< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hajtóvadászat Bostonban: az egyik merénylőt lelőtték, csecsenek lehettek

| Mobile | RSS

Hajtóvadászat Bostonban: az egyik merénylőt lelőtték, csecsenek lehettek

Hajtóvadászat Bostonban: az egyik merénylőt lelőtték, csecsenek lehettek

Két gyanúsítottat azonosított be az FBI a maratoni robbantással összefüggésben. Egyikőjüket a bostoni rendőrség péntek hajnalban lelőtte, a másikat bekerítették. Hajnalban több robbanás is volt Bostonban, egy rendőrtiszt pedig életét vesztette. Boston Watertown nevű negyedét, ahol elrejtőzött a feltételezett robbantó, a hatóságok megszállták, az emberek bezárkóztak otthonaikba, tömegközlekedés ma nincs, a munkát se kell felvenniük.

Ed Davis, bostoni rendőrfőkapitány pénteken Twitter-oldalán, valamint egy sajtótájékoztatón bejelentette: az egyik, maratoni robbantással gyanúsított férfi meghalt, társa, akit a fotókon fehér sapkában azonosítottak be, szökésben van. Fel van fegyverezve és veszélyes – közölte.

A sajtótájékoztatón a rendőrtiszt elmondta: a gyanúsítottakat terroristaként kezelik, mert “azért jöttek Bostonba, hogy embereket öljenek”. Arra szólította a lakosságot, hogy amíg tart a hatósági hajtóvadászat, zárkózzanak be otthonaikba és csak rendőröknek nyissanak ajtót. A hatóságok most házról-házra járva igyekeznek felkutni a szökésben lévő gyanúsítottat.

A Boston Globe úgy tudja, hogy péntek hajnalban több robbanást is lehetett hallani a városban, valamint egy rendőrtiszt életét vesztette, egy pedig megsebesült egy lövöldözésben.

A gyanúsítottak a BBC szerint a város Watertown nevű negyedében egy autót vezetőjével együtt elraboltak, majd a sofőrt később kitették. Ezt követően a két férfi tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, akikre házikészítésű bombákat dobtak, mielőtt autójukat megállították volna. A BBC úgy értesült, hogy ebben a hajszában sebesült meg az egyik gyanúsított, aki később belehalt sérüléseibe.

Watertown (és több környező kerület) jelenleg lényegében le van zárva: a lakosság bezárkózott, az üzleteket nem nyitják ki, a tömegközlekedés nem indult el. Kurt Schwartz, a nemzetbiztonsági minisztérium helyi tisztviselője arra kérte az embereket, hogy az érintett térségben pénteken ne induljanak el dolgozni.

A CNN rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a lelőtt gyanúsított testére bomba volt erősítve, és valószínűsíthető, hogy a menekülésben lévő társán is pokolgép van. Ezért reagál így a rendőrség – tette hozzá a forrás.

Az FBI egyik helyszínen tartózkodó, neve elhallgatását kérő nyomozója elmondta: a helyzet jelenleg is “nagyon veszélyes”, de ott vannak a helyszínen, és vizsgálják a körülményeket.

Csecsen merénylők?

Az Associated Press (AP) hírügynökség értesülései szerint a két gyanusított csecsenföldről érkezhetett. Egyikőjük tizenkilenc, a másik huszonegy éves volt és legáisan, vízummal tartózkodtak az Egyesült Államok területén, már közel egy éve. Az NBC hírtelevízió úgy tudja, hogy török csecsnekről lehet szó, ugyanakkor sem az AP, sem az NBC értesüléseit nem erősítették még meg. Az AP szerint a fiatalabbik, még életben levő gyanúsított neve Dzsokar Carnajev (Dzhokhar Tsarnaev).

Lelőttek egy rendőrt a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyetemi kampuszán – adta hírül a BBC. A rendőrt kórházba szállították, ám csak a halált tudták megállapítani nála. A rendőrség szerint a bostoni maratoni robbantók állnak az egyetemi lövöldözés hátterében – közülük az egyik férfit péntek hajnalban a rendőrök lelőtték.

A két merénylő közül a fehér sapkás férfit még üldözik a hatóságok. (MTI, atv.hu)

Fotók, videófelvételek

Ahogy korábban beszámoltunk, az FBI videó- és fényképfelvételek útján azonosította be a két, robbantással gynúsított férfit. A DesLauriers, az FBI bostoni kirendeltségének vezetője által tartott sajtótájékoztatón be is mutatták ezeket a fotókat és videofelvételeket. A merénylet helyszínének közelében lévő két térfigyelő kamera rögzítette a gyanúsítottakról készült felvételeket. Két férfi látható rajtuk baseballsapkában és dzsekiben, hátizsákkal a hátukon.

Az FBI illetékese a lakosság segítségét kérte a két férfi kézre kerítéséhez, de arra figyelmeztetett, hogy a gyanúsítottak “fegyvert viselnek és rendkívül” veszélyesek, ezért aki tud róluk valamit, hívja a hatóságok forróvonalát. Szavai szerint más gyanúsított nincs, és a hatóságok a bemutatott két személy elfogására összpontosítanak.

A bostoni FBI-főnök szerint a robbanás a felvétel közelebbről meg nem nevezett helyszínétől “néhány percnyire” történt. A felvételen egymás mögött haladtak a járdán, az első sötét baseballsapkát, napszemüveget és sötét hátizsákot, a másik egy megfordított világos baseballsapkát és egy világos zsákot viselt. DesLauriers 1-es és 2-es számú gyanúsítottnak nevezte őket.

Korábbi sajtójelentések szerint a hatóságok egy olyan felvétellel is rendelkeznek, amelyen egy, a 2-es számú gyanúsítottal megegyező személyleírású, világos megfordított baseballsapkás férfi egy zsákot helyez el a második robbantás helyszínén. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatón nem mutatták be. A 2-es számú gyanúsított arca egy kimerevített képen profilból viszonylag jól kivehető.

Az FBI sajtótájékoztatóján bemutatott képekből egyértelműen kiderült, hogy nem ugyanarról a két férfiról van szó, akiről a New York Post csütörtökön fotókat közölt, és akikről azt állította, hogy “potenciális gyanúsítottak” lehetnek. A szövetségi nyomozók bostoni főnöke arra kérte a lakosságot, hogy csak a hivatalosan bemutatott felvételek alapján tegyenek bejelentéseket.

DesLauriers elmondta, hogy a videofelvételek tanulmányozása után először a 2-es számú gyanúsítottra szűkült le lehetséges gyanúsítottak köre, és az ő mozgásának megfigyelése révén jutottak el az 1-es számúhoz.

A bostoni merénylet következtében hárman életüket vesztették, és mintegy 180-an megsebesültek. A robbantást házilag összeállított robbanószerkezetekkel követték el, amelyek közül az egyiket hatliteres kuktában helyeztek el. A másik bomba is egy fémtartályban lépett működésbe, de arról nem sikerül bebizonyítani, hogy gyorsfőző edény volt.

Obama: megtaláljuk az elkövetőket

Boston jövőre ismét meg fogja rendezni nagy múltú futóversenyét, a merénylet nem félemlítette meg sem a várost, sem Amerikát – jelentette ki a merénylet áldozatainak emlékére megrendezett csütörtöki ökumenikus szertartáson Barack Obama amerikai elnök.

Obama a bostoni Szentkereszt székesegyházban elmondott beszédében ismét azt ígérte, hogy megtalálják az elkövetőket, és a vádlottak padjára ültetik őket.

A merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára és azzal kapcsolatban senkit sem vettek őrizetbe.

Rendőrségi erők Boston Watertown nevű negyedében péntek hajnalban.

atv.hu / MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 200 megnézve, 1 alkalommal mai nap |