< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Folytatódott az éjszakai ellenőrzés a Nagybani piacon

| Mobile | RSS

Folytatódott az éjszakai ellenőrzés a Nagybani piacon

2013. április 19. | hozzászólás | nébih

Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök „kosarába” szamóca, narancs, retek, uborka, kiwi, burgonya és paprika is került
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával újabb ellenőrzés tartottak a fővárosi Nagybani piacon. Az akció során a NÉBIH 21 tonna termékkel szemben intézkedett. Főleg a szamócával volt gond, de penészes, rothadt, felpuhult zöldséget, gyümölcsöt is találtak az ellenőrök.
Az éjjel 11 órakor kezdett – és hajnalig tartó – akcióban részt vettek a NAV járőrei, a Készenléti Rendőrség, a BRFK, a Pest megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság munkatársai és a NÉBIH ellenőrei. A közel 100 fős ellenőr egység célja a piac területén lévő primőr áruk jogszabályoknak megfelelő forgalmazásának ellenőrzése volt.
Az import és hazai zöldség és gyümölcs termékek vizsgálata során a több száz tonna áruból, 21 tonna termékkel szemben intézkedett a NÉBIH.
17,7 tonna zöldséget, gyümölcsöt – nyomon-követési hiányosságok és fogyasztásra alkalmatlanság miatt – a szakemberek a forgalomból/forgalmazástól eltiltottak és azonnali megsemmisítésre utaltak, további 3,4 tonna termék ideiglenes forgalmi korlátozás alá került. A termékek egy része penészes, rothadt, felpuhult, jelöletlen volt, illetve csak ipari célú felhasználásra lett volna alkalmas.
A lefoglalt tételek között 5,7 tonna szamóca, 3,5 tonna narancs, valamint retek, uborka, kiwi, burgonya és paprika is szerepelt. A bírság várható összege 15 millió Ft.
Az ellenőrzéssorozat az ország teljes területén folytatódik.
Az éjszakai akcióról videó felvétel készült, mely megtekinthető és letölthető a NÉBIH weboldaláról:
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/04_19_nagybani.html


2013. április 19.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

Leave a Reply 388 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: