< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Robbanás egy texasi gyárban: több halott, több száz sérült

| Mobile | RSS

Robbanás egy texasi gyárban: több halott, több száz sérült

2013. április 18. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Hivatalosan is megerősítették helyi idő szerint csütörtök hajnalban Texasban, hogy vannak halálos áldozatai az előző este egy műtrágyagyárban történt robbanásnak – jelentette honlapján a BBC brit közszolgálati tévé és rádióadó. A mentőszolgálat vezetője közölte, legalább kilenc áldozatról tudnak. Meg nem erősített hírek szerint ammónia okozhatta a robbanást, a gyár területén állítólag 20 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Több tűzoltó eltűnt.

Dean Wilson, Texas állam közbiztonsági hivatalának tisztségviselője sajtótájékoztatón erősítette meg azokat az értesüléseket, hogy vannak halálos áldozatok, de pontos adatot nem közölt. Egyes jelentések legalább hatvanra teszik a halottak számát. Meg nem erősített hírek szerint a detonáció következtében összeomlott egy idősek otthona, és többen a romok alatt rekedtek. Szintén meg nem erősített hírek szerint több tűzoltó eltűnt. A tűzoltók egy kisebb tüzet oltottak a műtrágyagyár területén, amikor a robbanás bekövetkezett.

Dean Wilson elmondta, hogy a mentőalakulatok házról házra járva átkutatják az érintett körzetet, a Dallastól 130 kilométerre délre fekvő West település műtrágyagyárának környékét. A kisváros 2700 lakosának felét evakuálták. A tűz még mindig parázslik az üzemben, és a tűzoltók egyelőre távolabbról figyelik a helyszínt, mert tartani lehet esetleges újabb robbanásoktól.

Katasztrófavédelmi illetékesek szerint ammónia okozhatta a robbanást. Egyes hírek szerint 20 tonna ammónium-nitrátot tároltak a gyár területén.

2001-ben Toulouse-ban 31 ember meghalt, több mint kétezren megsérültek, amikor felrobbant egy vegyi üzem hangárja, ahol 300 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Az ammónium-nitrátot egyaránt használják műtrágyagyártásra és robbanószerek előállításához.

A CNN amerikai hírtelevízió két halottról tud. A detonáció a Waco településtől 32 kilométerre északra lévő kisváros, West műtrágyagyárában történt egyelőre ismeretlen okból helyi idő szerint szerdán este 9 óra előtt pár perccel.

A robbanás olyan óriási erejű volt, hogy a gyárral szomszédos több épület összedőlt, és sok kigyulladt. A robbanás dörejét Westtől 70 kilométerre is hallani lehetett. Több tucat mentőautó érkezett a helyszínre. A városi tanács egyik tagja, Al Vanek az amerikai Associated Press hírügynökségnek elmondta: a robbanáshoz legközelebb fekvő, négyutcányi terület „teljesen megsemmisült”.

Egy férfi telefonjával felvette a robbanás pillanatát

A gyár szomszédságában egy iskola és egy szanatórium is van, utóbbi 133 lakóját szintén evakuálták, többen közülük is megsérültek.

„Olyan volt, mint egy nukleáris robbanás”- nyilatkozta a CNN-nek Tommy Muska, a város polgármestere. „Egy nagy gombafelhő volt. Nagyon sokan megsérültek és sokan már nem lehetnek közöttünk holnap”- tette hozzá. A mentősök attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma 60-70-ig is emelkedhet, mondta Dr. George Smith, a település mentőszolgálatának (EMS) vezetője a csatornának.

A mentőszolgálat igazgatója megerősítette, hogy hat tűzoltó, két mentő és egy rendőrtiszt biztosan életét vesztette a robbanásban. Közben újabb sérülteket szállítottak kórházba, akiknek a száma így 179 főre emelkedett – számolt be az amerikai ABC News hírtelevízió.

Smith becslései szerint 10-15 ház megsemmisült a robbanásban és további 50 megsérült.

Marty Marak háza megsemmisült, kutyája elpusztult a texasi robbanásban – az önkéntes tűzoltó azonban túlélte a detonációt, és azonnal elindult, hogy társaival megfékezze a lángokat. A CNN szerint a robbanásra akkor került sor, amikor a tűzoltók már a helyszínen voltak. A település polgármestere, Tommy Muska – aki szintén önkéntes tűzoltó – úgy vélekedett, hogy a detonáció felért egy atomrobbantással. A lökéshullámok legyalulták a környék épületeit, Marak családjának két otthonát is elpusztította a légnyomás. Bill Flores republikánus képviselő szerint az önkéntes tűzoltók által tanúsított hősiesség nem szokatlan Texasban. „Így viselkedünk mi texasiak. Még személyes tragédiák esetén tudjuk, hogy segítenünk kell másoknak – saját helyzetünket később is ráérünk felmérni” – értékelte az önkéntes tűzoltók munkáját Flores.

Egy wacói rendőr, W. Patrick Swanton őrmester a kwtx.com nevű helyi hírportálnak elismerte, hogy vannak halottak, de az áldozatok számáról – azon túl, hogy ismeretei szerint „számos” ember életét vesztette – nem közölt bővebbet. A sérültek számáról elmondta: „rengeteg sebesült van”. A hatóságok szerint a sebesüléseket többségében a robbanás által szétrepített törmelék, üvegszilánkok, ajtók, shrapnelek okozták.

„Most hallottuk, hogy van még egy tartály az épületben, ami egyelőre sértetlen. Az embereket evakuálják a környékről, hogy biztosan távol legyenek a területtől, amennyiben egy újabb robbanás következne be”- nyilatkozta Ben Stratmann, a Texas State Sen szóvivője.

Texas kormányzója, Rick Perry a robbanást követően úgy nyilatkozott: “Gondolataink és imáink a westi emberekkel vannak”.

Az egész várost beterítette a füst

Debby Marak az AP hírügynökségnek beszámolt róla, hogy óriási füstöt látott a gyár területe felett. Arrafelé vette az irányt, hogy megnézze, mi történt, amikor két fiú rohant felé, kiabálva, hogy a tűzoltók mondták nekik, hagyják el a területet, mert fel fog robbanni. Marak elmondása szerint pillanatokkal később hatalmas robbanás rázta meg a környéket. „Olyan volt, mint egy tornádó”- mondta az 58 éves szemtanú.

Parnell McNamara, egy helyi seriff elmondta: a robbanás környéke úgy nézett ki, mint egy háborús övezet. Paul L. Manigrasso, első öböl-háborús veterán pedig arról számolt be, hogy negyven mérföldre (65 kilométer) tartózkodott a robbanás idején, de érezte a löketet. „Haditengerészeti tapasztalatom alapján azonnal tudtam, hogy mi volt ez. De egyszerűen nem hittem el, hogy 40 mérföld távolságra volt” – mondta.

Néhány tűz és robbanás okozta katasztrófa az Egyesült Államokban

1947. április 16-án tűz ütött ki a Grandcamp és Monsanto Vegyianyaggyár üzemében. A katasztrófában 468-an vesztették életüket.

1904 júniusában kigyulladt a General Slocum nevű kiránduló gőzös, New York államban. A katasztrófában 1030 ember vesztette életét.

1865. április 27-én felrobbant a Sultana gőzhajó tartálya a Mississippi folyón – a detonációban és tűzben 1547 ember vesztette életét.

1871 októberében súlyos erdőtűz pusztított Wyomingben, 1152 ember halt meg.

1903 telén kigyulladt az Iroquois Színház Chichagóban, 602 ember vesztette életét.

(az amerikai tűzoltószövetség adatbázisa)

A robbanás erejét az összes környező településen érezni lehetett, az amerikai földtani intézet (USGS) pedig közölte: a detonáció ereje megfelelt egy, a Richter-skála szerinti 2,1-es erősségű földrengésnek. A földtani intézet azonban hangsúlyozta: a föld rezonanciája gyengébb, mint a légnyomás, így a robbanás ereje valójában sokkal erősebb volt.

A texasi hírportál információi szerint este tízig legalább 61 sebesültet szállítottak a helyi kórházba – közülük 44 állapota súlyos. További nyolc sérültet két másik kórházban helyeztek el – közülük négy állapota súlyos.

Különleges egybeesés

A ma reggeli robbanás szinte napra pontosan az 1993-as waco-i ostrom 20. évfordulóján történt. David Koresh szektavezér csoportját 1993. áprilus 18-áról 19-ére virradó éjjel támadták meg a hatóságok, a támadásban kigyulladt a vallási csoportnak otthont adó épület, összesen 82-en vesztették életüket. A mai tragédia helyszíne nagyon közel esik Wacóhoz. A waco-i ostrom azt követően alakult ki, hogy a hatóságok fegyver után akartak kutatni a szekta farmján.

Nagyobb térképre váltás

atv.hu / MTI / CNN / KWTX / SkyNews

forrás:atv.hu

Leave a Reply 223 megnézve, 1 alkalommal mai nap |