< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Élet és halál urai a rácsok mögött

| Mobile | RSS

Élet és halál urai a rácsok mögött

2013. április 21. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Élet és halál urai a rácsok mögött

Néhány hete Texasban hidegvérrel, fényes nappal lelőttek két ügyészt. A nyomozás a háttérben a hírhedt börtönbanda, az Árja Testvériség felé vezető szálakat fedett fel. Ennek kapcsán Amerikában ismét téma lett a börtönök falai mögött szerveződő, a lefizetett vagy megfélemlített, félrenéző börtönőrök mellett szabadon kegyetlenkedő bandák kérdése. A jelenség a hatvanas-hetvenes években kezdett az amerikai börtönökben aggasztó méreteket ölteni, az utóbbi néhány évben pedig a mexikói drogháború is begyűrűzött a déli államok börtöneibe. Az amerikai igazságügyi minisztérium adatai, a Business Insider összeállítása és Robert Walker kriminológus, a börtönbandák szakértője tanulmányai alapján bemutatjuk a tíz leginkább rettegett bandát az amerikai börtönök rácsai mögött.

Aryan Brotherhood

Tagok száma: kb. 20 ezer
Alternatív nevek: AB, Alice
Szövetséges bandák: La Eme, Hells Angels, Nazi Low Riders, Public Enemy Number 1
Ellenséges bandák: Black Guerilla Family, La Nuestra Familia
Jellegzetes tetoválások: lóhere, az AB rövidítés, a 666-os szám

arayanb

A legnagyobb és leghíresebb amerikai börtönbanda, a szervezet a rácsokon kívüli világban, utcai bandaként is működik. A hatvanas években alakult a kaliforniai San Quentin börtönben, ez a hely főként azért hírhedt, mert itt tartják az állam összes kivégzését. Az árja testvériség eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy a fehér bőrű rabok megvédjék magukat a feketéktől és latinóktól, de a csoportban hamar elterjedtek a neonáci eszmék, amelyek később a viking és ír mondavilág szimbólumrendszerével keveredtek. A banda a fehér faj felsőbbrendűségét hirdeti, nem is fogad a sorai közé másokat, de hajlandó szövetkezni mexikóiakkal és feketékkel, vagy drogügyletekben közösen dolgozni velük (utóbbi a fő bevételi forrásuk a börtönön belül és a kinti világban is). Az FBI adatai szerint az amerikai börtönpopuláció 1 százalékát adják az árja testvériség tagjai, de a rácsok mögött elkövetett gyilkosságok 18 százalékát ők követik el. A bandába bekerülni úgy lehet, ha az adott börtön testvérisége által kijelölt célpontot megöli a pályázó, a tagoknak börtönből kikerülés után is kötelező a rács mögöttiek támogatása.


Black Guerilla Family

Tagok száma: 200-300, és több ezer közeli szövetséges
Alternatív nevek: BGF
Szövetséges bandák: La Nuestra Familia, Black Liberation Army, Crips, Bloods
Ellenséges bandák: Aryan Brotherhood, Texas Syndicate, La Eme
Jellegzetes tetoválások: a 276-os szám (a BGF betűk sorszámai az ábécében)

black-gerilla

Kizárólag fekete elítéltekből álló banda, a teljes jogú tagok sokszorosára tehető az őket kiszolgáló, a parancsaikat teljesítő, de igazi tagnak nem számító alárendeltek száma. A Black Panthers amerikai szélsőbaloldali szervezet tagjaiból alakult a hatvanas évek közepén, azóta is az összes banda közül a politikailag leginkább elkötelezett társaság. Ideológiájuk a marxista-maoista vonalon mozog, céljuk eltörölni a feketéket érő hátrányos megkülönböztetést, és megdönteni a mindenkori amerikai kormányt. A bandában szigorú hierarchia uralkodik, a belépéshez halálig tartó hűségesküt kell tenni. Főleg Kalifornia és Maryland államok börtöneiben erősek, Baltimore alvilágában a rácsokon kívül is komoly a jelenlétük.

La Eme

Tagok száma: 400 + nagyjából 1000 szövetséges
Alternatív nevek: Mexican Mafia, Emeros, Emily
Szövetséges bandák: Aryan Brotherhood, Mexikanemi, latino utcai bandák
Ellenséges bandák: La Nuestra Familia, Black Guerilla Family, feketékből álló bandák
Jellegzetes tetoválások: Fekete tenyérlenyomat, benne M betűvel

eme

Eredetileg Los Angeles-i utcai banda volt, az ötvenes években kezdett el szervezetten jelen lenni Kalifornia börtöneiben is. Főként mexikói származású rabokból áll, de más latin-amerikaiakat is befogad, ellenségének a fekete bandákat tekinti (de annyira, hogy ellenük a nácikkal is hajlandók szövetkezni, akik mélységesen lenézik őket). A texasi szárnyuk a nyolcvanas években különvált, és Mexikanemi néven futnak azóta. Mindkét csoport szoros kapcsolatokat ápolnak a mexikói drogkartelekkel. A szokásos drogbiznisz mellett ez a banda uralja az amerikai börtönökön belüli illegális szerencsejátékot és prostitúciót. A La Eme felépítése a klasszikus szicíliai maffiára emlékeztet, jól szervezettek és fegyelmezettek, a tagok szigorú hierarchiába rendeződnek minden egyes börtönön belül egy-egy generálissal, tisztekkel és közlegényekkel.

La Nuestra Familia

Tagok száma: 250 + 1000 támogató
Alternatív nevek: NF, Ene, Nancy Flores
Szövetséges bandák: Black Guerilla Family
Ellenséges bandák: Texas Syndicate, La Eme, Mexikanemi, Aryan Brotherhood
Jellegzetes tetoválások: Sombrero, tőr, az NF betűk

A kaliforniai Soledad börtönben, a hatvanas években alakult banda, eredetileg a vidéki, és külvárosi mexikói bandákból származó rabok szövetsége volt, akiket rendszeresen terrorizáltak a Los Angeles-i gyökerű latino bandák (elsősorban a La Eme, ami évtizedek óta a La Nuestra halálos ellensége). Azóta a nyugati partról az egész USA területére kiterjeszkedtek, az alacsonyabb rangú tagokat Nortenos néven külön bandába gyűjtik. A tagság a “blood in – blood out” rituáléval jár, vagyis a belépéshez vért kell ontani (a magas rangú bandatagok által kijelölt célpontét), és a kilépésre csak a halál jogosít fel. Ezt a szokás leginkább azért vezették be, hogy megakadályozzák a rendőrségi informátorok, titkosügynökök beépülését a bandába.

Texas Syndicate

Tagok száma: 1300 + 10 000 szövetséges
Alternatív nevek: Syndicato Tejano, Teresa Sanchez
Szövetséges bandák: Dirty White Boys, Border Brothers
Ellenséges bandák: Aryan Brotherhood, La Nuestra Familia, La Eme, Mexikanemi
Jellegzetes tetoválások: a TS betűk, általában elrejtve valamilyen bonyolultabb ábrában

texas

Az Aryan Brotherhood és a La Eme ellenében létrejött banda, ami főleg texasi elítélteket tömörített eredetileg, akikre kimondottan vadásztak a többi banda tagjai, főleg a nyugati parti börtönökben. Később sok mexikói származású rabot is felvettek tagnak, ma az amerikai-mexikói határ mindkét oldalán erős a jelenlétük. A hírhedt mexikói Los Zetas kartel egyik fő amerikai szövetségesének számít a banda, ami a texasi marihuána- és kokaincsempészet egyik legfontosabb szereplője, de benne vannak az illegális szerencsejáték-bizniszben is, és bérgyilkosságokat is vállalnak. A börtönből kikerült tagoknak kötelező a mindenkori bevételük 10 százalékát bejuttatniuk a rácsok mögött levőknek.

Ñetas

Tagok száma: 12 000
Alternatív nevek: Asociacion Ñeta
Szövetséges bandák: Los Macheteros
Ellenséges bandák: Los Solidos, G-27
Jellegzetes tetoválások: a vörös-fehér-kék, vagy vörös-fehér-fekete színek

netas

Puerto Rico-i banda, a mai napig ott a legerősebbek, de már az USA-ban is nagyjából 5000 tagjuk van, elsősorban Floridában, és az északkeleti régióban erősek. A bandák többségétől eltérően a Ñetas csak a börtön falain belül létezik, a tagok a szabadulásuk után nem számítanak tagnak többé. A banda felépítése olyan, mint egy multicégé: van elnök, alelnökök, védelemmel, toborzással és adminisztrációval foglalkozó alegységek, és minden hónap harmincadikán tagsági gyűlés. A bandaháborúkból általában kimaradnak, tradicionális szövetségeseik és ellenségeik egytől egyig más Puerto Rico-i bandák. Általában nem is kötnek beléjük még azok az etnikai alapon szerveződő bandák sem, akik ellenségnek tekintik a latinókat, mivel a Ñetas nagy létszámú, erőszakosságáról és bosszúszomjáról ismert csoport.

Barrio Azteca

Tagok száma: 2000
Alternatív nevek: BA, Los Aztecas
Szövetséges bandák: –
Ellenséges bandák: Texas Syndicate, Aryan Brotherhood, La Eme
Jellegzetes tetoválások: azték indiánfej (a fejdíszben a tollak száma a rangot jelenti a bandán belül), a 21-es szám

barrio

Mexikói elítéltekből álló banda, főleg a déli államokban, azon belül is Texasban és Új-Mexikóban erősek, illetve Mexikóban, Ciudad Juarez városában. Aránylag új banda, a nyolcvanas években alakult, és az utóbbi években különösen kegyetlen mészárlásokkal hívták fel magukra a figyelmet a rácsokon innen és túl egyaránt. A szervezet egy hadseregére emlékeztet, a fő profiljuk az embercsempészet és a mexikói drog terítése Amerikában. Egyes texasi nagyvárosokban, például El Pasóban gyakorlatilag ők uralják a teljes alvilágot, minden drogdíler és egyéb bűnöző védelmi adót fizet nekik. Egyes hírek szerint a banda 200 ezer dollárt fizet minden, nekik ellenszegülő rendőr megöléséért.

Dead Man Inc

Tagok száma: 400 + több ezer szövetséges
Alternatív nevek: DMI, Dawgs
Szövetséges bandák: Black Guerilla Family
Ellenséges bandák: Aryan Brotherhood, La Eme
Jellegzetes tetoválások: Piramis egy szemmel, vagy a 4-13-9 számokkal a sarkaiban

deadman

A kilencvenes években Maryland államban alakult banda, az alapítói eredetileg a Black Guerilla Family tagjai akartak lenni, de nem vették be őket, mert fehérek – erre megalakították a saját bandájukat. Eleinte a BGF bérgyilkosai, pénzbehajtói és drogdílerei voltak, mára főleg az USA keleti részén nagyon megerősödtek és önállósodtak, de a szoros kapcsolat a BGF-fel megmaradt. A hírek szerint az agresszív terjeszkedéssel és a létszám növekedésével párhuzamosan belháborúk ütötték fel a fejüket a bandán belül, egyre terjednek a rasszista és neonáci eszmék a tagságban, ami nem fér össze a fekete szövetségesekkel.

Nazi Low Riders

Tagok száma: 1000 és 5000 között
Alternatív nevek: The Ride
Szövetséges bandák: Aryan Brotherhood, PEN1
Ellenséges bandák: Bloods, Crips, Nuestra Familia, Black Guerrilla Family
Jellegzetes tetoválások: horogkereszt, SS-jelvény, NLR betűk általában rúnaírással

nazi

Az Aryan Brotherhood verőembereiként a hetvenes évek óta létező, önállóan csak az utóbbi tíz évben tevékenykedő, elsősorban a nyugati parton erős banda. A náci eszmék sajátos mutációját hirdetik, a fehér faj felsőbbrendűségében hisznek (így ellenségnek tekintenek minden fekete és latino bandát), de a zsidókkal például nincs különösebb bajuk, illetve engedélyezik a latino feleségeket és barátnőket is. Öt év szolgálat után válhat bárkiből teljes jogú tag. A banda komoly szerepet tölt be Kalifornia metamfetamin-ellátásában. Ijesztően jól felfegyverzettek, az egyik, szabadlábon levő bandatag letartóztatásakor a rendőrség 73 lőfegyvert, gránátokat, testpáncélt és rendőregyenruhákat foglalt le.

Hermanos de Pistoleros Latinos

Tagok száma: 1000
Alternatív nevek: HPL
Szövetséges bandák: –
Ellenséges bandák: minden, nem latino banda
Jellegzetes tetoválások: pisztoly

hermanos

A spanyol kifejezés annyit tesz: latin fegyveresek testvérisége. A nyolcvanas években alakult, szigorúan latino banda, más származásúakat, vagy spanyolul nem beszélőket nem is engednek a soraikba. Mexikóban és az USA déli államaiban sokáig a legerősebb bandák közé számítottak, A kilencvenes években a Texas Syndicate ellen vívtak éveken át tartó véres háborút. 2006-ban az FBI egy összehangolt akcióban elkapta a csoport börtönön kívüli vezetőit, szám szerint tizenkettőt, ezzel gyakorlatilag lefejezte a börtönbandát, és elvágta őket a külvilágtól. Azóta örökösödési háború dúl a bandán belül, a 16/12-eseknek nevezett platform (a Pistoleros Latinos H és P betűinek sorszámai az ábécében) és a 45-ösök (a .45-ös kaliberű pisztolyra utal) között.

forrás:index.hu

Leave a Reply 1238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |