< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hogyan hat a kávé az egészségünkre?

| Mobile | RSS

Hogyan hat a kávé az egészségünkre?

2013. április 20. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az emberek gyakran teszik fel a kérdést, hogy a kávé jót vagy rosszat tesz az egészségnek. A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a válasz az, hogy jót is, rosszat is.

Számos kutatás született, amelyek azt bizonyítják, hogy a kávéban lévő koffein nem gyakorol káros hatást az egészségünkre. A kávéfogyasztásnak azonban vannak olyan aspektusai is, amelyek nem feltétlenül tesznek jót az egészségnek.

POZITÍV

A 130 ezer amerikai egészségügyi szakember részvételével készült Ápolónők Egészségtanulmánya és Egészségügyi Szakemberek Egészségtanulmánya körülbelül 20 évig vizsgálta a koffeinfogyasztást, és azt az eredményt hozta, hogy a kávé nem növeli a halálozások számát.
Hirdetés

Nemzetközi kutatások mutatták ki, hogy a koffeintartalmú és koffeinmentes kávé nagy mennyiségű fogyasztása a 2-es típusú diabétesz alacsony kockázatával hozható összefüggésbe, vagyis a kutatók szerint a koffein hosszú távon előnyös hatást gyakorolhat a cukorbetegségre. Más előzetes kutatások arra utalnak, hogy a kávé a Parkinson-kór, a májrák és a májzsugorodás ellen is védelmet nyújthat, és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának az Archives of Internal Medicine folyóiratban közzétett kutatása azt mutatta, hogy a kávéfogyasztás nők körében csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát.

NEGATÍV

A kávé kafesztolt tartalmaz, ami növeli az LDL koleszterin szintjét. Ezt papírfilter használatával el lehet kerülni, de ha valaki szűrés nélkül főzi vagy török kávét iszik, nagy mennyiségű kafesztolt visz be a szervezetébe a kávéval. A kutatások szerint a szűretlen kávé akár 8 százalékkal is növelheti az LDL szintjét.

A kávé rövidtávon negatív hatást is gyakorolhat a diabéteszre. Amikor kutatások során koffeint vagy koffeintartalmú kávét adtak a kísérleti alanyoknak, amit valami magas glükóztartalmú táplálék követett, az alanyok inzulinérzékenysége csökkent, és vércukorszintjük a vártnál magasabbra emelkedett.

A feketén, vagy egy kevés tejjel és cukorral készített kávé egészséges lehet. A kávék többsége azonban nagy mennyiségű feldolgozott cukrot, szirupot, tejszínt vagy tejszínhabot tartalmaz, amelyek megnövelhetik a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. Ráadásul az ilyen italok kalóriatartalma a hízást is elősegíti.

Végül a kávéivás életmóddal kapcsolatos viselkedésként tekintve más negatív viselkedésekkel, például kevesebb testmozgással, egészségtelenebb étrenddel és dohányzással állhat összefüggésben. Ebből a szempontból tehát bár maga a kávéfogyasztás semleges az egészségre, a többi hozzá társuló viselkedéssel együtt káros hatással lehet.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 249 megnézve, 1 alkalommal mai nap |