< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nagy tervek Matolcsytól: Ezzel megint kivívja az EU haragját? Jöhet az MNB és a PSZÁF összevonása

| Mobile | RSS

Nagy tervek Matolcsytól: Ezzel megint kivívja az EU haragját? Jöhet az MNB és a PSZÁF összevonása

2013. április 18. | hozzászólás | Közélet

A jegybank támogatná a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összeolvadását, amennyiben azt a kormány kezdeményezi – nyilatkozta Matolcsy György a Magyar Távirati Irodának. A Fidesz részéről Rogán Antal nem sokkal az interjú nyilvánosságra kerülése után közölte: a kormány már vizsgálja az összevonás lehetőségét.
hirdetés

Jön a kéthetes jegybanki betét, vagyis csak a hazai hitelintézetek helyezhetnek el pénzt az MNB-ben, a jelenlegi 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra csökkenhet a kéthetes kötvényállomány, nem lesznek kamatdöntő sajtótájékoztatók és a ha a jegybankon múlik, jöhet az összevonás a PSZÁF-fel – ezek Matolcsy György szerdai MTI-s interjújának legfontosabb részletei.

A nyilatkozatból a legtöbb izgalmat az utóbbi rész válthatja ki. Az MNB elnöke ugyanis úgy fogalmazott, „mind a nagyon gyors, mind a gyors integráció” mellé oda tud állni. Matolcsy elmondta: 2008 után az egész világban, így különösen az Európai Unióban az egyik legfontosabb tendencia az, hogy a jegybankokat megerősítik felügyeleti jogosítványokkal.

„Helytelennek bizonyult az a gyakorlat”, hogy a jegybankoktól függetlenül több felügyelő és szabályozó intézményt tartanak fenn – mondta, rámutatva, hogy legutóbb a brit jegybankot erősítették meg a kormány döntésével, de az euróövezet is nemcsak a közös bankunió, hanem felügyeleti unió felé megy.

Az angol minta

A Heti Válasz már a múlt héten megírta: a tervek szerint „angol mintára alakul át a PSZÁF”, mely nemzetközi pénzügyi nyelven kifejezve éppen az integrációt jelenti; másfél évtized után április elsejétől ugyanis ismét jegybanki hatáskörbe került a brit pénzügyi szektor felügyeletének jelentős része. (Az eddigi angol felügyeleti szerv, a Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság megszűnt, és két utódszervezet lépett a helyébe.)

Megírtuk azt is, hogy ugyan a jegybank által nemrég bejelentett gazdaságélénkítő programot a PSZÁF is közleményben üdvözölte, annak elnöke, Szász Károly és Matolcsy György között korántsem felhőtlen a viszony.

Most nem fognak a kormánynak esni

Tavaly december végén az új jegybanktörvénnyel közösen szavazta meg a parlament az MNB és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő javaslatot; a lépés jelentős EU-s tiltakozásokhoz vezetett. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek írt és az Origo birtokába jutott levelében kérte a javaslatok visszavonását. Tiltakozott az Európai Központi Bank (EKB) is: az EKB azt is kifogásolta, hogy az összevonást lehetővé tevő jogszabálytervezetet nem nyújtották be nekik konzultáció céljából.

A fentieknél korábban, december közepén Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának volt elnöke azt mondta, „vérfagyasztó”, hogy egy „tízperces bizottsági vita” alapján, néhány nap alatt dőlhetnek el olyan súlyos kérdések, mint a jegybank és a felügyelet összevonása.

Végül idén január végén Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben jelentette be, hogy a kormány feladta az összevonás tervét.

Ha kormányban valóban van szándék a két szervezet összevonására (márpedig Rogán Antal csütörtök délelőtti nyilatkozata szerint van), ezúttal nem kell arra számítania, hogy nekiesnek a tervezett intézkedés miatt. Ennek oka egyszerű: az MNB-elnököt ma már nem Simor Andrásnak hívják. Az EU-s kritika jórészt ugyanis arra vonatkozott, hogy az integrációval a köztudottan nem túl kormánybarát jegybankelnököt akarják gyengíteni.

Az MSZP idején is tervben volt

Tény, hogy a jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetősége korábban is felbukkant már; sok európai országban egyébként működik összevont monetáris-pénzügyi felügyeleti hatóság.

Az Index információi szerint még az MSZP-kormányok idején a már Simor András vezette jegybank is megfogalmazott ezt célzó javaslatot. Ez azonban nem került napirendre, téma pedig újra a kormányváltás környékén lett.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 212 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: