< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyógyszerfelírás: jelentős változás történt

| Mobile | RSS

Gyógyszerfelírás: jelentős változás történt

2013. április 14. | hozzászólás | Közélet

Csökkenhet a feleslegesen kiváltott azonos hatóanyagú gyógyszerek száma és az egyes orvosságok közötti káros mellékhatások kockázata. Ettől a hónaptól ugyanis a gyógyszerészek is láthatják, mit szedett a beteg az elmúlt egy évben.

A gyógyszerész egy évre visszamenőleg tájékozódhat a beteg vényköteles gyógyszereiről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatbázisából. Előfordulhat ugyanis, hogy nem receptköteles gyógyszer okozhat kölcsönhatásokat, de más gondok is lehetnek, sorolta a lehetőségeket a Krónikának dr. Kőhegyi Ferenc, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Csongrád megyei elnöke. Az intézkedés célja a biztonság – hangsúlyozta.

Nem az orvos által előírt terápiát ellenőrzik, hanem az esetleges kockázatokat szeretnék kiküszöbölni. Sajnos Magyarországon még nincs olyan elektronikus kártya, amely tartalmazná, hogy eddig ki milyen gyógyszert szedett a beteg. Az orvosoknak volt lehetőségük belenézniük az adatokba az OEP-nél, most azonban a gyógyszerészek is megkapták ezt a lehetőséget – tette hozzá dr. Kőhegyi Ferenc.

A szakma felkészült a feladatra – mondta az elnök. Gyors a kapcsolat a rendszerrel. Ehhez viszont a beteg beleegyezése szükséges, amit a recepten aláírásával igazol – fogalmazott.

A betekintés nem vonatkozik a szexuális úton terjedő, illetve pszichiátriai betegségek gyógyszereire. A feladathoz vényenként állami támogatást kapnak a patikák, ennek idei kerete 4,5 milliárd forint.

forrás:legfrissebb hírek

Leave a Reply 251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: