< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Portik ráömlesztette Laborcra Magyarország mocskát

| Mobile | RSS

Portik ráömlesztette Laborcra Magyarország mocskát

2013. április 23. | hozzászólás | Közélet

Ha Laborc Sándor információkat akart kiszedni Portik Tamástól a második találkozójukon, azt igen jól csinálta, Portikból dőltek a történetek. A zavaros megfogalmazások, a hiányos részek és az anonimizált nevek miatt meglehetősen zavaros a jegyzőkönyv, amelyet a PestiSrácok hozott nyilvánosságra. Magyarország mocska azért feltárul benne.

A Pestisracok.hu megszerezte, és nyilvánosságra hozta Portik Tamás és Laborc Sándor második találkozójáról készült jegyzőkönyvét (itt olvashatja el). A Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója és a leszámolásos bűncselekmények megrendelésével gyanúsított egykori olajvállalkozó kétszer találkoztak egymással. Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn kora délután oldotta fel az iratok titkosítását. Korábban az [origo]-nak azt mondták, még egy ideig eltart az iratok anonimizálása, csak ezek után lesznek megismerhetők.

A jegyzőkönyv sok helyen nehezen érthető az élőbeszéd nehézkes, hibákkal tarkított megfogalmazásai, a ki nem fejtett utalások, az anonimizált nevek és a virágnyelv miatt. A találkozón jelen volt egy MSZP-közeli vállalkozó is, és Laborc egyik közeli munkatársa. A jegyzőkönyvet a Magyar Nemzet Online is megszerezte, de csak egyes szemelvényeket publikáltak belőle.

Poénkodással kezdték

Az érintettek egy VI. kerületi étteremben találkoztak, a Liszt Ferenc téri Menzában. Amíg meg nem érkezett mindenki, felületes témákról beszélgettek. Kiderült például, hogy Portik előző nap Londonból repült Budapestre, de Bécsben kénytelenek voltak leszállni, míg az MSZP-közeli vállalkozó arról beszélt, hogy a találkozó után rögtön Svájcba indul motorral, szabadkozott is az öltözéke miatt. A jegyzőkönyv alapján vidám hangulatban indult a találkozó, többször nevettek, főleg Portik poénkodik sokszor, a hangulat kifejezetten oldottnak tűnik.

Végül Laborc tér a tárgyra, azt mondta, “azt kellene kitalálni, hogy milyen formában, meg mi az a felület, ahol a mi információnkat ki tudná egészíteni. Tehát bennünket alapvetően az érdekel, az a felület, ahol politikusok, bírók, ügyészek valamilyen módon befolyásolva vannak”. Laborc visszautalt az előző találkozóra, ami azért volt jó, mert “valahogy összeraktuk a különböző puzzlékat”. Azt mondta, akkor tudnak továbblépni, ha ők is mondanak bizonyos dolgokat, feltételezhetően Portiknak.

Forrás: MTI/Terrorelhárítási Központ

A jelenleg előzetesben ülő Portikot viszik el

Portik az elején kiköti, hogy mindenben támogatja Laborcékat: “Én mindenben, amit önök mondanak, bármit százötven százalékig elhatároztam, régóta ez a lelkemben, meg a szívem… Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg”. Laborc erre azt mondta, hogy bármi jó, ami viszonylag gyorsan fogható és körbejárható. Szerinte érdekes lehet az, ha Portik “megpróbálja befolyásolni a döntéshozókat, ez a kábszerrel, …, bármivel, médiafelülettel, akár kupiba elvinni, stb.” Portik azt válaszolta erre, hogy személyesen is megpróbálhat kompromittálni valakit, mivel kuplerájban is érdekelt, és meg is kérdezte Laborctól, hogy készüljön-e például felvétel.

“Hát, szerintem ez egy jó megoldás” – válaszolta, ami után mindannyian nevetésben törtek ki. “Akkor innentől kezdve ez a dolog működik” – mondta Laborc, majd arról szeretne beszélni, hogy ezeket a későbbi kompromittáló adatokat hogyan lehet nyilvánosságra hozni. “Elmondom, hogy mit tudunk mindig, és akkor ön úgyis … felülvizsgál” – mondta Portik. Laborc állítása szerint egy interaktív kapcsolatot szeretett volna kialakítani Portikkal, és minél hosszabb távú együttműködésben gondolkozott. Portik még egy olyan telefonszámot is kapott Laborctól, amelyen bármikor felhívhatta.

Portik zavaros történetei

A következő részben Portik egy saját történet mesél el hosszabban, de az elég zavaros a sok kihúzott név miatt. Ebben a részben arra panaszkodik, hogy hiába fizetett több millió forintot rendőröknek, ügyészeknek, nem elég nekik ez a pénz. Vélhetően az egyik ügyészről beszél, akiről Portik úgy tudja, hogy a “mi oldalunkon áll”, de beszélgetőtársaitól megtudja, hogy jobboldali. “Nem szégyen a tanulás, és nekem bőven kell” – mondja erre Portik. Egy elfogult bíróról is szó esik, de ez a rész is nagyon zavaros.

Laborc ezt követően arról kérdez, hogy ment-e pénz a politikai szférába. Portik válaszát nem lehetett érteni a jegyzőkönyv szerint, Laborc mindenesetre azt mondja ez után, hogy mi az, ami “bevihető a rendszerbe, mert [ha] kockázat van, akkor nem csináljuk”. Ezt követően ismét baráti társalgás, a foci kerül szóba, és az is kiderül, hogy Laborc szerint az oroszok nyernek (vélhetően a 2008-as foci Eb-ről van szó).

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Laborc Sándor

Később a ’98-as ügyekről kezd el beszélni Portik, szlovák-szál is előkerül, és az is, hogy milyen volt az éjszaka. Portik azt is mondja, hogy nem ért egyet a jobboldallal. Sem a szívem, sem a lelkem nem húz oda, mindig is a baloldalnak dolgoztam, ma is, semmi bajom nem volt velük – olaj, cigaretta, minden volt, mindig korrekt volt a …” – olvasható a jegyzőkönyvben, amely szerint a mondat végét nem lehetett érteni.

Portik később arról beszél, hogy amikor hazaköltözött, akkor át akarták verni, és olyan bűncselekményeket próbáltak rávarrni, amelyekről ő nem is tudott. Azt is mondta, hogy megpróbál mindent elkövetni azért, hogy a 2010-es választáson az MSZP győzzön, mert ha nem így lesz, akkor őt “el akarnak vinni, akkor biztos”. Erre Laborc azt mondja, hogy nagy valószínűséggel igen, és lehet, hogy őt is elviszik akkor. “Itt akkor lesz ez életveszélyes, én nem is tudom, mi lesz, ha itt jönnek Fideszék (…) De, akárki jön, amit megrendel, valamit, merthogy ezek veszélyesek” – mondja később Portik.

A beszélgetés nagy részében Laborc ühümözésén kívül szinte csak Portik beszél. Búcsúzáskor Portik azt mondja, hogy hozza azt a CD-t, amelynek a segítségével elkezdhetik együttműködésüket. Miután Portik elment, Laborc csak annyit mondott munkatársának, hogy “az a baj, hogy ezt nem is tudom, hogy lehet feldolgozni”. Munkatársa azt javasolja, hogy külön csoportot kellene létrehozni az infók feldolgozására. “Ömlik belőle” – mondta

Az előzmények

A Magyar Nemzet tavaly november végén írt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója és a leszámolásos bűncselekmények megrendelésével gyanúsított olajvállalkozó 2007-ben és 2008-ban legalább két alkalommal egyeztetett egy budai nyilvános helyen. A lap információi szerint a megbeszéléseken, amelyeken hangfelvétel is készült, Laborcon és Portikon kívül még ketten vettek részt.

Portik Tamás egy időben a legkeresettebbnek számított a körözött magyarok listáján. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. Az NNI tavaly júliusban vette őrizetbe, és azzal gyanúsította meg, hogy felbujtóként közreműködött Prisztás József vállalkozó 1996-os kivégzésében, valamint az 1998-as Aranykéz utcai robbantásos merényletben. Portikot Seres Zoltán vállalkozó 1999-ben történt meggyilkolása ügyében is felbujtóként hallgatták ki.

Portik ellen végül idén március elején nyújtott be vádiratot a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt. A tényállás szerint Portik 1994 és 2000 között F. Attilával és D. Gáborral együtt az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban. A vád szerint Portik 1996-ban három ingatlan birtoklása miatt elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet szintén meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, ezért annak érdekében, hogy végleg leszámoljon ellenlábasával, elhatározta, hogy megöleti.

Portik Tamás a cselekmény előkészítésébe és végrehajtásába bevonta testőrét, H. Istvánt és ismerősét F. Ferencet, akinek a feladata volt, hogy a bűntársaival történt előzetes egyeztetésnek megfelelően Prisztás Józsefet 1996. november 1-én a budapesti Ladik utcába (III. kerület) csalja, magának az emberölésnek a végrehajtásával pedig testőrét bízta meg. F. Ferenc 11 óra körüli időben Prisztás Józseffel együtt meg is jelent a helyszínen, ahol már várta H. István, aki fejbe lőtte az épp gépkocsijába beszállni készülő Prisztást, aki perceken belül a helyszínen életét vesztette.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 236 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: