< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Ifj. Szívós István dr. olimpiai bajnok vízilabdázó, sportvezető 65 éves

| Mobile | RSS

Ifj. Szívós István dr. olimpiai bajnok vízilabdázó, sportvezető 65 éves

2013. április 23. | hozzászólás | Sport

ifj. Szívós István dr. olimpiai bajnok vízilabdázó a Sajtó- és fotóarchívum 2013. 16. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel fejlec 600

szivos2

Szívós István, a magyar vízilabdasport egyik nagy egyénisége és fia, ifj. Szívós István, az FTC játékosa a medence szélén.
Budapest, 1964. március 12.
MTI Fotó: Petrovits László
ifj. Szívós István dr. olimpiai bajnok vízilabdázó, sportvezető, fogorvos április 24-én 65 éves.

1948-ban született Budapesten, apja, id. Szívós István a magyar póló, a magyar sport egyik legendás alakja, kiemelkedő személyisége volt. Gyerekként nemigen igyekezett a kétszeres olimpiai bajnok és Európa-bajnok apa nyomdokaiba lépni, ugyanis iszonyodott a víztől, s csak nagy nehezen tanult meg úszni, de a labdával szívesen játszott. Tizenkét éves volt, amikor apja betette az ificsapatba, ahol előbb kapus volt, majd center, és aztán ott ragadt.
A Toldy Gimnáziumban szerzett érettségi után két évet kellett várnia a fogorvos-egyetemi felvételre, s bár pólózni a Fradiban kezdett – s ott szerezte 1965-ben első magyar bajnoki címét -, az egyetemi felvétellel átigazolt az orvosegyetemi (OSC)csapatba. 1960-68-ig az FTC, 1968-80-ig pedig az OSC játékosa volt.
A válogatottban tizennyolc évesen, 1966-ban mutatkozott be, ahol 1980-ig összesen 308 alkalommal szerepelt.

Szívós István, a magyar vízilabdasport egyik nagy egyénisége tanítja fiát, ifj. Szívós Istvánt, az FTC játékosát a vízilabdázás technikájára.
Budapest, 1964. március 12.
MTI Fotó: Petrovits László
Tagja volt az 1976. évi montreali olimpián aranyérmet, az 1972. évi müncheni olimpián ezüstérmet, valamint az 1968. évi mexikói és az 1980. évi moszkvai olimpián bronzérmet nyert magyar együttesnek, a világbajnokságokon egy arany-, két ezüstérmet szerzett, és részese volt egy Európa-bajnoki győzelemnek is. Csapatával, az OSC-vel két BEK-győzelmet is elkönyvelhetett. 1996-ban az egyesült államokbeli Fort Lauderdale-ben beválasztották az úszás halhatatlanjai, az International Swimming Hall of Fame tagjai közé. Visszavonulása után különböző sportvezetői tisztségeket látott el: 1980-81-ben a Medicor OSC technikai vezetője, 1983-86-ban az

szivos3

Dr. Szívós István, a XXI. nyári olimpiai játékokra utazó magyar vízilabda-válogatott tagja.
Budapest, 1976. április 15.
MTI Fotó: Petrovits László
FTC edzője, 1986-90-ben az ifjúsági, illetve az utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya. Edzőként is sikeres volt, csapata nyert két bajnokságot, két Magyar Kupát.
1991-98-ban a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető elnöke volt, ezt tartja életem egyik legszebb és legsikeresebb időszakának. Nyolc évig vezette a legnépszerűbb klubot, és ezalatt huszonegy bajnokságot nyertek a csapatok, a focisták pedig bejutottak a Bajnokok Ligájába. 1998-ban lemondott, s azóta elkerüli a Fradit. 1974-től a SOTE Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika tanársegéde, 1986 óta adjunktusa, s e klinikáról ment nyugdíjba 2010-ben, így már csak otthon praktizál. A vízilabdától sem távolodott el: tavaly decemberben a szövetség új elnökségének tagja lett.
Fia, Szívós Márton válogatott vízilabdázó. Szülői örökségből van egy háza a Balaton északi partján, ha csak teheti, ott gondozza a gyümölcsfáit vagy lemegy horgászni a tóra.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 1066 megnézve, 3 alkalommal mai nap |
Tags: