< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az NGM kizárja az offshore cégeket az akkreditációból

| Mobile | RSS

Az NGM kizárja az offshore cégeket az akkreditációból

Az elmúlt évtizedben kiemelt nemzetközi figyelmet kapott a nemzetközi adóelkerülés elleni küzdelem. Ebben a harcban kulcsfontosságú szerepe van a szakmának, így e tekintetben a Nemzetgazdasági Minisztérium nem lehet elnéző a könyvelők kötelező továbbképzésében résztvevő társaságokkal szemben.

Kiemelendő, hogy a könyvelők színvonalas továbbképzése manapság elemi szakmai kényszer. Ha a könyvelők nem tartanak lépést a változásokkal, ismereteik hiányosak, bizonytalanok lesznek. Ennek veszélye, hogy a vállalkozások vezetői is bizonytalanná válnak a rájuk háruló feladatok elvégzése során, így működésük során gazdasági jogszabályi előírást sérthetnek.

A fentiek miatt a nemzetgazdasági tárca kezdeményezi, hogy csak olyan társaság vehessen részt a könyvelői gárda kötelező továbbképzésében, amely társaság jó példával jár a szakma előtt, azaz nem áll fenn annak a veszélye, hogy működése során az adóelkerülést választja.

Az intézkedést megalapozó jogszabályi háttér megteremtéséért a minisztérium már megkezdte a munkát azon a jogszabály-módosítási javaslat kidolgozása érdekében, amely a jövőben megtiltaná azon cégek akkreditációját, amelyek offshore tulajdonosi háttérrel rendelkeznek.

Az előzetes elképzelések szerint a tárca az akkreditációért folyamodó cég számára a tulajdonosi háttér tekintetében egy – a közbeszerzési eljárásban már alkalmazott – nyilatkozattételi kötelezettséget kíván előírni. A nyilatkozatnak köszönhetően pedig az adóelkerülést célzó, átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, off-shore hátterű gazdasági társaságok akkreditációs kérelme azonnal elutasításra kerülhetne.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |