< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kitört az új listázási botrány: Ezúttal súlyos nemzetközi téttel Washingtoni lista az emberi jogok megsértőiről))))) Broke new listing scandal: This time of serious international stakes Washington’s list of human rights megsértőiről

| Mobile | RSS

Kitört az új listázási botrány: Ezúttal súlyos nemzetközi téttel Washingtoni lista az emberi jogok megsértőiről))))) Broke new listing scandal: This time of serious international stakes Washington’s list of human rights megsértőiről

2009-ben Hillary Clinton az orosz–amerikai kapcsolatok új alapokra helyezésének jelképeként reset gombot ajándékozott orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak. Tavaly Barack Obama rugalmasabb politikát ígért Dmitrij Medvegyevnek. Az orosz–amerikai kapcsolatokat azonban az egyre fokozódó feszültség jellemzi, ami most kifejezetten ellenségessé vált.
hirdetés

Szergej Magnyitszkij

Az Obama-kormány pénteken hozta nyilvánosságra azt a 18 orosz személynevet tartalmazó listát, akik megsértették az emberi jogokat. Büntetésképpen Washington megakadályozza beutazásukat az Egyesült Államokba, és befagyasztja az országban levő bankbetéteiket. A bejelentést az Amnesty International, a Freedom House és más emberjogi szervezetek csak kezdőlépésnek fogadták el. Moszkva viszont az ország belügyeibe való súlyos beavatkozásként ítélte el, és megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba.

A lista nyilvánosságra hozását a 2012. decemberi Magnyitszkij-törvény alapján volt köteles a kormány megtenni. Az amerikai törvény névadója a moszkvai Szergej Magnyitszkij adóügyi jogász, aki előzetes letartóztatásban, tárgyalását várva halt meg egy moszkvai börtönben, 2009-ben.

Egy titokzatos üzletember

A történet azonban a kelet-európai rendszerváltás zavaros idejéig nyúlik vissza. William Browder amerikai származású, később angol állampolgár-üzletember hatalmas meggazdagodási lehetőséget látott Kelet-Európában, amikor a kommunista birodalom összeomlása után fillérekért lehetett állami cégekhez jutni. Előbb Lengyelországban fektetett be, majd az összegyűlt pénzzel Jelcin Oroszországába ment. Browder hamarosan Oroszország legnagyobb külföldi befektetője lett. Bankokat, nagyvállalatokat, sőt a Gazprom egy részét is tulajdonolta. A milliárdos kezdetben Vlagyimir Putyint is támogatta. De 2006-ra olyannyira megromlott a kapcsolat, hogy „nemzetvédelmi kockázatnak” tartották, és kiutasították az országból. 2007-ben az orosz hatóságok feldúlták a Hermitage Capital Management moszkvai irodáit. Az elkobzott dokumentumok alapján adócsalással, illegális üzleti tevékenységgel vádolták meg. Browder pedig korrupcióval, lopással gyanúsította az orosz hatóságokat. Azt állította, hogy az általa befizetett több mint 230 millió dollár adócsalók, tisztességtelen vezetők, sőt az alvilág kezébe került.

Az ország elhagyása után William Browder megbízta Szergej Magnyitszkij jogászt, hogy nyomozzon az orosz tisztviselők korrupciós ügyeiben. A hatóságok azonban 2008-ban Magnyitszkijt tartoztatták le adócsalásért. 2009-ben hunyt el szívinfarktusban; még börtönben volt. Jogvédők állítják, hogy büntetésének letöltése közben verték, és megtagadták tőle a megfelelő egészségügyi ellátást. Halála nemzetközi felháborodást váltott ki, aminek következtében az oroszok is kénytelenek voltak belső vizsgálatot elrendelni, és a börtön vezetését elbocsátani.

Minden jogsértőt listáznának

A milliárdos üzletember, William Browder megfogadta, hogy igazságot szolgáltat ügyvédjének, ha nem is Oroszországban, de a világ minden részén. Kampányolt az EU-nál, Angliában, Svájcban, Hollandiában a megtorló szankciókért. És eljutott Washingtonba is, ahol Bernard Cardin szenátort, a Helsinki Bizottság társelnökét kereste fel elsőként, majd erőteljesen lobbizott mindkét pártnál. Fáradozása nem volt hiábavaló, hiszen a Kongresszus a zsúfolt hazai törvénykezés közepette is szakított időt az orosz szankciók tárgyalására. A törvényt végül maga Cardin fogalmazta meg, és elsöprő többséggel megszavazták, hogy megbüntetik a Magnyitszkij-ügy elkövetőit és a többi emberjogi vétkest is.

A Kongresszus 280 nevet adott át a kormánynak, és csalódott, amiért mindössze 18-at szankcionáltak. Különösen helytelenítették, hogy a magas rangú kormányhivatalnokokat vagy az igazságszolgáltatás vezetőit nem érintette a megbélyegzés. Az amerikai törvényhozás azon van, hogy bővítsék a keretet és minden jogtipróra sor kerüljön, ne csak Oroszországban, hanem többek között Ukrajnában, Üzbegisztánban is.

Felfüggesztették az orosz gyermekek amerikai adaptálását

Moszkva egy szuverén ország belügyeibe való durva beavatkozásként ítéli el a listát, és azt állítja, hogy az üggyel csak az országba befektető Amerika-barát nagytőkének akartak kedvezni. Putyin azt sem felejti el, hogy Hillary Clinton nyíltan az ellenzék mellett kampányolt a választásokon.

Megtorló intézkedésként Moszkva is hasonló megbélyegző listát akar amerikaiakról nyilvánosságra hozni. Felfüggesztették az orosz gyermekek amerikai adaptálását is. És halála után is lefolytatják Szergej Magnyitszkij ellen a tárgyalást, valamint távollétében is perbe fogják William Browdert adócsalásért.

Szerencsétlennek tűnik az időzítés, hiszen a jövő héten utazik Moszkvába az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó, hogy előkészítse a júniusi és szeptemberi Obama-Putyin-találkozót, ahol az észak-koreai, szíriai, iráni válságot is megvitatják. A moszkvai fogadtatás enyhén szólva is hűvös lesz.

Moszkva válasza

Egy nappal azt követően, hogy az amerikaiak emberjogi vétségek miatt 18 orosz állampolgárt szankcionáltak a Magnyitszkij-ügyben való közreműködés miatt, az oroszok is hasonló listát állítottak össze azokról az amerikaiakról, akik ugyancsak nem tartották be az emberi jogokat. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint kénytelenek voltak ehhez a lépéshez folyamodni az amerikaiak abszurd törvénye után . „A »lista-háború« nem a mi döntésünk, de nem tűrjük a zsarolást. Itt az ideje, hogy Washington megértse, hogy nem építhet Oroszországgal jó kapcsolatokat a kioktatás, a nyílt diktálás szellemében. ”

Az orosz szankcionáló listán a Bush-kormányzat azon jogászai és katonai vezetői vannak, akik a Guantanamo-szigeti börtönben folyó kínzásokat legalizálták, a tárgyalások nélküli örökös fogvatartást elrendelték és végrehajtották.

forrás:heti válasz.hu

Broke new listing scandal: This time of serious international stakes
Washington’s list of human rights megsértőiről

In 2009, Hillary Clinton, the Russian-American relations into a new foundation as a symbol of reset button donated to his Russian counterpart, Sergei Lavrov. Last year, Barack Obama, Dmitry Medvedev promised a more flexible policy. The Russian-American relations, however, is characterized by the increased tension, which is now explicitly become hostile.
ad

Sergei Magnyitszkij

The Obama administration on Friday released its name to the list of 18 Russian people, who have violated human rights. Washington punishment to prevent their entry to the United States, and to freeze the country in bankbetéteiket. A report by Amnesty International, Freedom House, and other human rights organizations accept only first step. Moscow, however, the country’s internal affairs condemned as a serious intervention, and punitive measures in that area.

Publication of the list of 2012. Magnyitszkij-December, the government was required by law to do so. The American Law is named after the Moscow Sergei Magnyitszkij tax lawyer who remand, awaiting trial of a Moscow prison, died in 2009.

A mysterious businessman

The story, however, the transition in Eastern Europe dates back to confusing. American-born William Browder, later British businessman, large fortunes saw an opportunity in Eastern Europe after the collapse of the communist empire state firms could get pennies. First, Poland has invested in, and the money collected went to the kingdom Yeltsin’s Russia. Browder soon became Russia’s largest foreign investor. Banks, large corporations, and even a part of the property, Gazprom said. The billionaire Vladimir Putin initially supported. But by 2006 deteriorated so badly the link to “national security risk” is held and expelled from the country. In 2007, the Russian authorities have ravaged the Hermitage Capital Management in Moscow offices. Confiscated documents for tax fraud, illegal business activities accused. Browder and corruption , suspected of stealing the Russian authorities. He claimed that he paid more than 230 million dollars in tax cheaters, dishonest leaders, and even fell into the hands of the underworld.

After leaving the country commissioned by William Browder Magnyitszkij lawyer Sergei, the Russian officials to investigate cases of corruption. However, the authorities in 2008 continued to have belonged Magnyitszkijt for tax evasion. Died of a heart attack in 2009, was still in prison. Defenders argue that the penalty when the download was beaten and denied adequate medical care. His death triggered an international outcry, with the result that the Russians were forced to order an internal investigation, and the prison management to dismiss.

Each offender listáznának

The billionaire businessman William Browder has vowed to do justice lawyer, even if not in Russia, but all over the world. Campaigning than the EU, Great Britain, Switzerland, the Netherlands, the penalties for retaliation. And came to Washington, where Senator Cardin Bernard, co-president of the Helsinki Committee visited first, then vigorously lobbied for both partners. Your efforts were not in vain, because Congress amid the crowded domestic legislation of the Russian sanctions also took time to negotiate. The law was finally put his Cardin, and an overwhelming majority voted to punish the perpetrators of Magnyitszkij case and the other is guilty of human rights.

The 280 names were submitted to the Congress government, and is disappointed that only 18 were sanctioned. In particular, claimed that senior government officials and leaders of the administration of justice is not affected by the stigma. The U.S. legislation is about to expand the frame and all jogtipróra takes place, not only in Russia but also among Ukraine, Uzbekistan as well.

stayed the adaptation of Russian children America

Moscow’s internal affairs of a sovereign country as a rude intervention in the list view, and argues that the only issue in the country pro-American big capital investors wanted to favor. Putin will not forget that Hillary Clinton openly campaigned for the opposition in the next election.

Moscow as a retaliatory measure denouncing a similar list of Americans want to publish. Russian children suspended from American adaptations. And after the death of Sergei also conducted Magnyitszkij against the trial, and the absence of action is brought against William Browder for tax evasion.

It seems luck of timing, as you travel to Moscow next week, the U.S. National Security Adviser, to prepare for the June and September-Obama-Putin meeting with North Korea, Syria, Iran crisis are also discussed. Moscow is a cool reception to say the least even.

Reply Moscow

A day after the U.S. human rights offenses, has 18 Russian citizen sanctioned Magnyitszkij the case because of the involvement of the Russians in a similar list has been informed of the Americans, who also have not been complied with human rights. The Russian Foreign Ministry said in a statement they were forced to resort to this move by the Americans after the law is absurd. “A” list of war “is not our choice, but we will not tolerate extortion. It’s time for Washington to understand that Russia can not build good relationships with the Cancellation Policy, the open spirit of dictation. ‘

The Russian sanctions list, the Bush administration’s military leaders and lawyers who have been running the Guantanamo prison on the island of legalized torture and detention without trial heir was ordered and carried out.

Source: Weekly válasz.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |