammereknek, hirdetőknek, többnyire pénzért.

Biztos infót a rendőrségtől

A Facebookon külön oldalt is indítottak az eltűnt gyerekek felkutatására, de vigyázat, itt sem a hivatalos, legfrissebb adatok vannak fent.

A közösségi oldalon terjedő felhívások komoly segítséget jelenthetnek a hatóság munkájában, ha valóban a rendőrségi felhívás terjed a közösségi oldalakon. Mivel azonban sok a hamis lánclevél, fennáll a veszély, hogy az emberek nem veszik többé komolyan a valódi segélykéréseket.

Ezért azt javasoljuk, hogy ha valaki továbbítani szeretne egy eltűnt gyerekről szóló levelet, előbb ellenőrizze, valódi-e a felhívás. A rendőrség nyilvános körözési oldalán (www.police.hu/korozes#) mindig friss adatokat lehet találni.

Emellett árulkodó lehet egy hoaxról az is, ha a segélykérő levélben nincs pontos dátum, illetve elérhetőség.
forrás:hír24.hu

Leave a Reply 265 megnézve, 1 alkalommal mai nap |