< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nosztalgiavasút Orbánék focisulijához

| Mobile | RSS

Nosztalgiavasút Orbánék focisulijához

Épülhet a felcsúti kisvasút, amely a tervek szerint nosztalgiavasútként utaztatná a turisták és focikedvelők sokaságát az alcsútdobozi arborétum illetve a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, illetve a rohamtempóban épülő stadion között – utóbbi majdani bejáratától mindössze néhány méterre áll Orbán Viktor miniszterelnök háza.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a leendő vonal vasúti létesítési engedélyét a helyiek egy részének tiltakozása ellenére megadta – igaz, a házuktól karnyújtásnyira futó sínek ellen ágáló felcsútiaknak nem volt közel kétmillió forintja az engedély megfellebbezésére, mentességet pedig nem kaptak.

Minderről a Népszabadság számolt be, amely a vasútvonal engedélyezési dokumentációja alapján azt írta, a tervezett vasút nem állandó menetrend alapján közlekedne, forgalma rendezvényekhez kapcsolódna. A vasúti létesítési engedély a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nevére szól, melyet Orbán Viktor 2006-ban alapított. Ez működteti a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, melynek elnöke Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester.

Az alapítványnak régi terve az egykori vasút újjáélesztése; Mészáros Lőrinc tavaly nyáron a Magyar Narancsnak ezt azzal indokolta, hogy ez egyfajta társadalmi szerepvállalás részükről, éppúgy, mint az Alcsútdobozi Arborétum üzemeltetése. Felcsúton egyébként 1898-tól már járt vonat, az 58 kilométeres Bicske-Székesfehérvár vasútvonal egyik állomása volt egészen 1979-ig, amikor bezárták a vonalat, azóta pedig a sínek egy része is eltűnt, a felcsúti állomásépület pedig leromlott. Ezt, és a Bicske és Vértesacsa közötti vasúti nyomvonalat 2009-ben megvásárolta a MÁV-tól az alapítvány; azóta az állomásépületet is felújították.

A hatkilométeres nosztalgiavasút jövedelmező vállalkozás lehet – pláne, hogy a végállomás, az arborétum szomszédságában van a szintén a focialapítvány által létesített háromcsillagos Sporthotel, továbbá Mészáros Lőrinc Pizza Pubja is. Eközben – olvasható még a Népszabadság cikkében – gőzerővel épül négymilliárd forintból az 1800 fős településen 3500 fősre tervezett “Aranycsapat” Labdarúgó Stadion. A lap cikke kitér arra is, hogy nemrég újabb ingatlan került a miniszterelnök családjának kezére az épülő stadion tőszomszédságában. A ház tulajdonosa a kormányfő édesapja, Orbán Győző. Nem messze ettől áll Orbán háza, amely a felesége, Lévai Anikó tulajdona.

Népszava-információ

Leave a Reply 204 megnézve, 1 alkalommal mai nap |