< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Így vágna rendet a Fidesz a szemétszállításban

| Mobile | RSS

Így vágna rendet a Fidesz a szemétszállításban

2013. április 17. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Húsz százalékkal vagy nagyobb mértékben csökkenhet a kéményseprés díja, míg a szemétszállítási díjak esetében a kormánypárt úgy kívánja szabályozni a csökkentést, hogy a 2012. április 14-én hatályban lévő árakból enged majd 10 százalékot – értesült az MNO. Ez Veszprém esetében azt jelentheti, hogy több mint 50 százalékkal mérséklődhetnek a szemétszállítási díjak július 1-jétől.

Hatósági áras lehet a kéményseprés, így akár 20 százalékkal is csökkenhet annak az ára – tudta meg az MNO. Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz-frakció szeptember eleji kihelyezett frakcióülésén fogja meghallgatni a kormány tájékoztatóját arról, hogy a fűtési szezon beállta előtt tudják-e még tovább mérsékelni a villamos energia árát, a fűtési költségeket, illetve a kéményseprés díját. A tervek között szerepel, hogy adott esetben még jobban mérsékelhetik a kéményseprési díjakat, így az sincs kizárva, hogy ingyenes lesz.

A rezsicsökkentés másik terepe a szemétszállítási díjak mérséklése lehet, ahol 10 százalékos csökkentésre lehet számítani. Ennek kapcsán a fő probléma, hogy az önkormányzatok többsége meglehetősen furcsa eljárások révén az utóbbi hónapokban jelentősen emelte ennek a szolgáltatásnak az árát. A díjakat legfeljebb 4,2 százalékkal emelhették volna meg a szolgáltatók, de ehelyett Veszprémben például magánházaknál 40, a társasházaknál 60-70 százalékkal emelkedtek a szállítási díjak.

Éppen emiatt a kormánypárti képviselők azt tervezik, hogy a július elsejétől érvénybe lépő csökkentés áralapja a 2012. április 14-én hatályos ár lesz. Így a 10 százalékos ármérséklés Veszprém esetében több mint 50 százalékos csökkentést fog majd eredményezni. A Fidesz–KDNP-frakció egyébként a hétfői ülésén veszi majd napirendre a kérdést, információink szerint komoly vita várható, de az árcsökkentést mindenképpen érvényesíteni fogják.
Egységes árképzés kell a szemétszállításban

A Fidesz véleménye szerint a hulladékszállításban országosan egységes árképzésre van szükség – erről a rezsicsökkentés kapcsán tartott április 16-i, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt Németh Szilárd. A rezsicsökkentést ellenőrző kormánypárti munkacsoport vezetője közölte: a közszolgáltatásnak igazságosnak és megfizethetőnek kell lennie, a családok érdekeit kell szem előtt tartania, a költségeinek pedig arányban kell állniuk a szolgáltatással.

A rezsicsökkentés inflációra gyakorolt hatásairól Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője beszélt április 12-én tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte a rezsicsökkentés második lépése, a szemétszállítási, valamint a víz- és csatornadíjak július 1-jei csökkentése tovább mérsékelheti az inflációt, amelynek mértéke így akár két százalék alá is eshet az idei évben. Nem kell megelégedni a díjak mérséklésének jelenlegi mértékével – hangsúlyozta akkor.

Azért, hogy az Orbán-kormány képes legyen tovább csökkenteni a rezsiköltségeket, az Országgyűlés átalakította és rendeletalkotási joggal ruházta fel az energiahivatalt; az elfogadott változtatással bíróságon már nem lehet megtámadni az energiahivatal rezsicsökkentést érintő döntéseit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendeleteivel szemben már csak az Alkotmánybíróságon indítható jogorvoslat. Eddig egyébként 3400 panasz érkezett az energiahivatalhoz, amelyek mind arról szólnak, hogy a szolgáltatók megpróbálják „elszabotálni” a rezsicsökkentést. Az elmúlt hetekben 550 ezer aláírást gyűjtött a párt a rezsicsökkentést támogató kampányában.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 209 megnézve, 1 alkalommal mai nap |