< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Soha ennyien a gyűlölet ellen

| Mobile | RSS

Soha ennyien a gyűlölet ellen

2013. április 22. | hozzászólás | Közélet

Hiába tiltotta be másodszor is – Orbán Viktor közbenjárására – a rendőrség a Nemzeti Érzelmű Motorosok fővárosi felvonulását a holokauszt mintegy 600 ezer magyarországi áldozatára emlékező Élet Menete napján, a korábban “Adj gázt!” elnevezéssel demonstrációt szervező, majd azt “tavaszi évadnyitóvá” átkeresztelő szélsőségesek rendőri felvezetéssel vonulhattak át a belvároson.

Az Élet Menetének méltóságát – amelyen több tízezer ember vett részt – végül csak egy molinóval próbálták megzavarni, de a résztvevők megakadályozták a provokációt.

Antiszemita provokáció zavarta meg a holokauszt mintegy 600 ezer magyar áldozatára emlékező Élet Menetét vasárnap délután. A felvonulás kiindulópontjánál, a Margit híd pesti hídfőjénél a hídkorlátra egy szakállas, kopasz férfi trágár molinót függesztett ki. A tömeg fújolással reagált, kisebb dulakodás alakult ki, majd a molinót néhány ember letépte, a rendőrök pedig körbe vették a provokátort.

Az idén 11. alkalommal megrendezett Élet Menetén több tízezer ember vett részt, akik a Margit híd pesti hídfőjénél, a Duna-parton vonulva, a Képviselői Irodaháztól a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig haladtak el. A meneten többek között részt vett Mesterházy Attila MSZP-elnök és Horváth Csaba alelnök, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője, valamint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A rendezvényen megjelent Ilan Mor izraeli és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet is. Az Élet Menete Alapítvány elnöke, Gordon Gábor a menet végénél felállított színpadon kijelentette: soha még ennyien nem jöttek el, ami azt is jelzi, hogy baj van, mert egyre többen érzik, hogy fel kell lépniük a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.

A szélsőségesek által az Élet Menetével kapcsolatban tervezett másik provokációt viszont csak részben sikerült elhárítani. A Dohány utcai zsinagóga környékét is érintő felvonulás helyett ugyanis csak a Hősök terén tüntető devizahitel-károsultakhoz csatlakozhattak vasárnap délelőtt a Nemzeti Érzelmű Motorosok, miután Orbán Viktor kormányfő “utasítására” a BRFK betiltotta demonstrációjukat. A “tavaszi évadnyitóként” meghirdetett program keretében ennek ellenére mintegy 50-60 motoros gyűlt össze délelőtt az Olof Palme sétányon, ahol Jeszenszky András, az egyesület elnöke – aki nemrég mondott le a Jobbik XI. kerületi elnökségéről – bejelentette: fellebbeznek a rendőrségi döntés ellen, illetve május 4-én csatlakoznak az ifjabb Hegedűs Lóránt által bejelentett tüntetéshez, amely szerintük nem antiszemita, hanem anticionista. “Önmagában az provokáció, hogy Budapesten tartják a Zsidó világkongresszus ülését” – tette hozzá Jeszenszky.

A – többnyire székely és árpádsávos zászlókkal feldíszített, drága járműveken közlekedő – motorosok menete délután feltűnt az Astoria és a Deák Ferenc tér környékén – a Dohány utcai zsinagóga közelében -, de végül az Andrássy úton a Hősök tere felé indultak egy rendőrmotor kíséretével, ahol akciójuk rendbontás nélkül ért véget. A devizahitelesek tüntetésének egyik szervezője egyébként az a Kásler Árpád volt, aki “Alkotmányozó Nemzetgyűlésnek” nyilvánította a demonstrációt.

Mint ismert, az egyesület eredetileg “Adj gázt!” elnevezéssel jelentett be motoros felvonulást – egy napra, bár eltérő útvonalon és időpontban az Élet Menetével -, amelyet azonban a hazai és nemzetközi felháborodás hatására – a miniszterelnök utasítása nyomán – betiltott a rendőrség. Emiatt a motorosok bírósághoz fordultak, de a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság múlt hétfőn elutasította beadványukat, bár Jeszenszky Sándor tagadta, hogy az akció antiszemita lenne. A kormány gyorsan “eldicsekedett” az időleges betiltással még szerdán Strasbourgban, a negyedik alaptörvény-módosításról szóló európai parlamenti vitán: Szájer József, a Fidesz EP-képviselője kijelentette, éppen a sokat támadott módosítás miatt vált lehetővé a motorosfelvonulás betiltása.

A szélsőségesek fellebbezését elutasító bíróság egyébként azzal indokolta döntését, hogy a rendezvény elnevezése és útvonala, amely elhaladt volna a zsinagóga mellett, “asszociációra ad alapot” az Auschwitzban mérges gázzal meggyilkolt magyarországi zsidók kínhalálára. Ennek ellenére, és az újabb rendőrségi tiltás dacára mégis utcára vonulhattak a motorosok.

“Nagy a baj”

Néhány perccel 16 óra előtt már képtelenség megmozdulni a Jászai Mari térnél, a tömeg a villamosmegállóig dagad, a gyülekezők fecsegősen, jókedvvel várják a menet indulását. “Ilyen tempóban sosem érünk oda” – zsörtölődik a dinamikus városi gyalogláshoz szokott srác, de míg az ölébe kapja kis fekete spánieljét, barátnője máris leinti, “ugyan már, ezért vagyunk itt, épp ez a lényeg, hogy itt legyünk”. Ettől persze a fiatalabbak még keresik a réseket a tömegen, hol tudnának nyerni néhány lépést, kissé levegősebb térhez jutni, de hamar belátják, szükségtelen.

Ekkor többen a Margit híd korlátja felé kapják a fejüket: nagy árpádsávos zászló csüng a korlátról, mögötte tarra nyírt, szakállas gazdája, napszemüvegben mutat be a demokrácia híveinek: a zászlón Simon Peresz izraeli elnök portréja, az ismert Petőfi-idézettel, “foglalod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat”. Petőfivel demokratákra támadni azonban nem nyerő, de nem késik a dörgedelmes válasz: “nácik haza, nácik haza!”. Valaki beletép a molinóba, és ez elég ahhoz, hogy az incidens véget érjen: a rendőrök körbeveszik a férfit. Hiába, a holokauszt áldozatainak emléknapja nem múlhat provokáció nélkül.

A menetet a Dráva utcánál Geszti Péter és zenekara várja, és míg dalukban “menni vagy maradni nehéz?” szövegrészhez érnek, éppen feltűnik a családjával Rogán Antal, aki azonban a következő sorok hallatán – “Apa jót nem ígér, anya fél, alig él, az a film csupa fekete-fehér” – sem jön zavarba. Vidám családi délután ez, persze. Rogán is Gordon Gábortól tudhatja meg első kézből, hogy soha ennyien nem voltak még a magyarországi Élet Menetén, ami viszont azt jelenti, “nagy baj van”. Nagy baj, mert egyre több a szélsőséges, kirekesztő, antiszemita megnyilvánulás hazánkban, de jó hír, hogy néhány tízezren biztosan vannak, akik megoldást is keresnek erre. Rogán csak fáradtan hunyorog, amint meghallja az egész kormánynak szóló – ám direkten nem címzett – üzenetet, miszerint “nem szabad méricskélni, kinek mekkora a történelmi sebe”. Az ugyanis csak arra jó, hogy másfelé terelje a figyelmet.

Molnár Richárd / Népszava

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: