< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Drágábbak és nehezebben elérhetők lettek a gyógyszerek

| Mobile | RSS

Drágábbak és nehezebben elérhetők lettek a gyógyszerek

2013. április 24. | hozzászólás | Közélet

A GKI egészségügykutató intézete legfrissebb felmérése alapján azt állapította meg, hogy a betegek a néhány évvel ezelőttinél “drágábban és nehezebben jutnak hozzá a gyógyszerekhez”.

A közleményben azt írták: a magyar felnőtt lakosok kétharmada úgy érzi, többet fizet a gyógyszereiért, mint néhány évvel ezelőtt. Minden ötödik, gyógyszertárba járó felnőtt szerint a gyógyszerek, patikai készítmények az elmúlt években jelentősen drágultak.

Ennek kapcsán kiemelték, hogy a patikába járó felnőttek csaknem fele küzd valamilyen krónikus betegséggel, amelyre rendszeresen gyógyszert kell szednie. A 60 év feletti korosztályban 93 százalék jelezte, hogy krónikus betegséggel küzd. A havi nettó 110 ezer forintnál alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élők között is csaknem kétharmad a krónikus betegségben szenvedők aránya, míg az e fölötti kategóriákban 35-48 százalék számolt be arról, hogy valamilyen súlyos betegséggel küzd.

Ez azt is jelenti, hogy a gyógyszerárak emelkedése éppen a legszegényebb, s egyben a legköltségérzékenyebb rétegeket érinti a leginkább – tette hozzá az intézet.

Tájékoztatása szerint a krónikus betegségben szenvedők több mint fele tapasztalta, hogy megszokott gyógyszere helyett orvosa más, olcsóbb készítményt írt fel, vagy a patikában ajánlottak olcsóbbat, többségük összességében mégis növekvő gyógyszerárakról számolt be. Ráadásul a felírt vagy ajánlott olcsóbb készítménnyel kapcsolatban minden ötödik válaszadó érzékelt valamilyen problémát, döntő többségük vissza is tért a korábbi gyógyszerére.

Az intézet által megkérdezettek a gyógyszerek hozzáférhetőségét is kifogásolták. Hozzátették, a gyógyszertárba járó felnőttek 44 százaléka tapasztalta az elmúlt egy évben, hogy a patika nem tartott az általa keresett gyógyszerből. A felmérés eredményei szerint “legkevésbé a fővárosi patikák készleteznek”, itt a betegek mindössze 46 százalékát tudták azonnal kiszolgálni, 54 százalékukkal már előfordult, hogy kénytelen volt később visszamenni a felírt gyógyszerért.

A patikába járó krónikus betegek többsége azzal a változással sem ért egyet, hogy megszűnt a háromhavi gyógyszeradag egyszeri kiváltási lehetősége, s így havonta kell kiváltani a receptet. A nemrégiben bevezetett patikai szolgáltatások közül a válaszadók mintegy negyede kipróbálta már az úgynevezett információs pultot, viszont a többi szolgáltatás (vérnyomás-, vércukor-, testzsírtömegmérés, gyógyszer-házhozszállítás, internetes rendelés) kipróbálási aránya továbbra is elenyésző, “azaz nem váltotta be a hozzá űzött reményeket” – írta a GKI.

A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet a felnőtt magyar lakosság gyógyszerkiváltási szokásait és a patikákkal kapcsolatos benyomásait országosan reprezentatív mintán, 1000 ember kérdőíves megkérdezésével mérte fel 2013 márciusában.

MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 209 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: